Temat: podwykonawstwo po nowemu
Poszukuję wzoru zapisów w siwz po nowelizacji w zakresie podwykonawstwa przy zamówieniach na roboty budowlane , czy może macie jakieś linki do stron, gdzie można by takowy znaleźć.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → podwykonawstwo po nowemu
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Poszukuję wzoru zapisów w siwz po nowelizacji w zakresie podwykonawstwa przy zamówieniach na roboty budowlane , czy może macie jakieś linki do stron, gdzie można by takowy znaleźć.
Uff, mam to z głowy, można popatrzeć na BZP, ale trzeba poszukać dobrej i zgodnej z art.143d, w tym art. są wymogi obowiązkowe co do zapisów umownych.
Marcel, zrób dzień dobroci i wrzuć jakaś ocenzurowaną wersję .
tak, tak
mi też mi też
Może takie zapisy wprowadzić do wzoru umowy zamieszczonego w SIWZ:
1. Wykonawca może wykonać przedmiot umowy przy udziale Podwykonawców, zawierając z nimi stosowne umowy w formie pisemnej pod rygorem nieważności.
2. Wykonawca jest zobowiązany przedstawić Zamawiającemu projekt umowy lub zmianę projektu umowy o podwykonawstwo, której przedmiotem są roboty budowlane w terminie 7 dni od sporządzenia projektu lub zmiany projektu. Nie zgłoszenie przez Zamawiającego w terminie 14 dni od dnia otrzymania projektu lub jego zmian pisemnych zastrzeżeń, uważa się za akceptacje projektu umowy lub jego zmiany.
3. Wykonawca jest zobowiązany przedstawić Zamawiającemu poświadczona za zgodność z oryginałem umowę o podwykonawstwo w terminie 7 dni od dnia jej zawarcia jak również zmiany do tej umowy w terminie 7 dni od dnia ich wprowadzenia. Jeśli Zamawiający w terminie 14 dni od dnia otrzymania umowy o podwykonawstwo lub zmian do umowy o podwykonawstwo nie zgłosi na piśmie sprzeciwu, uważa się, że wyraził zgodę na zawarcie umowy lub wprowadzenie zmian.
4. Umowa na roboty budowlane z Podwykonawca musi zawierać w szczególności:
1) zakres robót powierzony Podwykonawcy wraz z częścią dokumentacji dotyczącą wykonania robót objętych umowa,
2) kwotę wynagrodzenia - kwota ta nie powinna być wyższa, niż wartość tego zakresu robót wynikająca z oferty Wykonawcy,
3) termin wykonania robót objętych umowa wraz z harmonogramem - harmonogram robót musi być zgodny z harmonogramem robót Wykonawcy,
4) termin zapłaty wynagrodzenia dla Podwykonawcy lub dalszego Podwykonawcy, przewidziany w umowie o podwykonawstwo, nie może być dłuższy niż 30 dni od dnia doręczenia Wykonawcy, Podwykonawcy lub dalszemu Podwykonawcy faktury lub rachunku, potwierdzających wykonanie zleconej Podwykonawcy lub dalszemu Podwykonawcy roboty budowlanej, dostawy lub usługi,
5) w przypadku podzlecenia przez Wykonawcę prac obejmujących przedmiot zamówienia Podwykonawcy, termin wynagrodzenia płatnego przez Wykonawcę za wykonane prace Podwykonawcy powinien być ustalony w taki sposób, aby przypadał wcześniej niż termin zapłaty wynagrodzenia należnego Wykonawcy przez Zamawiającego (za okres zlecony Podwykonawcy).
5. Wykonawca, Podwykonawca lub dalszy Podwykonawca robót budowlanych zobowiązany jest przedstawić Zamawiającemu, zawarte umowy poświadczone za zgodność z oryginałem, których przedmiotem są dostawy lub usługi w terminie 7 dni od dnia ich zawarcia. Obowiązek nie dotyczy umów o wartości mniejszej niż 50.000zł.
6. Umowa pomiędzy Podwykonawca a dalszym Podwykonawca musi zawierać zapisy określone w ust.4 niniejszego paragrafu. Załącznikiem do umowy jest zgoda Wykonawcy na zawarcie umowy o podwykonawstwo.
7. Wykonawca zobowiązany jest na żądanie Zamawiającego udzielić mu wszelkich informacji dotyczących Podwykonawców.
8. Wykonawca ponosi wobec Zamawiającego pełna odpowiedzialność za roboty, które wykonuje przy pomocy Podwykonawców.
9. Niezależnie od postanowień ust. 3 i 4 niniejszego paragrafu, zamiar wprowadzenia Podwykonawcy na teren budowy, w celu wykonania zakresu robót określonego w ofercie,
Wykonawca powinien Zamawiającemu z co najmniej 7 - dniowym wyprzedzeniem. Bez zgody Zamawiającego, Wykonawca nie może umożliwić Podwykonawcy wejścia na teren budowy i rozpoczęcia prac, zaś sprzeczne z niniejszymi postanowieniami postępowanie Wykonawcy poczytywane będzie za nienależyte wykonanie umowy.
Dzięki karolk
Dokładnie, zgodnie z art.143d, i tyle.
Jeszcze zapis we wzorze umowy o karach umownych - art. 143d ust.1 pkt 7 ustawy Pzp
1. Wykonawca zapłaci Zamawiającemu kary umowne:
1) za wprowadzenie na plac budowy Podwykonawcy, który nie został zgłoszony Zamawiającemu zgodnie z zapisami § ?, w wysokości 10.000 zł za każde zdarzenie.
2) w przypadku braku lub nieterminowej zapłaty wynagrodzenia należnego Podwykonawcom lub dalszym Podwykonawcom w wysokości 5.000 zł za każde zdarzenie.
3) w przypadku nieprzedłożenia do zaakceptowania projektu umowy o podwykonawstwo, której przedmiotem są roboty budowlane, dostawy lub usługi lub projektu jej zmiany, w wysokości 5.000 zł za każde zdarzenie.
4) w przypadku nieprzedłożenia poświadczonej za zgodność z oryginałem kopii umowy o podwykonawstwo lub jej zmiany, w wysokości 5.000 zł za każde zdarzenie.
5) w przypadku braku zmiany umowy o podwykonawstwo w zakresie terminu zapłaty w wysokości 5.000 zł za każde zdarzenie.
Jeżeli chodzi o pkt. 2,3,4,5, należy określić raczej procentowo całkowitego wynagrodzenia za przedmiotowe zamówienie, kary karą nie równe, tak żeby były adekwatne do wartości zamówienia bo te są różne, np, 0,1%, 0,5 itp. co innego inwestycja za 10000 a co innego za 100000.
Jeżeli chodzi o pkt. 1 jest ok, trzeba dać straszaka na podwykonawców nie zgłoszonych.
Kwoty kar umownych są podane przykładowo. Każdy zamawiający biorąc pod uwagę charakter i wielkość zamówienia, może określić odpowiednią ich wysokość. Ja generalnie jestem za określaniem kwotowym wysokości kar umownych. To jest swobodna decyzja zamawiającego, który zadecyduje o stosownych zapisach we wzorze umowy stanowiącym załącznik do SIWZ. Zamawiający musi jednak przestrzegać ogólnych zasad (miarkowania) kar umownych określonych w Kodeksie cywilnym.
Dokładnie, tak żeby Wykonawca nie splajtował za karę
1)czy Wykonawca moze zglosic podwykonawce w trakcie realizacji zamówienia mimo iż w ofercie nie wykazywal zadnego?
2) czy w dalszym ciągu Wykonawca napierw musi zaplacic Podwykonwcy za dany etap i dopiero mzoe wystapic do Z. o zaplate wynagrodzenia za ten etap za ktory zaplacil Podwykonawcy, przedkładając Z. oswidczenia i dowod zaplaty?
1) oczywiście, przecież warunki określa nowelizacja
2) to również wynika z przepisów znowelizowanych.
czy zapisy o podwykonawcach w umowie należy stosować w każdym przypadku rb czy tylko w umowach zawieranych na okres powyżej 12 mcy? Chodzi mi o art. 143 d
W każdych.
dziękuje
Na stronie internetowej UZP zostało zamieszczonych 9 pytań i odpowiedzi dotyczących podwykonawstwa po nowelizacji ustawy Pzp
Dzięki karolk za info
1. Wykonawca zapłaci Zamawiającemu kary umowne:
1) za wprowadzenie na plac budowy Podwykonawcy, który nie został zgłoszony Zamawiającemu zgodnie z zapisami § ?, w wysokości 10.000 zł za każde zdarzenie.
nie kojarzę z nowelizacji takiego przypadku, jaka jest jego podstawa prawna?
Nie kojarzysz bo takiego wymogu wprost w nie ma w samej ustawie, to co pisze w art. 143d to podstawa lecz zgodnie z KC i zdrowym rozsądkiem zapis jest jak najbardziej OK!
Czy zapis umowny "Wynagrodzenie Wykonawcy rozliczone łącznie fakturami częściowymi nie może przekroczyć 80 % wynagrodzenia umownego brutto", w świetle nowego art. 143a ust. 3, powinien brzmieć "... 90% wynagrodzenia umownego brutto"?
Możesz tak zapisać.
3) w przypadku nieprzedłożenia do zaakceptowania projektu umowy o podwykonawstwo, której przedmiotem są roboty budowlane, dostawy lub usługi lub projektu jej zmiany, w wysokości 5.000 zł za każde zdarzenie.
4) w przypadku nieprzedłożenia poświadczonej za zgodność z oryginałem kopii umowy o podwykonawstwo lub jej zmiany, w wysokości 5.000 zł za każde zdarzenie.
Nie kojarzysz bo takiego wymogu wprost w nie ma w samej ustawie, to co pisze w art. 143d to podstawa lecz zgodnie z KC i zdrowym rozsądkiem zapis jest jak najbardziej OK!
Zastanawiam się, czy to jednak nie jest podwójne karanie za to samo przewinienie, choć sam pomysł mi się podoba.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc