26

Odp: nowela podwykonawcy

Możesz żądać wskazania części zamówienia którą będzie wykonywał podwykonawca LUB podania nazwy firm....... a więc to LUB to nie łącznie., czyli pkt.3 odpada.

27

A ja nie byłbym taki pewien - jakby było ALBO to sprawa jasna, ale jak jest lub, to nie wiem czy nie można jednego i drugiego wink ach ta logika wink

28

Masz do wyboru Finlandię lub Krupnik, co wybierasz?

29

Marcel napisał/a:

Masz do wyboru Finlandię lub Krupnik, co wybierasz?

wybieram Łomżę lub Perłę wink

A tak na poważnie, to lub (alternatywa) na bazie logiki przedstawia się następująco:

A B AvB
0 0    0
0 1    1
1 0    1
1 1    1

30

A uzupełniając szad-a:
alternatywa rozłączna (wykluczająca) - "albo"
p  q  p ? q

0  0     0
0  1     1
1  0     1
1  1     0

No i masz babo placek - no nie??? big_smile

31

pytanie z innej beczki.
czy w związku ze zmianą progów stosowania dyrektyw pojawiło się nowe rozporządzenie o którym mowa w art. 11.8?

32 (edytowany przez bipi 2014-01-07 12:58:32)

rozporządzenie prezesa rady ministrów z dnia 23 grudnia 2013 r. w sprawie kwot wartości zamówień oraz konkursów, od których jest uzależniony obowiązek przekazywania
ogłoszeń Urzędowi Publikacji Unii Europejskiej (Dz. U., poz. 1735)

33

dzięki

34

Przeczytałem nowe artykuły , i jak dobrze rozumiem :

art. 2 pkt 9b-  ogólna definicja umowy o podwykonastwo dotycząca wszystkich zamówień tj. dostaw, usług i robót budowlanych

art. 36 ust. 2 pkt 10- dotyczy zarówno rb, dostaw i usług
art. 36 ust. 2 pkt 11 - Tylko roboty budowlane
art. 36 ust. 2 pkt 12 - Tylko roboty budowlane

art. 36a , 36b - wszystkie zamówienia

art. 143a- tylko zamówienia na roboty budowlane
art. 143b ust. 1- roboty budowlane
art. 143 b ust. 2 - ????????????? Zamówienia tylko na roboty budowlane?? Jest też mowa o dostawach i usługach. Chodzi o usługi i dostawy ale w ramach postępowania na roboty budowlane?
art. 143 b ust. 3 - ust. 7  - roboty budowlane
art. 143 b ust 8 - ???? chodzi o dostawy i usługi, ale w ramach postępowania na roboty budowlane?

art. 143c ust. 1 -?? roboty budowlane oraz dostawy i usługi, ale w ramach postępowania na roboty budowlane???

art. 143d - tylko umowy o roboty budowlane, i wykonywane w jego ramach podwykonawstwo na usługi i dostawy

Sprostujcie mnie jeśli błądzę smile

35 (edytowany przez jarosław 2014-01-16 09:52:42)

Czy zamawiający może dowolnie ograniczyć podwykonawstwo w odniesieniu do kluczowych części zamówienia? Musi to w jakiś sposób uzasadnić?

Co zrobić w sytuacji jeżeli zamówienie ma tylko jedną kluczową część, można ograniczyć podwykonawstwo i wyrzucić całkowicie z umowy?

36

a czy żądanie podania nazw podwykonawców nie jest możliwe tylko i wyłącznie wówczas, gdy wykonawca powołuje się na potencjał podwykonawców przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postepowaniu

37

annaanna, według mnie tylko wtedy

38

jarosław napisał/a:

Czy zamawiający może dowolnie ograniczyć podwykonawstwo w odniesieniu do kluczowych części zamówienia? Musi to w jakiś sposób uzasadnić?

Nie musi uzasadniać, to zamawiający decyduje co jest według niego kluczowe, ma takie prawo.

39

Co w takim razie jeżeli zadanie nie jest podzielne, może takie zadanie uznać jako kluczowe w całości i tym samym wyłączyć w ogóle podwykonawstwo?

40

Jeśli to jest faktycznie niepodzielne i uzasadnione, to nie widzę przeciwskazań. Ale moim zdaniem nie można zabronić podwykonawstwa tylko jeśli ma się takie widzimisię - tak jak do tej pory.

41

Dokładnie, zakazać nie można, jedynie ograniczyć.