1

Temat: sprawozdanie rocznezamówienia ponizej 14 000 euro

czy jeśli faktura za zamówienie wystawiona jest z datą 31 grudnia 2013r. a wpłynęła dopiero 10 stycznia 2014r to uwzględniam ja w sprawozdaniu za 2013r.( tu np faktura za zakup piły motorowej dodam że księgowa płaci taka fakture z nowego budżetu

2

Odp: sprawozdanie rocznezamówienia ponizej 14 000 euro

Wliczasz, umowa została zawarta 31-go

3

dziękuje tak myślałam ale nie byłam pewna

4

Ja mam pytanie odnośnie sprawozdania za 2013r .Pytanie jest takie:umowa bezprzetargowa jest podpisana na energię w 2009 r , czy koszty za 2013r (łączna kwota za 2013r), powinna być ujęta w sprawozdaniu czy nie , bo umowa podpisana w 2009r.

5

Tylko udzielone zmówienia w 2013 r. 2009 odpada.

6

I tu więcej liczenia, wiele jest płatności gdzie umowy były zawierane "kiedyś tam" i teraz te kwoty trzeba odliczyć z ogólnych wydatków.

7

żadnej umowy która była zawarta w latach poprzednich nie wliczamy do 2013r nawet jeśli mieliśmy fakturę w 2013

8

A jak nie było umowy a są faktury?

9

Faktura to też umowa, a więc termin wystawienia się liczy.

10

Polemizowałbym wink

11

Powiedzmy "uznana przez zamawiającego faktura" to umowa.

12

Właśnie tego mi brakowało big_smile

13 (edytowany przez Marcel 2014-01-20 11:44:50)

Jak to sprawozdanie wyjdzie dokładnie to kaktus mi wyrośnie, nawet dwa.

14

Mi wyrosną trzy kaktusy jak się okaże, że ktoś będzie solidnie te sprawozdania sprawdzał.

15

nie zapomnijcie sobie zrobić ściągi co wliczaliście a co nie bo za 4 lata zapomnicie:) hihi
ja walczę już 3 tygodnie ze sprawdzaniem moich pozycji z księgowością dot. faktur powodzenia,

16

a jak ktoś nie zdąrzy do 1 marca?

17

To wysłać cokolwiek, a później zrobić korektę, ale wysłane być MUSI, inaczej będzie to sporym naruszeniem.

18

A co za to grozi:)

19

Niedotrzymanie terminu stanowi naruszenie przepisów ustawy Pzp nie stanowi jednak naruszenia dyscypliny finansów publicznych.

20

no spoko smile

21

nic nie grozi ale ....

22

Witam
Proszę o udzielenie odpowiedzi na n/w pytanie dot. sprawozdania za 2013r. a mianowicie:
Jak postąpić, w przypadku gdy Powiat zorganizował przetarg powyżej 14.000euro na ubezpieczenie samochodów Starostwa i jednostek organizacyjnych Powiatu ( m.in. szkoły, Domy Pomocy Społecznej, Domy Dziecka). Powiat reprezentowany przez Zarząd dokonał wyboru oferty najkorzystniejszej i podpisał umowę z Wykonawcą z której wynika, iż w ramach tej umowy Wykonawca wystawi polisy potwierdzające zawarcie konkretnych umów ubezpieczenia dla poszczególnych jednostek. Polisy te podpisywali dyrektorzy poszczególnych jednostek. Czy w związku z tym, każda jednostka z osoba winna umieścić te zamówienie w sprawozdaniu w tabeli IV mimo, iż wartość każdej z polis nie przekracza 14.000euro, czy to Powiat powinien tylko i wyłącznie umieścić taką informację w swoim sprawozdaniu, wpisując całą wartość umowy na wszystkie jednostki?
Inna sytuacja, ubezpieczenie mienia, tak jak w przypadku samochodów, Powiat ogłosił przetarg i podpisał umowę z Wykonawcą, jednakże poszczególne polisy potwierdzające zawarcie ubezpieczenia danej jednostki  zostały wystawione i podpisane przez osoby reprezentujące Powiat a nie, jak w przypadku samochodów, przez dyrektorów poszczególnych jednostek. Czy w tej sytuacji,czy te postępowania w sprawozdaniu wykazuje tylko  Powiat?
Nadmieniam, iż w oby przypadkach każda jednostka z osobna dokonuje zapłaty z tytułu ubezpieczenia ze swojego budżetu.

23

A jeszcze taki dylemat...

umowa np. na archiwum zawarta na czas nieokreślony w 2006 roku na podstawie art. 4 pkt 8, ale co miesiąc przychodzą faktury, rozumiem, że wydatków nie uwzględniam w sprawozdaniu

24

Izawin, nie bierzesz w ogóle pod uwagę żadnej z faktur.

25 (edytowany przez izawin 2014-02-05 09:41:34)

jeżeli mam umowy, to faktur nie uwzględniam;

a jeżeli nie ma umowy to sumuję wydatki z faktur,

dobrze rozumuję??