Planujemy realizację zamówienia na roboty budowlane w jednym postępowaniu.
Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje trzy rzeczy, dla których zostały opracowane oddzielne dokumentacje projektowe i zostały wydane trzy oddzielne pozwolenia na budowę.
Dodatkowo jedna z tych trzech rzeczy jest częścią dużego projektu, w ramach którego kiedyś już część robót została zrealizowana.
Dla wszystkich tych trzech robót posiadamy nieaktualne kosztorysy inwestorskie. Oczywistym jest, że kosztorysy te trzeba przeszacować, tak aby były aktualne zgodnie z PZP.
Uważam, że aby uczynić zadość PZP- należy tego dokonać z należytą starannością, tzn. uaktualnić je pozycja po pozycji, a nie wskaźnikowo (przy czym upiera się szef naszych inwestycji- tłumacząc się dużymi nakładami finansowymi na te aktualizację).
Czy może mi ktoś dać jakieś dodatkowe argumenty dla mojego kolegi- szefa inwestycji, że nie można aktualizować kosztorysów metodą wskaźnikową (może jakieś opinie)
Ponadto, jak piszę wyżej jedna z tych części zamówienia, które chcemy realizować jest ?wyrwana? z innego dużego projektu, którego już część została zrealizowana.
Teraz wątpliwości:
1. Dla prawidłowej kalkulacji ceny zamówienia dla tej części ?wyrwanej? należy zaktualizować kosztorysy dla całego projektu, który tą ?wyrwaną? część obejmuje łącznie z tym co w ramach tego projektu już zostało zrealizowane?
2. Wartością mojego zamówienia będzie łączna wartość tego co chcę realizować (to na co są te trzy pozwolenia na budowę), czy także łącznie z tym całym projektem którego jedną częścią jest ta ?wyrwana? część, która teraz będzie realizowana oddzielnie w innym zamówieniu?