1

Temat: Modyfikacja SIWZ a termin

Proszę o odświeżenie informacji.

Czy w przypadku modyfikacji SIWZ (nie prowadzącej do zmiany ogłoszenia o zamówieniu) w zakresie wymaganych dokumentów (certyfikaty jakości)  składanych na potwierdzenie spełniania przez wykonawcę warunków udziału w postępowaniu Zamawiający ma obowiązek przedłużenia terminu składania ofert?

2

Odp: Modyfikacja SIWZ a termin

Zależy, czasami warto dołożyć choć 1 dzień - j.w.

3

j/w smile

4

Do terminu otwarcia ofert pozostało jeszcze 12 dni. Na pewno modyfikacji SIWZ będzie więcej i za każdym razem mam przedłużać termin?

5

Nie zawsze, jeżeli nie ma konieczności a termin jest wystarczająco odległy nie ma potrzeby o ile przepisy ustawy nie stanowią inaczej.

6

I stąd moje pytanie czy w przypadku, gdy termin otwarcia ofert jest odległy, zamawiający dokonuje zmiany SIWZ w zakresie wymaganych dokumentów i przedmiotu zamówienia (drobne korekty), a zmiany te nie powodują zmiany ogłoszenia o zamówieniu czy jakiś przepis nakazuje przedłużenie terminu na składanie ofert?

7

chodzi jedynie o to by wykonawca miał wystarczająco dużo czasu na przygotowanie oferty bądz jej poprawienie. W twoim przypadku czasu masz z zapasem. A jest to postępowanie poniżej progu rozumiem a umieściłeś przetarg na więcej niz 7 dni tak?

8

Tak poniżej progu, roboty budowlane, ze względu na skomplikowany zakres termin był 20 dniowy.

9

zainteresowany napisał/a:

I stąd moje pytanie czy w przypadku, gdy termin otwarcia ofert jest odległy, zamawiający dokonuje zmiany SIWZ w zakresie wymaganych dokumentów i przedmiotu zamówienia (drobne korekty), a zmiany te nie powodują zmiany ogłoszenia o zamówieniu czy jakiś przepis nakazuje przedłużenie terminu na składanie ofert?

Wg mnie każda zmiana w zakresie wymaganych dokumentów powoduje zmianę ogłoszenia.

10

2 dni Cie nie zbawią wiec przedłużyła bym do 14 pełnych dni smile

11

Też jestem tego zdania co bipi. Zwłaszcza, że zakres żądanych dokumentów zamieszczasz w treści ogłoszenia o zamówieniu.
W BZP nie ma co prawda obowiązku przedłużania terminu składania ofert w takim przypadku o 22 dni, co należałoby zrobić w przypadku przetargów UE.
Na wszelki wypadek jednak  przedłużyłbym termin składania ofert o maks. 7 dni z uwagi na to, że nie każdy dotychczas zainteresowany tym postępowaniem  Wykonawca posiada wdrożony ISO i musi sobie poszukać partnera do spółkowania smile

12

To w takim razie dopytam.
PN na roboty budowlane, powyżej progu, zmiana SIWZ w niewielkim zakresie (brak jednego rysunku mało istotnego dla wyceny, oraz kosmetyczna zmiana w umowie).
termin składania 25 luty, zmiana pójdzie jutro, więc do składania ofert będzie jeszcze 20 dni.
Nie mam obowiązku wydłużać terminu składania ofert.
Zalecenie żeby wydłużyć choć o 1 dzień spowodują zmianę TSO a więc zmianę ogłoszenia i wydłużenie do 22 dni od zmiany.
Czyli zmiana SIWZ nieprowadząca do zmiany ogłoszenia doprowadzi do zmiany ogłoszenia :-)

13

Sama zmiana terminu składania ofert nie jest zmianą SIWZ obligującą do zastosowania art 12a ust.2 ustawy. Zmiany prowadzące do przesunięcia TSO o 22 dni to zmiany mające wpływ na kalkulację ceny i potencjał Wykonawcy do udziału w postępowaniu.

14 (edytowany przez Arek1980 2014-02-05 06:28:39)

Teoretycznie tak.
Ale chyba wolę w takiej sytuacji (nieistotnej zmiany SIWZ) PN powyżej progów, dofinansowanych, nie wydłużać terminu w ogóle niż wydłużyć termin, zmienić ogłoszenie w DUUE i nie zachowywać terminu 22 dni.

W moim przypadku projektant dał dwa razy rys. nr 1 zamiast nr 1 i nr 2, więc informuję na podstawie art.38.4 na stronie www o zmianie SIWZ polegającej na załączeniu dodatkowego rysunku + kosmetyczna zmiana w umowie (zdanie było trochę niegramatyczne).

Do TSO jest 20 dni, więc wydaje mi się że nie ma potrzeby go wydłużać i zmieniać ogłoszenie