1

Temat: Czy uzupeł. pełnomocnictwo?

Oferta któraś w rankingu,
Wykonawca sp. j. w nazwie są dwa nazwiska,
krs nie żądałem,
ofertę podpisał Pan X,

z ciekawości wszedłem do internetowego KRS
a tam że Pan Z oraz Pan X i Pan Y muszę wspólnie podpisywać zobowiązanie dla kwoty powyżej 150 tyś, - osobno mogą poniżej

oferta na 250 tyś,

Czy jeśli nie żądałem KRSu a widzę, że podpisał ofertę (po moich dociekaniach) pracownik firmy to wzywać do uzupełnienia pełnomocnictwa.

2

Odp: Czy uzupeł. pełnomocnictwo?

Proponowałbym wpierw wyjaśnić -

3

Jak Darek.

4

A na jakiej podstawie??? Oferta zobowiązaniem wg mnie nie jest - co najwyżej do wysokości wadium. Poproś może o wyjaśnienia ale na pewno nie wzywaj do uzupełnień, bo IMO nie ma podstaw do tego.

5

bipi napisał/a:

A na jakiej podstawie??? Oferta zobowiązaniem wg mnie nie jest - co najwyżej do wysokości wadium. Poproś może o wyjaśnienia ale na pewno nie wzywaj do uzupełnień, bo IMO nie ma podstaw do tego.

IMO ?? - co za tajemniczy skrót ...

6

In My Opinion wink

7

Po ewentualnych wyjaśnieniach może zajść konieczność do wezwania o uzupełnienie pełnomocnictwa.

8

Ale dlaczego?

9

To jest ciekawe zagadnienie teoretyczne. Co się stanie kiedy oferta podpisana przez jednego z czł. zarządu przed podpisaniem umowy zostanie przez wykonawcę uznana za nieważną bo zobowiązanie (jakim w istocie jest oferta) zostało złożone bez wymaganej reprezentacji. Co z wadium? Zabrać? Wykonawca powie wtedy że trzeba było wykonawcę wykluczyć.

Bipi dlaczego uważasz że oferta to nie zobowiązanie?

10

Dlaczego, a to dlatego że jeżeli oferta jest podpisana przez osobę do tego nie umocowaną należy wezwać do przedłożenia stosownego pełnomocnictwa.

11

jarosław napisał/a:

Bipi dlaczego uważasz że oferta to nie zobowiązanie?

Bo mogę odmówić podpisania umowy - i wtedy kwotą zobowiązania będzie wadium.

12

W innych krajach UE, w rejestrach jest to nawet rozróżnione - jest upoważnienie do składania ofert a oddzielne do zaciągania zobowiązań.

13

No to ja jestem za nie wzywaniem do wyjaśnień nie uzupełnianiem, uznaniem reprezentacji za właściwą.

14

Nie żartuj.

15

bipi napisał/a:

In My Opinion wink

nie no kupuję ten skrót big_smile

16

Dziękuję serdecznie za dyskusję smile

troszkę się zapędziłem i maiłem napisać że nie podpisał pan X,Y i Z
tylko Pan A, który jest pracownikiem (kierownik techniczny - co widać na stronie www wykonawcy) i nie jest on wskazany w internetowym KRS,
wadium nie było wymagane...

rozumiem, że i tak najpierw wezwać do wyjaśnień,

przypuszczam, że i tak nie odpowiedzą ponieważ mają jedną z najdroższych ofert,
czy przy braku odp. na wezwanie do wyjaśnień mogę ofertę odrzucić z art 89.1.8

17

Brak wyjaśnień nie może prowadzić do bezpośredniego odrzucenia oferty.

18

Marcel napisał/a:

Brak wyjaśnień nie może prowadzić do bezpośredniego odrzucenia oferty.

oczywiście, że tak!

ale oceniając stan jaki mam w ofercie mogę wówczas uznać, że podpisała ją osoba nieumocowana - i dlatego odrzucić...

19

Jeżeli uznasz, że podpisała osoba nieumocowana, to..... wzywasz do uzupełnienia pełnomocnictwa wink

20

efigy007 napisał/a:

czy przy braku odp. na wezwanie do wyjaśnień mogę ofertę odrzucić z art 89.1.8

Moja rada - wezwij od razu do uzupełnienia. Bo to jest tak - jeśli wezwiesz ich do wyjaśnień, a oni nie odpowiedzą, to i tak musisz ich wezwać do uzupełnienia - dopiero jak nie uzupełnią, to odrzucasz ofertę.

21

bipi napisał/a:

Jeżeli uznasz, że podpisała osoba nieumocowana, to..... wzywasz do uzupełnienia pełnomocnictwa wink

Sprawa jasna o czym pisałem już wyżej.

22

Bipi dobrze radzi.

Trochę zmieniasz stan faktyczny. Brak pełnomocnictwa dla osoby nie wymienionej w KRS powoduje ze oferta jest podpisana przez osobę nie majacą do tego upoważnienia - art 26.3

23 (edytowany przez efigy007 2014-02-12 09:59:04)

super dzięki za rozwianie wątpliwości !!!!
wzywam do uzupełnienia..

24

Dokładnie tak jak Jarosław - zmienił się stan faktyczny - najpierw mówiliśmy o osobach wymienionych w KRS i łącznej reprezentacji przy zobowiązaniach powyżej kwoty X + wg mnie nie ma wtedy potrzeby wzywania do czegokolwiek. Teraz okazuje się, że osoby nie ma w KRS to i procedura wygląda inaczej wink

25

bipi napisał/a:

Dokładnie tak jak Jarosław - zmienił się stan faktyczny - najpierw mówiliśmy o osobach wymienionych w KRS i łącznej reprezentacji przy zobowiązaniach powyżej kwoty X + wg mnie nie ma wtedy potrzeby wzywania do czegokolwiek. Teraz okazuje się, że osoby nie ma w KRS to i procedura wygląda inaczej wink

ale ciągnąc nadal temat:
czy uważasz, że jeśli podpisała tylko jedna osoba to jest ok,
pod warunkiem, że samą juz umowę podpiszą wszyscy - tak?