1

Temat: usługi nadzoru

Mam pytania odnośnie szacowania usług nadzoru.
1. Czy usługi nadzoru bieżące w zakresie dróg, kanalizacji i budowlanki szacuje się razem? Czy ze względu na specyfikę przedmiotu zam. uznaję, że są to różne branże i udzielam dwóch zamówień do 14 tys. euro?
2. Czy łączę ten nadzór bieżący z nadzorami na poszczególnych inwestycjach ( o których już teraz wiem, że będą miały miejsce)?  czy mogę potraktować te inwestycje jako usługi nadzoru na odrębnych obiektach i szacować każdy osobno?
Bardzo proszę o porady.

2

Odp: usługi nadzoru

Nadzór inwestorski to usługa polegająca na:

reprezentowaniu interesów inwestora na budowie,
bieżącej kontroli ilości i jakości wykonywanych robót,
sprawdzaniu i odbiorach robót zakrywanych i zanikających, badaniu i odbiorze instalacji oraz urządzeń technicznych a także odbiorze gotowego obiektu budowlanego,
potwierdzaniu faktycznie wykonanych robót.
Udzielając w danym roku zamówień, których przedmiotem jest sprawowanie nadzoru inwestorskiego, powinno wziąć się pod uwagę łączną wartość tych usług. Uzasadnia to ta sama specyfika przedmiotowych usług, bez względu na zadanie, którego mają dotyczyć.

3

ten artykuł p. Agaty Hryc- Ląd który pan cytuje czytałam wcześniej, ale nie do końca rozumiem czy mam szacować łącznie nadzór nad drogami z nadzorem nad obiektami budowlanymi i kanalizacją...
Bo to że łączyć np. nadzór nad trzema obiektami budowlanymi to jeszcze rozumiem, ale żeby ogłaszać przetarg na nadzór bieżący w różnych branżach to dziwne.. Nie znalazłam takiego przykładowego przetargu..

4

Wychodzi na to że łączyć trzeba.

5

Tego się obawiałam.. Dziękuję za pomoc

6

Marcel napisał/a:

Wychodzi na to że łączyć trzeba.

Nie trzeba - dajcie spokój  - MOŻNA ŁĄCZYĆ, a nie  trzeba - duch p. Sadowego widzę, że nawiedza dalej.

7

Jak Darek - najgorzej jak się teoretycy biorą za pisanie artykułów (albo artykuły pisane są pod czyjeś dyktando)... Później wychodzą takie kwiatki...

8

Powiem wam że wcześniej nigdy nie łączyłem, jednak w tym roku mam duże wątpliwości.

9

No i co zrobisz, Marcel?

10

Ale łączyć drogowców czy też każdy nadzór oddzielnie?

Psychoza robi się coraz większa.

11

woow napisał/a:

No i co zrobisz, Marcel?

Jeszcze będę nad tym myślał wink

12

W pewnym okresie zdobywając uprawnienia budowlane otrzymywane również drogowe. Krótko to trwało ale jednak na rynku są inspektorzy nadzoru którzy legitymując się uprawnieniami budowlanymi posiadają również drogowe.
Jedna osoba może posiadać rożne uprawnienia, tym samym może wykonywać kilka czynności nadzoru.
Tak podchodzę do sprawy i łączę.
Przetarg na nadzór inwestorski, określam jaki potrzebuję.
Jak do tej pory się sprawdza.

13

Ty Piotr jakiś strachliwy jesteś, absolutnie nie należy tego łączyć (można ale po co). Pamiętaj że takie osoby, o których piszesz mają uprawnienia ale nie do wszystkich dróg (ograniczone). Ja nie  łączę i nie zamierzam taż to istna głupota.

14

Ja również nie łączę. Owszem jedna osoba może posiadać różne uprawnienia (choć wątpliwe łaczenie np. sieciowych z budowlanymi) jednak mimo wszystko jest to ograniczenie art. 7 bo bardzo zawęża krąg zainteresowanych. Czy należałoby łączyć np. rb - budowa sieci energetycznej z rb - budowa drogi. Nie widzę tu tożsamości przedmiotowej choć może się zdarzyć podmiotowa.