1

Temat: Błędna stawka VAT

Zamawiający zobowiązał wykonawców do podania w ofercie stawki VAT oraz wartości naliczonego podatku oraz w dodatkowym formularzu cenowym tych samych danych dla poszczególnych pozycji zamówienia.
Jest to zakup sprzętu komputerowego dla szkoły (komp. stacjonarne i laptopy) w z/w z czym na komputery stacjonarne i monitory obowiązuje 0% stawka podatku VAT a na laptopy 23%.
Część wykonawców podała w form. oferty i cenowym poprawne stawki 0/23 i prawidłowe naliczenie podatku VAT. Część niestety zastosowała ogólną stawkę 23%. Zamawiający w formularzu cenowym przewidział możliwość podania różnych stawek dla poszczególnych pozycji.

Czy waszym zdaniem część ofert zawierająca ogólną stawkę 23% należy odrzucić?

2

Odp: Błędna stawka VAT

W pierwszej kolejności poprosił bym o wyjaśnienia.

3

proponuje na drugi raz w formularzu wpisać cena netto ...., cena brutto..........

co pozwoli uniknąć zbędnych komplikacji

4

No tak ale czy takie podanie stawki i wartości podatku VAT powoduje konieczność odrzucenia oferty?
Wg mnie wyjaśniać nie ma co bo ustawa wyraźnie mówi jaki podatek stosuje się do tych składników zamówienia.

5

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1565;uchwala_sadu_najwyzszego_w_sprawie_zastosowania_blednej_stawki_podatku_vat_przy_obliczeniu_ceny_ofertowej.html

6

Ostatecznie uznałem że stawka 0% jest stawką prawidłową a stawka 23% zastosowana w części ofert nie jest stawką błędną (podstawowa stawka VAT nie powodująca uszczuplenia podatku) i w zw z tym nie ma podstaw to odrzucenia ofert z 23% z powodu błędu w obliczeniu ceny.

7

No nie wiem czy to poprawne. Ja takie oferty ze stawką 23% (też na komputery dla oświaty) odrzucałem i nikt się nie odwoływał od takich decyzji ale też miałem w SIWZ informację o tym, że dla części sprzętu należy zastosować stawkę 0%. Przecież dwie różne stawki podatku powodują, że oferty nie są porównywalne. Patrz  uchwała Sądu Najwyższego sygn. akt III CZP 52/11

8

Orzeczenie SN mówi o zastosowaniu błędnej stawki. Tu wątpliwości powstały w związku z zastosowaniem podstawowej stawki 23%. Jedyne wątpliwości jakie mogą się pojawić to porównywalność ofert. W orzeczeniu KIO 2294/12 KIO dopuszcza możliwość uznania oferty objętej podstawową stawką 23% pomimo możliwości zastosowania stawki obniżonej. Na szczęście dwie pierwsze w kolejności oferty mają prawidłową stawkę więc zakładając że uznanie ofert z 23% stawką jest niepoprawne nie będzie to miało wpływu na wynik postępowania.

9

Sądzę, że to słuszne rozwiązanie. Jeśli ktoś z błędną, wysoką stawką jest w stanie konkurować ceną to tylko lepiej dla budżetu naszego pięknego kraju.