1

Temat: Nauczanie języka angielskiego-czy sumować?

Stoję przed dylematem (w sumie to nie ja tylko szefostwo próbujące mnie przekonać że ma rację) związanym z Nauczaniem języka angielskiego. Sytuacja wygląda tak: raz w roku robię przetarg na prowadzenie lektoratów języka angielskiego dla studentów (wartość około 120 tys za rok akademicki). Obecna umowa obowiązuje mnie do końca czerwca br. W wakacje rozpisuję nowy przetarg-kwota podobna. I teraz przychodzi szef z poleceniem organizacji kursów języka angielskiego dla pracowników. I tu pytanie - wiedząc, że w sierpniu będzie przetarg na lektoraty j. angielskiego powinienem oszacować wartość kursu (około 30 tys) i zsumować z lektoratami robiąc dwa postępowania  wiedząc, że jedno jest powyżej 14tys. euro drugie poniżej 14tys. euro ale wartość zsumowana powoduje, że dla kursów też powinienem zrobić przetarg. Takie jest moje stanowisko, jednakże próbują mnie przekonać że kursy mogę zrobić z art. 4. ust.8. Utwierdźcie mnie w przekonaniu że mam rację (no chyba że nie mam). Przecież oba zadania dotyczą tego samego - nauczania języka i mogą być wykonane przez tą samą firmę.

2 (edytowany przez covec 2014-01-17 09:59:04)

Odp: Nauczanie języka angielskiego-czy sumować?

Jak dla mnie dobrze myślisz. Wiesz że w z końcem czerwca skończy się umowa i wiesz, że będzie zawierana kolejna- kontynuacja. Ja bym wartość zsumował. W innym przypadku nie wytłumaczysz się z zarzutu dzielenia zamówienia celem niestosowania przepisów ustawy.

3

Jak covec.

4

Praktyka jest taka jak pisze Covec. Ustawa stanowi, że można podzielić takie zamówienie. Pod warunkiem, że nie robisz tego w celu niestosowania przepisów ustawy.