1

Temat: Kurs Euro w zapytaniu ofertowym

Jaki Kurs Euro trzeba przyjąć przy zapytaniu ofertowym :
1. z dnia wysłania oferty Kurs NBP
2. Rozporządzenia  Prezesa Rady Ministrów z dnia 16 grudnia 2011 r.

Wybrałam nr 1 i byłam poniżej 14 tys. ale po Kursie wg nr 2 - przekroczyłam o 1200zł.
Zarzucono , że ma być wg nr 2.

Podpisałam aneks do umowy z mocą obowiązującą od dnia podpisania umowy  będzie OK ????

2

Odp: Kurs Euro w zapytaniu ofertowym

Tylko opcja nr 2.

3 (edytowany przez Lazar 2014-01-02 09:20:14)

koczka_wfd napisał/a:

Podpisałam aneks do umowy z mocą obowiązującą od dnia podpisania umowy  będzie OK ????

Jest nie OK.

4

Pomyliłam się i zrobiłam raportuj. Sorki.
Co mam zrobić bo mnie  wyleją !!!!
Znalazłam w pkt. V jest wg kursu NBP
http://www.lgd-trygon.pl/zasady-przeprowadzenia-postepowania-ofertowego/
Znalazłam też inne ale nie umiem dołączyć i tam też jest wg. kursu NBP i to finansowane z uni data 31.10.2013
Dlaczego jedni mogą a inni nie ????

5

Dla Ciebie podstawą ustalenia wartości zamówienia w euro jest rozporządzenie Prezesa Rady Ministrów w sprawie średniego kursu złotego w stosunku do euro stanowiącego podstawę przeliczania wartości zamówień publicznych. W poprzednim okresie 2012-2013 roku była to wartość 4,0196 zł. Wartość euro ustala się na 2 lata, w tym czasie nie ulega ona zmianie. To jest podstawowa zasad zamówień publicznych. Nie stosuje się kursów NBP.

Problem w twoim przypadku polega na tym że nie zastosowałaś procedury np przetargu nieograniczonego dla zamówienia którego wartość przekracza 14000 euro (56274,40 zł).
Napisz nam jeszcze czy te wyliczenia które robiłaś to wartość netto czy brutto i czy przedmiot zamówienia jest opodatkowany

6

Jeju dzięki że się odezwałeś. To była wartość netto.
To jest usługa - prowadzenie ksiąg rachunkowych podczas likwidacji jednostki w okresie od 28.X.2013 r. do 28.02.2014 r.
Biuro wystawia FV

7

Skoro wartość szacunkowa ustalona przez ciebie jest wartością netto i przekracza próg 14000 euro o 1200 zł to masz poważny błąd. Nie wiem w czym mógłby pomóc aneks do umowy, skoro umowa jest tylko wynikiem błędnej procedury.

8

Jeśli wartość szacunkowa zamówienia netto jest powyżej 14.000 euro tj. 56.274,40 zł netto (kurs euro 4,0196) to  powinnaś zastosować odpowiednią procedurę np. przetarg nieograniczony. Niestety aneks w tym przypadku nic nie daje - bład zaistniał już przy szacowaniu zamówienia - umowa została podpisana z naruszeniem przepisów pzp.

9

Jest jakieś bezpieczne rozwiązanie ?

10

Czy świadczenie usługi zostało już zakończone?

11

Nie ! do końca lutego.
W umowie za każdy miesiąc były różne kwoty.
W aneksie obniżyłam ostatnią pozycję tj . za sporządzenie końcowego bilansu z likwidacji w miesiącu lutym.

12

Błaaagam ! Pomóżcie - jutro mam deadline i jutro moja głowa może być dead :{

13

Skoro oszacowałaś i wyszło pow. 14 to oszacuj jeszcze raz smile. A czy wartość realizowanej umowy jest pow. 14. ?

14

Pewnie wartość umowy jest taka jak szacunku, czyli powyżej szacunku.

15

Jest jeden sposób ale lekarstwo jest gorsze od choroby smile

16

Ale umowa była podpisana w październiku 2013 !!!
Zleceniobiorca zrobi to taniej - nie ma problemu, tylko co mam zrobić ???
Czy ten aneks do umowy ratuje sytuację ??????

17

Aneks nie ratuje sytuacji bo nie zmienia to wartości wyjściowej kontraktu który w warunkach które ustaliłaś przed podpisaniem umowy zobowiązywał cię do przeprowadzenia przetargu.

18

Wiem, że zmaściłam okrutnie.
Co mam zrobić ???