1

Temat: uzupełnienie dokumentów podmiotu użyczającego swoich zasobów

Na jakiej podstawie mogę żądać uzupełnienia dokumentów podmiotu, który użyczył Wykonawcy swoich zasobów do wykonania usługi? Chodzi o aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej i oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia z powodu niespełniania warunków, o których mowa w art. 24 ust. 1 uPzp.

2 (edytowany przez Darek W. 2014-01-28 08:25:28)

Odp: uzupełnienie dokumentów podmiotu użyczającego swoich zasobów

Zależy czy w SIWZ oraz w ogłoszeniu zażądałeś, jeśli nie - to nie możesz teraz.

3

Oraz w przypadku bezpośredniego wykonania zamówienia przez podmiot użyczający zasobów. (par 3.4 rozporządzenia ws dok)

4

W SIWZ jest zapisane: "Jeżeli Wykonawca wykazując spełnianie warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1 ustawy Pzp, polega na zasobach innych podmiotów na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b ustawy Pzp, a podmioty te będą brały udział w realizacji części zamówienia, Zamawiający żąda od Wykonawcy przedstawienia w odniesieniu do tych podmiotów dokumentów wymienionych w pkt. ... SIWZ."

5

Na podstawie rozporządzenia w spr. rodzajów dok.

6

Uzupełnianie na podstawie rozporządzenia?

7 (edytowany przez jarosław 2014-01-28 08:41:25)

Tam są dodatkowe zasady dotyczące informacji może żądać zamawiający

8

Jak?

9

Co "jak"?

10

Chodzi mi o samą podstawę prawną uzupełniania dokumentów składanych celu wykazania braku podstaw do wykluczenia z powodu niespełniania warunków, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy Prawo zamówień publicznych - żądanych od podmiotu trzeciego. Ja wiem, że rozporządzenie daje mi możliwość ich żądania; chodzi o sytuację gdy zabrakło ich w ofercie mimo zapisów w SIWZ i ogłoszeniu. Inne dokumenty są uzupełniane na podstawie art 26 ust. 3, a te na jakiej?

11 (edytowany przez Darek W. 2014-01-28 12:20:06)

Też na takiej. - 26.3 w związku z ust. ... SIWZ .. itp. itd

12

Dziękuję.

13

Te dokumenty wskazane w rozporządzeniu są dodatkowe. One mają tylko wyjaśnić wątpliwości dotyczące pisemnego zobowiązania. Jeżeli samo zobowiązanie wymaga dodatkowych wyjaśnień wezwałbym do złożenia ich w trybie wyjaśnień 26.4. Dopiero jeżeli one nie przekonają zamawiającego do uznania zobowiązania podm. 3 zastosowałbym art 26.3 i wezwał do uzupełnienia dokumentu w tym wypadku dokumentu potwierdzajacego spełnianie warunku udziału w postępowaniu (nieuznanie zobowiązania powoduje że zasoby przekazane wykonawcy nie mogą być uznane do oceny spełniania warunku udziału w postępowaniu)