1

Temat: skarga do SO a możliwość zawarcia umowy

Mam do Was następujące pytanie.
Prowadze postępowanie w którym jeden z wykonawców wniósł mi skargę do sąd na postanowienie ZA. Przedmiotem postępowania jest dostawa poniżej 10 mln euro, więc zgodnie z art. 182 ust 1 Pzp oraz art. 182 ust. 2 pkt 3 lit a) Pzp  mogę zawrzeć umowę. Co w sytuacji, gdy SO wyda wyrok na moją niekorzyść, a ja będę miał zawatą umowę oraz jakie są konsekwencję nieważnej umowy, która jest de facto w toku realizacji? wiem że umowa nieważa jest uważana za umowę nie byłą ale pytam o szczegóły. Ten skład sędziowski nie może stwierdzić, że mam nieważną umowę. Zaznaczam, że wykonawca który wniósł skargę nie złożył oferty. Wyczytałem w Komentarzu Pieroga, że w postępowaniach poniżej 10 mln euro dla dostaw i usług oraz 20 mln euro dla robót budowlanych wnoszenie skargi jest bezcelowe. Jak wiadomo o stwierdzenie niewazności umowy może wnieść prezes UZP; wykonawca, który złożył ofertę oraz strony umowy. Firma która wniosła skargę właściwie nie może żądać odszkodowania ponieważ nie złożyła oferty, a więc nie jest w stanie wykazać strat jakie poniosła. Co sądzicie o tej sprawie?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów