Dziękuję!
Ja też tak rozumiem, bo zgodnie z:
USTAWĄ z dnia 30 czerwca 2005 r. o finansach publicznych ( Dz.U. z 2005 r. Nr 249, poz. 2104, Nr 169, poz. 1420, z 2006 r. Nr 45, poz. 319, Nr 104, poz. 708.)
Art. 4.
1. Sektor finansów publicznych tworzą:
1) organy władzy publicznej, w tym organy administracji rządowej, organy
kontroli państwowej i ochrony prawa, sądy i trybunały;
2) gminy, powiaty i samorząd województwa, zwane dalej ?jednostkami samorządu
terytorialnego?, oraz ich związki;
(?)
- Ponadto
Dnia 1 kwietnia 2002 r. na mocy ustawy z dnia 1 marca 2002r. o zmianach w organizacji i funkcjonowaniu centralnych organów administracji rządowej i jednostek im podporządkowanych oraz o zmianie niektórych ustaw art. 10 pt. 1 lit. a i art. 4, utworzony został centralny organ administracji rządowej - Generalny Dyrektor Dróg Krajowych i Autostrad.
Art. 4. 1. Tworzy się z dniem 1 kwietnia 2002 r. centralny organ administracji rządowej - Generalnego Dyrektora Dróg Krajowych i Autostrad.
(?)
- Ponadto
Zgodnie z Art. 2 ustawy PZP
Ppkt. 12) zamawiającym ? należy przez to rozumieć osobę fizyczną, osobę prawną albo jednostkę organizacyjną nieposiadającą osobowości prawnej obowiązaną do stosowania ustawy;
Zgodnie z Art. 3 ustawy PZP
1. Ustawę stosuje się do udzielania zamówień publicznych, zwanych dalej ?zamówieniami?, przez:
1) jednostki sektora finansów publicznych w rozumieniu przepisów o finansach publicznych; (?)
Zgodnie Art. 16 ustawy PZP
1. Zamawiający mogą wspólnie przeprowadzić postępowanie i udzielić zamówienia
wyznaczając spośród siebie zamawiającego upoważnionego do przeprowadzenia postępowania i udzielenia zamówienia w ich imieniu i na ich rzecz.
Ode mnie : Jeżeli jest napisane, że ?zamawiający mogą?, to oznacza w świetle powyższego, że odpowiedź na moje pytanie może być twierdząca. Oczywiście musi być zawarte stosowne porozumienie, itd.
25051968