1

Temat: o co chodzi art. 36a ust.3

"Zastrzeżenie, o którym mowa w ust. 2, nie jest skuteczne w zakresie, w jakim wykonawca powołuje się na zasoby innego podmiotu, na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b, w celu wykazania spełnienia warunków, o których mowa w art. 22 ust. 1"  - czyli rozumiem, że mam tak formułować warunki podmiotowe aby nie pokrywały się z zastrzeżonymi tylko dla wykonawcy częściami zamówienia?
np. zamawiający żąda dostawy 5 komputerów z ich podłączeniem i sprawdzeniem.
warunek podmiotowy: wykonawca powinien wykazać dostawę min. 5 komputerów bla bla bla...
zastrzeżenie: zamawiający zastrzega aby wykonawca osobiście podłączył i sprawdził komputery.
czyli nie mogę napisać:
warunek podmiotowy: wykonawca powinien wykazać dostawę min. 5 komputerów wraz z ich podłączeniem i sprawdzeniem bla bla bla...

czy ja to właściwie interpretuję?

2

Odp: o co chodzi art. 36a ust.3

Jak dla mnie znaczy się, że wykonawca może polegać na zasobach podmiotów trzecich dla spełnienia warunków ale te podmioty nie muszą uczestniczyć w wykonaniu części zamówienia zastrzeżonych przez Zamawiacza, mogą uczestniczyć w inny sposób.

3

nina napisał/a:

Jak dla mnie znaczy się, że wykonawca może polegać na zasobach podmiotów trzecich dla spełnienia warunków ale te podmioty nie muszą uczestniczyć w wykonaniu części zamówienia zastrzeżonych przez Zamawiacza, mogą uczestniczyć w inny sposób.

a jak to się ma do przedstawionego przykładu? czy to nie idzie właśnie w kierunku odpowiedniego formułowania warunków? powiem szczerze, że na dzień dzisiejszy nie wiedziałabym jak sprawdzić ofertę gdybym wprowadziła zastrzeżenie i dostałabym ofertę ze zobowiązaniem. mało tego nie jestem pewna jak w takiej sytuacji określić prawidłowo warunki podmiotowe.

4

Warunek stawiasz jak do tej pory nic się nie zmienia tutaj chodzi o samo spełnienie warunków udziału.

5

Co innego warunki a co innego udział podwykonawców.
Przepis art. 36a ust.3 oznacza, że Wykonawca może samodzielnie lub przy pomocy podmiotu udzielającego wiedzy i doświadczenia wykonać zastrzeżoną przez Zamawiającego część zamówienia (art. 36a ust2 pkt 1 lub 2).
A dlaczego? W świetle art. 22 ustawy Wykonawca winien spełniać warunki udziału w postępowaniu, ale dzięki dyspozycji art. 26 ust.2b może je sobie użyczyć od kolegów z branży. I jeśli użycza sobie wiedzy i doświadczenia, to znaczy że podmiot użyczający spełnia warunek wiedzy i doświadczenia określony przez Zamawiającego, a ten jest na podstawie art. 22 ustawy związany z opisem przedmiotu i może samodzielnie wykonać zamówienie w zakresie udzielanych zasobów. Wykazał w zastępstwie za wykonawcę, że "umie i rozumie" i w nagrodę, w przeciwieństwie do podwykonawcy "z ulicy" ten jest już znany Zamawiającemu, przez niego dopuszczony i może wejść z robotą bez zbędnych pytań.
Tu chodzi o to, żeby Wykonawca nie wyskoczył nagle z podwykonawcami w stylu "Mietek & Heniek Company Handel Usługi" do prac, na których należy się znać, a znanie to trzeba potwierdzić na zasadach jak wyżej.
I to cały sens przypowieści.
A warunki określaj niezależnie, ale zgodnie z literą prawa. A w razie zastrzeżenia i otrzymania oferty z zobowiazaniem podmiotu trzeciego zawsze możesz zapytać na podstawie art. 26 ust.4 czy zakres udziału podmiotu trzeciego w realizacji zamówienia polega na realizacji czesci zastrzeżonej dla Wykonawcy w trybie art. 36 a ust2 ustawy. Chyba, że z SIWZ wynika co to jest kluczowa część i pokrywa się to z treścią zobowiązania.