26

Odp: konsorcjum

Wiesz, dyskusja zaczyna mi przypominać naszą polemike na temat rzekomego niepotwierdzania warunku niepodlegania wykluczeniu przez zaświadczenie z EDG dlatego pas z mojej strony.

27

co w przypadku przetargu na holowanie pojazdów. Zamawiajacy wymaga  licencję
na wykonywanie krajowego transportu drogowego
pojazdów. Czy konsorcjum (firma x i firma Y) składając ofertę musi mieć koncesje osobno dla firmy  x i osobno dla firmy  y?

28

Bywa z tym różnie, moim zdaniem wystarczy jak będzie miał jeden.

29

no właśnie i tu mam watpliwości czy wystarczy tylko jedna firmy x

30

Jeżeli wyłącznie firma x będzie wykonywała część koncesjonowaną - wystarczy. W przeciwnym wypadku należałoby żądać od x i y.

31

Zgadza się ale to wymaga wyjaśnienia.

32

Apollo napisał/a:

Jeżeli wyłącznie firma x będzie wykonywała część koncesjonowaną - wystarczy. W przeciwnym wypadku należałoby żądać od x i y.

Tak jak Apollo

33

Generalnie potencjał wykonawców w konsorcjum sumuje się. Skoro jeden wykonawca posiada licencję (jako uprawnienie) a drugi nie, to w konsorcjum warunek udziału w post. spełniają.  Konsorcjanci z założenia razem uczestniczą w wykonaniu zamówienia. Inną sprawą jest jeżeli odpowiednie służby zatrzymają delikwenta na drodze podczas wykonywania prac do których nie ma uprawnień. Pzp tutaj nie pomoże.
Wg mnie trochę to ryzykowne wykluczać ponieważ jeden z dwóch nie ma uprawnień.
Można zadać sobie pytanie, czy ten który ma uprawnienia może sam wykonać Twoje zamówienia? Czy sam spełni warunki? Do czego jemu konsorcjant?
Ciekawa sprawa była w Białymstoku, gdzie UOKiK udowodnił, że MPO i firma Y zawiązały konsorcjum, żeby nie tworzyć sobie konkurencji. Oddzielnie spełniały war. udziału w postępowaniu.

34

Wyrok KIO z dnia 5 marca 2009 r., sygn. akt KIO/UZP 198/09:
Jak słusznie podkreśla się zarówno w doktrynie i orzecznictwie, dla wykonania danego zamówienia wystarczające jest posiadanie uprawnień przez jednego z konsorcjantów i żądanie od każdego z nich spełniania wymogów adekwatnych do statusu drugiego nie byłoby racjonalne i przeczyłoby idei wynikającej z przepisu art.23 PZP, stanowiącej o możliwości wspólnego ubiegania się wykonawców o zamówienie publiczne, a także byłoby niezgodne z wymogami obrotu gospodarczego