Temat: 2 PN
ogłosiliśmy 2 przetargi nieograniczone i nikt nie złożył ofert, co teraz zrobić
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ogłosiliśmy 2 przetargi nieograniczone i nikt nie złożył ofert, co teraz zrobić
Np. ZWR na podstawie art. 67 ust.1 pkt 4 ustawy Pzp
Dokładnie, WR, teraz możecie zaszaleć
a oprócz WR co można jeszcze zrobić?
A cóż tu chcieć więcej, kolejny PN
ok to wybiore WR dzięki
No oczywiście że WR, prościej się nie da chyba że poniżej 14 000 euro
witam, a jeśli 1 PN był unieważniony bo nikt nie złożył oferty, następny PN unieważniony bo za mało przeznaczone,to następny WR z jakiego art?
Nie tak szybko z WR; art. 67 ust. 1 pkt 4.
nie ma podstaw do WR?
Przeczytaj najpierw art. 67.1.4 Pzp a później pytaj - zresztą covec wskazał to samo - przeczytałaś???
tak, oferty nie zostały odrzucone - jedyny powód to brak pieniędzy.. co Wy dzisiaj tacy nerwowi?
Tak więc nie masz podstaw do wszczęcia tego postępowania z WR, ponieważ w 67.1.4 wyraźnie podano powód odrzucenia ofert - niezgodność z SIWZ.
Trzeba przeanalizować, czy nie ma możliwości zastosowania 67.1.3, albo ZC. Warto też przeszacować ponownie wartość przeznaczoną na realizację zamówienia.
ja na początku pytałam czy mogę zastosować WR ale nie wskazywałam art... chciałam się poradzic, co w takiej sytuacji mogę zrobić, mam naciski żeby było WR, sprawa pilna nawet bardzo. A nie chcę popełnić błędu. złozyli wniosek ze zwiększoną kwotą z sugestią co mam robić.. ZC nie mogę zatosować bo to usługa specjalistyczna, mnóstwo pozwoleń trzeba, 97.1.3 też odpada
Ale tu nie ma uzasadnienia do zastosowania trybu WR.
Ba, nie wiem czy dobrze czytam art 67.1.4. ale tu i kolejny PN z brakiem ofert może nie stanowić podstawy do zastosowania tego przepisu bo mowa o kolejnych postępowaniach z brakiem ofert, a w międzyczasie miałaś dobrą ofertę.
Dlaczego nie zwiększono kwoty przy drugim postępowaniu? Wygląda na to, że wykonawca już jest, tylko jak go tu teraz wybrać...nie rozumiem ludzi którzy kombinują z trybami; pierwsze co jest to pytanie dlaczego WR? a jak nie znajdą uzasadnienia to i tak umowę szlag trafi. Napisz notatkę, że nie ma uzasadnienia dla WR i rób swoje (chyba że jest uzasadnienie).
ja na początku pytałam czy mogę zastosować WR ale nie wskazywałam art... chciałam się poradzic, co w takiej sytuacji mogę zrobić, mam naciski żeby było WR, sprawa pilna nawet bardzo. A nie chcę popełnić błędu. złozyli wniosek ze zwiększoną kwotą z sugestią co mam robić.. ZC nie mogę zatosować bo to usługa specjalistyczna, mnóstwo pozwoleń trzeba, 97.1.3 też odpada
Proponuję, abyś poinformowała "naciskających" co za to grozi, bo wg art. 17 ust. 1b pkt 2 ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych:
Art. 17. 1b. Naruszeniem dyscypliny finansów publicznych jest udzielenie zamówienia publicznego:
2) z naruszeniem przepisów o zamówieniach publicznych dotyczących przesłanek stosowania trybów udzielenia zamówienia publicznego: negocjacji bez ogłoszenia, zamówienia z wolnej ręki lub zapytania o cenę.
a co za tym idzie? art. 200 ust. 1 pkt 1 lit.a) ustawy Pzp:
Zamawiający, który:
1) udziela zamówienia:
a) z naruszeniem przepisów ustawy określających przesłanki stosowania trybów udzielania zamówienia: negocjacji bez ogłoszenia, z wolnej ręki lub zapytania o cenę,
- podlega karze pieniężnej.
Za potwierdzeniem poinformuj zamawiającego jakie przepisy mają tu zastosowanie (patrz wyżej), zrób sobie notatkę służbową do dokumentacji i czekaj na decyzję. Jeżeli pomimo tego będą kazali przeprowadzić WR - masz "dupochron" w ręku. Odpowiadać będzie bezpośrednio KZ.
kasiaha
polecam też lekturę informatora UZP I.2013 przykłady naruszeń art. 67.1.4
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc