1

Temat: Koncesja na obrót energią elektryczną/ delegacja składania ofert

Czy koncesja na obrót energią elektryczną może zostać użyczona dla innego podmiotu z którym mam podpisaną umowę partnerską ?
Podmiot ten chce sam składać sam oferty w zamówieniach.

Rozumiem że KRS, KRK, ZUS,US powinien składać swoje w takiej ofercie ale co jeśli w siwz
jest wymaganie polisy OC- składa swoją ?
jeśli jest wymaganie posiadania zdolności kredytowej lub środków - składa swoje czy mogę użyczyć?

Czy w ogóle istnieje możliwość takiej delegacji uprawnień do składania ofert?

Wiem, że chaotycznie opisałem ale do tej pory sam składałem bez nikogo i nie użyczałem swego doświadczenia smile

2

Odp: Koncesja na obrót energią elektryczną/ delegacja składania ofert

Na gruncie przepisów ustawy Pzp i aktów wykonawczych nie ma możliwości "użyczenia" swoich uprawnień Wykonawcy biorącemu udział w postępowaniu.
W art.26 ust.2b Ustawy Pzp wyraźnie jest zaznaczone:
Wykonawca może polegać na wiedzy i doświadczeniu (art.22 ust.1 pkt.2 ), potencjale technicznym, osobach zdolnych do wykonania zamówienia (art.22 ust.1 pkt.3) lub zdolnościach finansowych innych podmiotów (art.22 ust.1 pkt.4), niezależnie od charakteru prawnego łączących go z nimi stosunków.
Nie ma wskazania na użyczenie uprawnień, bo te są przypisane do tego podmiotu, który występował o ich nadanie. Wszelkiego rodzaju wpisy, zezwolenia, koncesje związane są z tzw. "działalnością regulowaną". Nie można ich od tak użyczyć, a korzystanie z uprawnień przez inny podmiot jest nielegalne.
Udział w konsorcjum nie zmieni stanu rzeczy. Bowiem, znacznie upraszczając, wszyscy wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia (art. 23 ustawy) powinni mieć takie same uprawnienia, a wspólnie potwierdzić spełnienie pozostałych warunków.
Co prawda UZP przekazał projekt zmian w Ustawie właśnie w tym zakresie, ale minęły już ze dwie wiosny i nic się nie zmieniło.

3

A czy w przypadku- Sami startują w przetargu, a ja użyczam swój potencjał, doświadczenie. coś ryzykuję  w takim przypadku, jeśli dane firma z moim dokumentami nienależycie wykonała kontrakt. Ponoszę tutaj solidarną odpowiedzialność z Wykonawcą ?

4

Użyczenie swojego potencjału technicznego i/lub zdolności finansowej nie stanowi podstawy do roszczeń Zamawiającego z tytułu zdarzeń przyszłych i niepewnych. Tylko Wykonawca (także Wykonawcy wspólnie ubiegający się o udzielenie zamówienia - spółka cywilna, konsorcjum, celowy związek podmiotów itp.) odpowiada w całości za nienależyte wykonanie zamówienia, również za nienależyte wykonanie zamówienia przez podwykonawców.
Jeżeli użyczasz zasobów, a nie uczestniczysz w realizacji zamówienia, sprawa jest czysta. Nic Ci nie grozi.
Natomiast, jeżeli w wyniku Twojego udziału w realizacji zamówienia, Wykonawca ponosi szkodę z tytułu nienależytego wykonania umowy (kary umowne, wykluczenie na podstawie art. 24 ust.1 pkt1 i 1a) to może on wystąpić z powództwem cywilnym przeciw Tobie.