1 (edytowany przez lisvitalis 2014-01-14 11:07:25)

Temat: Co z tym fantem-czy to błąd w kryteriach?

Witam

Mam taki oto problem i przyznam że pierwszy raz z czymś takim się spotykam.
Otóż - przetarg na przewóz osób kryteria oceny-cena w rozbiciu na podkryteria: bus 9 osób-20%, bus 18 osób- 30%, autobus w kraju-40% i autobus zagranica 10%. Mam oferty: oferta nr 3 tańsza w sumie od oferty nr 1 o 13,78 zł. Natomiast przeliczając poszczególne pozycje w odniesieniu do % podkryteriów oceny wychodzi, że ta droższa oferta(nr1) dostaje więcej punktów i powinna zostać uznana za najkorzystniejszą. Czy to mój błąd przy doborze % podkryteriów i co z tym fantem zrobić. Dodam tylko, że gdyby oferta droższa (nr1) była tańsza o 0,6 grosza na jednym km  to byłaby i najtańsza sumarycznie i najkorzystniejsza pod kątem kryteriów.

2

Odp: Co z tym fantem-czy to błąd w kryteriach?

Możesz nazwać to błędem. Ciekawie może być też w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia - wpiszesz cenę 100% jako kryterium, 0 odrzuconych i wykluczonych (zakładam) i tę droższą jako najkorzystniejszą.
Ale czy to się nadaje do unieważnienia? Wątpię...

3

Bo tu cena nie jest kryterium oceny. Tu rządzą inne kryteria, więc cena nie musi być najniższa. A to że wychodzi bez sensu pokazuje że lepiej ustalać konkretne zamawiane wartości (km, litry) i to wyceniać.

4

Tak też zrobiłem. Podałem konkretne wartości km do przejechania. I akurat jakby wstrzelili się w granicę po przekroczeniu której w kombinacji pomiędzy ceną a kryteriami korzystniejszą jest oferta sumarycznie niewiele droższa. Robiłem już różne warianty znaczenia podkryteriów ale nic to by nie zmieniło. Trudno widać czasami tak jest i tyle.

5

jarosław napisał/a:

Bo tu cena nie jest kryterium oceny. Tu rządzą inne kryteria...

Możesz podać te inne kryteria?

6

Może to być suma punktów wyliczana na podstawie cen za poszczególne elementy zamówienia. Np ceny jednostkowe dla których podane są różne wagi. Kryterium nie będzie sama cena a bilans tych cen.

7

jarosław napisał/a:

Kryterium nie będzie sama cena a bilans tych cen.

Takie bilanse to śliska sprawa. Można się przejechać. Czytałem nie tak dawno wyniki kontroli UZP postępowania gdzie kryterium była tylko cena, ale rozbita cena za to, cena za tamto. Finał kontroli był taki, że oferta najkorzystniejsza była najdroższa...

8

Otóż to. I to może być problemem naszego lisa.

9

Jarosław- nie podałeś tych innych kryteriów. Tylko cena. Jeśli jest choćby i 50 "kryteriów" cenowych to cena jest 100%. Nie dajesz punktów za nic innego.

Różnice w cenach są minimalne, więc nie darłbym szat.

10

Różnice minimalne, zamawiający działa zgodnie z procedurą więc wszystko gra.

Natomiast dla mnie czym innym jest sama cena (tej nawet nie musisz przeliczać na  punkty bo widać która jest najlepsza) a czym innym wyliczenia danych elementów zamówienia i zastosowanie do nich różnych wag w/g uznania zamawiającego który ustala w ten sposób co dla niego jest najważniejsze. Może nadal kryterium jest jedynie cena ale w tym drugim przypadku nie stanowi ona samodzielnego wskaźnika która oferta jest najkorzystniejsza.

11

Znalazłem.
"...Zamawiający kupując szynobus, postawił dwa kryteria oceny ofert: cenę zakupu szynobusu (waga 80%) oraz ?koszt utrzymania pojazdu? (waga 20%)....
...Wpłynęły trzy oferty. 1: cena zakupu 8,06 mln zł, cena przeglądów 1 zł; 2: cena zakupu 8,37 mln zł, cena przeglądów 100 tys. zł; 3: cena zakupu 8,3 mln zł, cena przeglądów 1 gr. Wygrała oferta 3 ? zgodnie z kryteriami oceny ofert otrzymała największą liczbę punktów. .."
Wykonawca przeliczył i znalazł lukę...ku przestrodze

Całość na http://www.jazon.krakow.pl/wszponach/?p=307

12

Dziękuję Panowie. No z tym szynobusem to się przejechali smile. Rozstrzygam więc, wybieram ofertę droższą jako najkorzystniejszą i czekam na telefon od pewnie bardzo niezadowolonego Wykonawcy, który na otwarciu ofert ucieszył się, że wygrał.
Pozdrawiam

13

lisvitalis napisał/a:

Dziękuję Panowie. No z tym szynobusem to się przejechali smile. Rozstrzygam więc, wybieram ofertę droższą jako najkorzystniejszą i czekam na telefon od pewnie bardzo niezadowolonego Wykonawcy, który na otwarciu ofert ucieszył się, że wygrał.
Pozdrawiam

Uważam niestety, że tak łatwo nie będzie. Nie można wybrać oferty droższej jako najkorzystniejszej, skoro jedynym kryterium była cena.
Kryteriami oceny ofert są cena albo cena i inne kryteria odnoszące się do przedmiotu zamówienia, w szczególności jakość, funkcjonalność, parametry techniczne, zastosowanie najlepszych dostępnych technologii w zakresie oddziaływania na środowisko, koszty eksploatacji, serwis oraz termin wykonania zamówienia. Treść artykułu znana wszystkim. A kolega lisvitalis potwierdza, że kryterium była cena - tylko że rozpisana na jakieś tam elementy. Wg. mnie postępowanie powinno być unieważnione. A jeśli nie zrobi tego zamawiający to na pewno niezadowolony wykonawca - i moim zdaniem będzie miał rację. Przecież miał NAJTAŃSZĄ ofertę.
Raz też mi się taka gafa przydarzyła.

14

psz napisał/a:

Możesz nazwać to błędem. Ciekawie może być też w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia - wpiszesz cenę 100% jako kryterium, 0 odrzuconych i wykluczonych (zakładam) i tę droższą jako najkorzystniejszą.
Ale czy to się nadaje do unieważnienia? Wątpię...

Art. 93. 1. 7. Zamawiający unieważnia postępowanie o udzielenie zamówienia, jeżeli    postępowanie obarczone jest niemożliwą do usunięcia wadą uniemożliwiającą zawarcie niepodlegającej unieważnieniu umowy w sprawie zamówienia publicznego.
Zawarcie umowy na ofertę droższą, jeśli jedynym kryterium jest cena, spowoduję, że umowa podlegać będzie unieważnieniu.  A tej wady już nie da się usunąć.

15

Nie zgodzę się z tobą. Są określone kryteria i zamawiający postępuje zgodnie z nimi. Tu jest ta drobna różnica ze pomimo występowania ceny to nie ona ma decydujące znaczenie ale bilans tej ceny i punkty otrzymane na podstawie wag dla tych cen.

Ubezpieczenie majątku - w skład wchodzą różne elementy które wycenia się oddzielnie i dla każdego z nich i określa się odpowiednią wagę. Nieruchomości 50%, wyposażenie 10%, OC działalności 40%. A dlaczego robi sie to oddzielnie? Bo np wyposażenie (10%) to będzie np 1% realnej ceny i przy takim udziale w cenie zamawiający chce żeby wykonawca nie pomijał tego elementu bo z różnych względów jest on dla zamawiającego ważny.
Jest to dosyć niebezpieczne bo mogą pojawić się dziwne kwiatki ale chyba sprzeczne z Pzp to to nie jest.

16 (edytowany przez covec 2014-01-15 11:39:41)

Wg mnie oferta wybrana nie jest ofertą najkorzystniejszą. Oferta najkorzystniejsza to oferta z najniższą ceną. Nie można mówić, że rozbicie ceny na "mniejsze" i ocenianie ich wygeneruje inne kryteria oceny jak cena. Nadal kryterium oceny jest cena.

Pozostaje jeszcze art. 146 ust. 6. Co prawda to leży w kompetencji prezesa. Wg mnie wybór oferty najkorzystniejszej ale nie najtańszej, gdzie kryterium jest cena, jest zaniechaniem które jest naruszeniem przepisów ustawy  art. 2 pkt 5