1

Temat: doświadczenie

PN unijny na materiały biurowe, na etapie SIWZ

mam np 6 zadań, na każde zad. wymagam doświadczenia co najmniej 2 dostawy materiałów biurowych, o wartosci brutto 10 000 pln

i teraz jak liczyć
wykonawca przedstawi 2 dostawy o wartości np 200 000 pln i można uznać że spełnił wymagania dla każdego zadania ??

czy mimo dużej wartości i tak powinien przedstawić wykaz dla każdego zadania ?

ja mam w SIWZ zapis:
zad 1
w tym okresie, wykonał (zakończył) należycie co najmniej: dwie dostawy materiałów eksploatacyjnych, artykułów biurowych o wartości każdej dostawy minimum
zad 2
w tym okresie, wykonał (zakończył) należycie co najmniej: dwie dostawy materiałów eksploatacyjnych, artykułów biurowych o wartości każdej dostawy minimum

itd. ....

jak zrobić żeby było dobrze i jasno zrozumiale ?

2

Odp: doświadczenie

Skoro wymagasz do każdej części wykazaniem się zrealizowania 1 zamówienia, to jeżeli wykonawca składa na 6 zdań musi wykazać się sześcioma zadaniami, nie jednym na dużą wartość bo tego nie wymagasz.

3

Ale czemu Marcel?
Oczywiście, że wykonawca może przedstawić jedne referencje na ileś zadań. Jak zamawiający upierdliwy to wykonawca może te referencje skserować i przedstawić do każdej części.

"wykonawca przedstawi 2 dostawy o wartości np 200 000 pln i można uznać że spełnił wymagania dla każdego zadania ??"
Ba, wystarczy, że będzie jak warunku - minimum 10 tys.

4

no właśnie i w tym problem

w warunku jest napisane min 10 000 pln

i jak teraz
a/ zamówienie na 200 000 pln załatwia sprawę doświadczenia ka każde zad,
b/ na każde zamówienie ma być doswiadczenie oddzielnie

5

Nie, nie ma żadnego problemu.
Po co 200 tys? Już pisałem, że sprawę załatwia 10 tys.
Wytłumacz dlaczego nie miałbyś przyjąć jednego doświadczenia na wszystkie zadania?
Co to znaczy, że "doświadczenie oddzielnie"?
Jak będziesz uparty to wykonawca skseruje Ci to doświadczenie. Czemu miałby wykazywać się ilomaś doświadczeniami?

6

po prostu głośno myślę, i zastanawiam się nad sugestią Marcela smile
ale skłaniam się ku Twojej propozycji smile

7

Jeśli chcesz więcej niż jedno doświadczenie to żądasz więcej niż jedno.
Możesz żądać nawet 6, czyli wykonawca składający ofertę na choćby jedną część musi wykazać się sześcioma dośw.
Nie ma możliwości nakazania wykonawcy, aby np. w części 2 przedstawił inne doświadczenie niż w części 1. Oczywiście możesz też zróżnicować warunki:

1 część - 12 000
2 część - 20 000
itd.
Jednak jeśli ktoś będzie miał doświadczenie na 100 000 to może je użyć i tu i tu.

8

Tylko wówczas dochodzi do sytuacji gdzie np. na 6 zadań wykonawca wykazuje się jednym doświadczeniem a czy o to chodzi?

9

psz napisał/a:

Oczywiście możesz też zróżnicować warunki:

1 część - 12 000
2 część - 20 000
itd.
.

Właśnie tu jest sedno, jak określi to zamawiający.

10

Marcel napisał/a:

Tylko wówczas dochodzi do sytuacji gdzie np. na 6 zadań wykonawca wykazuje się jednym doświadczeniem a czy o to chodzi?

No jeśli nie o to chodzi to niech zamawiający żąda kilku doświadczeń.
Jak żąda jedno to zakładam, że o to zamawiającemu chodzi.

Poza tym w zależności od charakteru zamówienia to jedno doświadczenie może być w zupełności wystarczające (gdy chodzi o umiejętność), a może być niewystarczające gdy te 6 zadań ma być wykonywanych np. w jednym czasie.

Pytanie więc "czy taki zapis jest dobry?" może mijać się z celem bo najważniejsze jest to co chce osiągnąć zamawiający, a tego przecież nie wiemy.

11

wiemy wiemy co chce osiągnąć = po prostu sprawdzić doświadczenie wykonawcy

czyli zamówienie 6 zadań,
i na każde chce doświadczenie
z 1 10 000
z 2 10 000
z 3 10 000

to może przedstawić jedne referencje na 100 000 pln do w/w trzech zadań i jest ok 
czy nie ? i powinien na każde zadanie oddzielne doświadczenie=usługę/dostawę ?

dla mnie jest to bez różnicy ale chodzi żeby ewentualna kontrola nie podważyła ??

zapis jest jak podałem :

zad 1
w tym okresie, wykonał (zakończył) należycie co najmniej: dwie dostawy materiałów eksploatacyjnych, artykułów biurowych o wartości każdej dostawy minimum XXX zł
zad 2
w tym okresie, wykonał (zakończył) należycie co najmniej: dwie dostawy materiałów eksploatacyjnych, artykułów biurowych o wartości każdej dostawy minimum XXX zł

12

pogooglowałem i wykonawcy często pytają o tą sama kwestię, wielu zamawiających odpowiada że można

ja bym wpisał taką regułkę:

w przypadku, gdy wykonawca składa ofertę na więcej niż jedno zadanie, dopuszczalnym jest dołączanie na poszczególne zadania tych samych dokumentów potwierdzających wiedzę i doświadczenie (z zachowaniem wymaganej warunkami SIWZ wartości dostaw) ale tylko w takiej części (wartości), w jakiej nie były one jeszcze wykorzystane dla innych, poprzednich zadań, na które wykonawca składa ofertę. Co oznacza, że do każdego następnego zadania zamawiający zakwalifikuje tylko taką wartość z danej referencji, jaka pozostała jeszcze nie wykorzystana w poprzednich zadaniach lub zadaniu.

trochę pogmatwane i mało czytelne:(

13

albo prościej:
W przypadku kiedy Wykonawca składa ofertę na kilka zadań winien zsumować wartość poszczególnych zadań i na łączną kwotę przedstawić jedną dostawę i tak np.: jeżeli Wykonawca składa ofertę na zadania od 1 do 3 powinien wykazać wykonanie jednej dostawy na kwotę co najmniej  XXX  zł brutto.

14

Podstawa to dobre i jasne rozpisanie tego co się chce,inaczej można posługiwać się tą samą robotą.

15

Ja bym zrobił trochę inaczej - uzależniłbym ilość dostaw od części, na które składa oferty. Np. jeśli wykonawca składa ofertę na 1 część, to musi wykazać 1 dostawę. Jeśli na 2, to musi wykazać 2 dostawy itd.

16

Tak jest najlepiej i najbardziej sprawiedliwie.