1

Temat: Unieważnienie przetargu

Czy mogę unieważnić przetarg, jezeli zostały otwarte i odczytane oferty. Okazało się, że mogę ogłosić na 12m-cy a nie na 8 /jak w SIWZ i ogłoszeniu/? Proszę, pomóżcie.

2

Odp: Unieważnienie przetargu

Napisz na jakiej podstawie chciałabyś unieważnić ten przetarg?

3

przed składaniem ofert dostałam zapytanie o dodatkową czynność, która powinna wchodzi w zakres zadania. Dopiero wtedy osoba przygotowywująca szacowanie wartości odpowiedziała, ze faktycznie powinno to być zawarte w SIWZ. Ponieważ odpowiadałam w piątek, a dzisiaj było otwarcie ofert, nie chcieliśmy mieszać w specyfikacji i ogłoszeniu. Po otwarciu dzisiaj ofert, okazało się,że zmieścilibyśmy się w kwocie z budżetu nawet na 12 m-cy realizacji w/w zadania + ta dodatkowa czynność. Czyli ze względu na błąd zamawiającego art. 93 ust.1 pkt 7 - mogę?

4

Pomóżcie, proszę

5

Nie możesz. Taki błąd nie uzasadnia unieważnienia postępowania. Realizację zadania na kolejne 4 m-ce zrobisz w oparciu o kolejną umowę.
Takie unieważnienie jak proponujesz stanowi naruszenie dyscypliny finansów publicznych. Poczytaj art 17 tej ustawy. No chyba że nie podlegasz dyscyplinie smile

6

OK, ale nie ujęto jednego, bardzo ważnego punktu w specyfikacji, co wpłynie na sposób wykonania zadania. Wpłynie również na wartość umowy

7

Ale oferty dotyczą ustalonego wcześniej zakresu i są możliwe do zrealizowania w takim zakresie?

8 (edytowany przez covec 2014-01-14 08:13:32)

barbaraw napisał/a:

OK, ale nie ujęto jednego, bardzo ważnego punktu w specyfikacji, co wpłynie na sposób wykonania zadania. Wpłynie również na wartość umowy

Czyli zadanie wykonać można, tylko w sposób który w efekcie nie da oczekiwanego rezultatu.
Zmawiający się zagapił, czyli można było przewidzieć. Wątpię, żeby wykonawca nie podpisał umowy...Nie pamiętam co jeszcze grozi zamawiającemu za uchylanie się od podpisania umowy, poza sądem. Z drugi strony "źle" wydatkowane środki to też może być  różnie...

Tak sobie myślę, że jeszcze nie sprawdzono ofert, może okaże się, że niepotrzebnie szukamy rozwiązania.

9 (edytowany przez barbaraw 2014-01-14 12:36:56)

Oferty otwarto, odczytano, ale nie sprawdzono i nie wysłano wyników do wykonawców. Umowy również nie podpisano/co oczywiste/

POMÓżcie, proszę