1

Temat: Zapytanie ofertowe a odpowiedzi oferentów

1. Wysłałam zapytanie ofertowe do 5 oferentów.
2. Wszyscy dali cenę pow. 14 tys. euro
3. 1  z nich byl blisko granicy 14 tys. euro

Czy mogę :
1. podjąć negocjacje cenowe z tym 1 oferentem blisko granicy?
czy
2. podjąć negocjacje z dwoma najkorzystniejszymi ?
czy
3. przyjąć inny tryb ?

nie ukrywam, najbardziej odpowiada mi 1 smile

2

Odp: Zapytanie ofertowe a odpowiedzi oferentów

skoro wszyscy dali cene powyżej 14000 to sygnał dla ciebie że źle oszacowałaś wartość zamówienia i powinnaś przeprowadzić przetarg nieograniczony

3

Ale będzie bardzo, bardzo źle jeśli zrobię jak w pkt. 1.
Usługa dotyczy archiwizacji i czas mnie goni bardzo !!!!!

4

podzielam pogląd Jarosława. Jeśli podejmiesz negocjacje z tym pierwszym, nie pozostanie to niezauważone przez szanownych kontrolujących. I wtedy okaże się, że jest bardzo-bardzo źle.

5

Dokładnie, oszacuj na podstawie złożonych ofert i ruszaj z przetargiem smile

6

Koczka. Przeczytaj dokładnie ustawę Pzp i stosuj się przede wszystkim do jej przepisów. Ja wiem że lepiej byłoby bez przetargów ale to jest prawo i tak jak ci się czasami uda nie zapłacić mandatu przechodząc przez ulicę w niedozwolonym miejscu tak naruszenia ustawy Pzp wyjdą na jaw prędzej czy później (albo i nie). W Twoim wypadku jest to bardziej prawdopodobne bo widzę że masz problem z podstawami szacowania (obserwuję cię na tym forum wink ) Przepraszam za ton. Polecam Informator UZP 1/12, 5/11

7 (edytowany przez Katiqq 2014-01-13 11:37:05)

Jeszcze do niedawna można było znaleźć na Lexie opinię Pauliny Soszyńskiej Purtak (330173) z 09.10.2013 r., że jeżeli oszacowania dokonano z należytą starannością, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zawrzeć umowę. "Na obowiązek stosowania p.z.p. nie ma wpływu wartość otrzymanych ofert. ... Gdyby bowiem przyjąć, że wartość oferty decydowałaby również o konieczności stosowania przepisów p.z.p., to z założenia procedura udzielenia takiego zamówienia dotknięta byłaby podstawową wadą, w postaci braku ogłoszenia o zamówieniu".
Musisz być jednak pewna, że oszacowanie przeprowadzono z należytą starannością.

8

Kochani bardzo dziękuję ! Szczególne podziękowania dla Jarosława i Katiqq !
Bardzo cenne uwagi i porady, choć różne.
Raczkuję w PZP ale to wszystko mało dla mnie konkretne... sad