1

Temat: zaliczki

Witam! Byłam na szkoleniu po ostatniej nowelizacji i była mowa o tym, że zamawiający ma obowiązek dopuścić zaliczki w robotach budowlanych. Czy zaliczki reguluje ustawa, bo nie mogę znaleźć paragrafu na ten temat. Proszę o pomoc , bo niedługo będę ogłaszała PN na roboty budowlane

2

Odp: zaliczki

Wg mnie nie ma takiego obowiązku tylko możliwość - ale o tym decyduje zamawiający - art. 151a Pzp.

3

art 143 a, ale dotyczy to sytuacji, gdy umowa jest dłuższa niż 12 m-cy i przewidujesz tylko jedną płatność

4 (edytowany przez bipi 2014-02-05 08:01:16)

Hektor - przeczytaj art. 143a ze zrozumieniem - w mojej opinii wcale z niego nie wynika obowiązek płacenia zaliczek.
PS. O przepraszam - ust.1 pkt 2 przewiduje - mea culpa

5

To ja już nic nie rozumiem - z jednej strony 143a.1.2 i obowiązek, a z drugiej strony 151a i możliwość. Nie widzicie tu lekkiej sprzeczności?

6

Na pewno te zapisy nie są zbyt fortunne. Przy nowelizacji ktoś zapomniał o zmianie 151a.

7

Nie ma obowiązku zaliczkowania a są to uprawnienia z tym że jeżeli termin termin wykonania jest dłuższy niż 12 miesięcy najlepiej przewidywać rozliczenia częściowe, z zaliczkami tylko kłopoty.
Podsumowując, skoro zamówienie jest powyżej 12 miesięcy i nie przewidujemy wynagrodzenia w częściach zobowiązani jesteśmy zaliczkować, aby uniknąć zaliczek należy przewidywać wynagrodzenia w częściach i chyba wszystko jasne wink

8

Dziękuję, tzn jak robota będzie trwać 4 m-ce to zaliczek nie muszę przewidywać

9

bipi napisał/a:

To ja już nic nie rozumiem - z jednej strony 143a.1.2 i obowiązek, a z drugiej strony 151a i możliwość. Nie widzicie tu lekkiej sprzeczności?

No niestety obowiązek jest w umowach pow 12 miesięcy z zastrzeżeniami Marcela.

10

Podany schemat na szkoleniu, żeby też nie dokonywać w razie czego podwójnych płatności w razie nieuregulowania należności Podwyk. przez W: Umowa do 12 m-cy - można, ale nie trzeba udzielać zaliczek, można podzielić na etapy i po przedstawieniu przez W dowodu zapłaty, zapłacić dopiero W za daną część albo całość.