1

Temat: Szacowanie w ramach projektu

Zamawiający wpisuje do budżetu realizację projektu unijnego. W ramach projektu obok spraw podstawowych - zakup sprzętu rehabilitacyjnego należy kupić 7 komputery, materiały promocyjne itp.
Zamawiający planując zakupy w ramach projektu dzieli go na części (sprzęt , komputery, materiały)
Czy zamawiający szacując wartość poszczególnych zamówień powinien uwzględnić w nich zakupy bieżące?
Np komputery. Co roku zamawiający kupuje ok 15 jednostek których wartość w roku nie przekracza 14000,00. Dodatkowe 7 szt które zostanie zakupione w ramach projektu należy doliczyć do tych 15? Czy należy wartość tych 7 szt szacować oddzielnie?

2 (edytowany przez Marcel 2013-12-04 16:32:52)

Odp: Szacowanie w ramach projektu

Skoro wiecie że będziecie zamawiali komputery (zamówienie planowane) należało by to połączyć.

3

zdecydowanie źródło finansowanie nie jest istotne lecz tożsamość przedmiotowa, podmiotowa i czasowa,
inf uzp 4/2011 s.24 ......Jeszcze raz należy podkreślić, że dla ustalenia łącznej wartości szacunkowej zamówienia istotny jest fakt realizacji takich samych lub podobnych zamówień, przy czym w przypadku zamówień współfinansowanych ze środków Unii Europejskiej nie ma znaczenia z jakich programów pomocowych pochodzą środki publiczne przeznaczone na sfinansowane poszczególnych zamówień, podlegających łączeniu.....

4

Tak jak koledzy. No chyba, ze nie masz jeszcze podpisanej umowy na dofinansowanie  to bym się zastanowiła.

5

nina napisał/a:

Tak jak koledzy. No chyba, ze nie masz jeszcze podpisanej umowy na dofinansowanie  to bym się zastanowiła.

No właśnie. Wkład własny został zabezpieczony ale umowy jeszcze nie ma. Wydaje mi się że w takiej sytuacji jeszcze za wcześnie żeby to łączyć, ale czy na pewno ? smile

6

jarosław napisał/a:
nina napisał/a:

No właśnie. Wkład własny został zabezpieczony ale umowy jeszcze nie ma. Wydaje mi się że w takiej sytuacji jeszcze za wcześnie żeby to łączyć, ale czy na pewno ? smile

To ja ci powiem jak robiłam. Miałam w budżecie zabezpieczone środki bo miała być kasa w lutym z projektu.  W styczniu szacowałam i podpisałam umowę na kompy, art. biurowe i podpisałam umowy. A umowę na dofinansowanie podpisałam w marcu. Nie łączyłam tego.

7

Nieplanowane środki czy zakupy to sprawa jasna że łączyć nie trzeba bo i skąd o tym czy innym zamówieniu mamy wiedzieć, natomiast planowane na dany rok zawsze trzeba połączyć bez względu na źródła finansowania.

8

Pytanie - kiedy?
Czy tak jak pisze Nina po podpisaniu umowy?
Czy w chwili zabezpieczenia w budżecie wkładu własnego?

Bardziej mi pasuje opcja nr 1 i po zrobieniu wywiadu, chyba ona jest właściwa.

9

Witam. Zadanie jest współfinansowane pn. zagospodarowanie terenu wokół świetlicy wiejskiej wraz z jej doposażeniem. Wartość robót budowlanych wg kosztorysu inwestorskiego wynosi 40 tyś a dostawa wyposażenia (meble, krzesła, wyposażenie kuchni) około 40 tyś.
Czy Zamawiający jest obarczony obowiązkiem zrobienia przetargu nieograniczonego na całość tj. roboty budowalne + wyposażenie czy może to podzielić ??
Proszę o opinie.

10

Może podzielić, miałem dokładni taki sam przypadek w 2012, r. budowlana + stoły i krzesła, podzieliłem, wyszło ok.

11

Dziękuję za odpowiedz.

12

Planujemy realizację zamówienia na roboty budowlane w jednym postępowaniu.
Zakres przedmiotu zamówienia obejmuje trzy rzeczy, dla których zostały opracowane oddzielne dokumentacje projektowe i zostały wydane trzy oddzielne pozwolenia na budowę.
Dodatkowo jedna z tych trzech rzeczy jest częścią dużego projektu, w ramach którego kiedyś już część robót została zrealizowana.
Dla wszystkich tych trzech robót posiadamy nieaktualne kosztorysy inwestorskie. Oczywistym jest, że kosztorysy te trzeba przeszacować, tak aby były aktualne zgodnie z PZP.

Uważam, że aby uczynić zadość PZP- należy tego dokonać z należytą starannością, tzn. uaktualnić je pozycja po pozycji, a nie wskaźnikowo (przy czym upiera się szef naszych inwestycji- tłumacząc się dużymi nakładami finansowymi na te aktualizację).
Czy może mi ktoś dać jakieś dodatkowe argumenty dla mojego kolegi- szefa inwestycji, że nie można aktualizować kosztorysów metodą wskaźnikową (może jakieś opinie)

Ponadto, jak piszę wyżej jedna z tych części zamówienia, które chcemy realizować jest ?wyrwana? z innego dużego projektu, którego już część została zrealizowana.

Teraz wątpliwości:

1.    Dla prawidłowej kalkulacji ceny zamówienia dla tej części ?wyrwanej? należy zaktualizować kosztorysy dla całego projektu, który tą ?wyrwaną? część obejmuje łącznie z tym co w ramach tego projektu już zostało zrealizowane?

2.    Wartością mojego zamówienia będzie łączna wartość tego co chcę realizować (to na co są te trzy pozwolenia na budowę), czy także łącznie z tym całym projektem którego jedną częścią jest ta ?wyrwana? część, która teraz będzie realizowana oddzielnie w innym zamówieniu?

13

przyłączam sie do pytann wyzej,
mam jeszcze  1 pytanie?czy inspektor nadzoru moze byc szacowany i wybierany co roku na konkretny etap przy modernizacji kilkuletniej?czy trzeba oszacowac lacznie i w tym progu prowadzic co roku postepowanie co laczna szacunkowa na wszystkie etapy pełnienia nadzoru?