Temat: Po rozstrzygnięciu!
Otrzymałam ofertę a już dawno po otwarciu ofert i rozstrzygnięciu.Rozumiem że wystarczy odesłać??
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Po rozstrzygnięciu!
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Otrzymałam ofertę a już dawno po otwarciu ofert i rozstrzygnięciu.Rozumiem że wystarczy odesłać??
nie - a po co
Z ciekawości zapytam, jaki operator dostarczył ofertę?
Oczywiście należy odesłać, czyli postąpić zgodnie z przepisami ustawy.
Oczywiście należy odesłać, czyli postąpić zgodnie z przepisami ustawy.
A jakimi, że tak z ciekawości zapytam ??
psz napisał/a:Oczywiście należy odesłać, czyli postąpić zgodnie z przepisami ustawy.
A takimi jak art. 84 ust 2 zdanie 1:
W postępowaniu o udzielenie zamówienia o wartości mniejszej niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, zamawiający niezwłocznie zwraca ofertę, która została złożona po terminie.
Powyżej progu oczywiście też należy zwrócić.
Darek W. napisał/a:psz napisał/a:Oczywiście należy odesłać, czyli postąpić zgodnie z przepisami ustawy.
A takimi jak art. 84 ust 2 zdanie 1:
W postępowaniu o udzielenie zamówienia o wartości mniejszej niż kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8, zamawiający niezwłocznie zwraca ofertę, która została złożona po terminie.Powyżej progu oczywiście też należy zwrócić.
Dziękuje - nie pamiętałem - i po to to forum istnieje właśnie.
A to jeszcze ja. A jakie to postępowanie o udzielenie zamówienia publicznego trwa skoro zostało ono zakończone?
Powyżej progu oczywiście też należy zwrócić.
Tylko później
Jarosław - załóżmy, że robimy przetarg na coś banalnego, prostego i dostajemy jedną czy dwie oferty. Otwarcie ofert o 10, wybór możemy mieć dokonany o 11. Co zrobisz z ofertą, która wpłynie o 12?
Odsyłasz - bez zbędnej zwłoki - oczywiście
Bez przesady, godzina 1/2, to są naciągane przykłady. Ale jeżeli postępowanie trwa to zwracam.
Rema w 1 poście pisze że dawno jest po otwarciu i rozstrzygnięciu, zakładam więc że postępowanie jest zakończone. W tej sytuacji mam wątpliwości czy mogę powołać się na przytoczony przepis skoro on wyraźnie stanowi że zwrotu dokonuje sie w czasie trwania postępowania. Jak taka ofertę opisać w protokole który jest już zamknięty? Jakie środki odwoławcze przysługują wykonawcy jeżeli to przetarg powyżej progów unijnych?
Ale...... gdybym miał podobną sytuację to bym odesłał, bo gdzie to schowac, co z tym zrobić
Nie wiem czemu to miałby być naciągany przykład? Jest skończone postępowanie? Jest.
Jak dokonasz wyboru najkorzystniejszej następnego dnia po otwarciu, a spóźniona oferta przyjdzie kolejnego to już ok?
Naciągane jest to, że protokół zamknięty:)
A gdzie ewentualne odczekanie 5/10 dni, podpisanie umowy (np. z przesłaniem).
Na razie dokonano tylko wyboru. Do protokołu śmiało zdążysz to wpisać.
Bez przesady, godzina 1/2, to są naciągane przykłady. Ale jeżeli postępowanie trwa to zwracam.
Rema w 1 poście pisze że dawno jest po otwarciu i rozstrzygnięciu, zakładam więc że postępowanie jest zakończone. W tej sytuacji mam wątpliwości czy mogę powołać się na przytoczony przepis skoro on wyraźnie stanowi że zwrotu dokonuje sie w czasie trwania postępowania. Jak taka ofertę opisać w protokole który jest już zamknięty? Jakie środki odwoławcze przysługują wykonawcy jeżeli to przetarg powyżej progów unijnych?
Nie zgodzę się z Tobą - moim zdaniem przepis ten nie stanowi ograniczenia tylko do "trwania" postepowania ale wskazuje na schemat postępowania w zależności od wartości zamówienia. Wg Twojej interpretacji 84.2 w przypadku wpłynięcia oferty po zawarciu umowy nie można by było jej odesłać - brak podstawy.
BTW to wcale nie są naciągane przykłady, tylko całkiem realne - niejednokrotnie rozstrzygałem postępowania (łącznie z zawarciem umowy) w ciągu jednego dnia
A co zrobicie jak wam przysla ofertę 2 m-ce po podpisaniu umowy?
Zwrócić ofertę wykonawcy
Jak eva - odeślemy niezwłocznie
A ba jasne. Oferta po terminie składania ofert to po terminie - odsyłamy i już
Nie gadam z wami, nikt mnie tu nie rozumie. Ale jak odeślecie po terminie na podstawie 84 po zakończonym postępowaniu a potem bedziecie mieli problemy to nie biadolcie.
Jarosław, a gdzie w art. 84 masz o tym, że ofertę możesz zwrócić tylko kiedy postępowanie jeszcze trwa? Przecież jedynym wyznacznikiem czasu na zwrot, jest "niezwłocznie", albo "po upływie na wniesienie odwołania".
Zwrócić j.w.
jarosław ma focha bo nikt go nie rozumie
Już wysłane.Nie ma co strzelać focha hahah
E tam , już mi przeszło
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc