1

Temat: projekty budowlane czy sumować

W ciągu roku planujemy zamówić kilka  dokumentacji projektowych na różne roboty, o różnych wartościach. Jest tam np. przebudowa łazienek - wartość projektu 4.000 zł, utworzenie pracowni komputerowej - wartość projektu 3.000 zł, wymiana dachu - 14.000 zł i jeszcze kilka innych z ktorych żaden nie przekracza kwoty 14.000 euro ale łącznie tak.  Zamawiający musi czy nie musi zsumować wartości tych zamówień?

2

Odp: projekty budowlane czy sumować

W wypadku gdy zamawiane usługi są tego samego rodzaju i możesz uzyskać je od jednego wykonawcy, powinieneś ich wartość oszacować łącznie.
Ja bym raczej był za tym aby połączyć.

3

Jak Marcel.

4

Dziekuje bardzo za odpowiedzi.
Mam jeszcze jeden dylemat. Jak to w koncu jest z robotami budowlanymi na róznych obiektach łączy sie czy nie. 1.zamawiający ma przeprowadzić termomodrnizację na 3  obiektach   - przeprowadza pn z podziałem na części, dobrze myslę?
2. Ale ma w planach takze drobne roboty budowlane poniżej 14.000 euro na tychze obiektach np. wymiane parkietu, malowanie scian, remont łazienek. Czy nalezy je sumowac razem z termomodernizacją?
3. Zamawiający planuje także wykonac drobne prace budowlane poniżej 14.000 euro na innych obiektach, nie objetych termomodern. Czy trzeba je sumować z z termomodern.
Bardzo prosze o pomoc

5

Sprawa łączenia czy dzielenia łatwa nie jest, poruszana jest na wielu w szkoleniach i zawsze brak jednogłośnej zdecydowanej opinii, jeżeli chodzi o 3 różne (odrębne budynki) w tym zakresie nic się nie zmieniło i potraktował bym to jako osobne zamówienia, jeżeli chodzi o sprawy remontowe połączył bym je razem.

6

Jak Marcel, zgodnie z ustawą zamówienia łączę tylko jeżeli obiekty leżą w obrębie jednej wspólnej części/ tzn. budynek basenu, obok np. hala sportowa, to sumuję.