1

Temat: jeszcze raz spr

Pytam się jeszcze raz Was , ponieważ różnie odpowiadacie a ja bym chciała być pewna że dobrze robię .Umowa z firmą x podpisana w 2010r na kwotę 7000zł . która obejmuje usługi na 3 lata.W 2013 r przypadło że musieliśmy opłacić tą fakturę .Czy ja ja wliczam w 4.8????

2

Odp: jeszcze raz spr

Kto odpowiedział żeby wliczać?

3

Nie. Nie wlicza się, bo umowa była zawarta w 2010!

4

Ty sie nie pytaj tylko czytaj odpowiedzi UZP na pytania. Tam wszystko jest wyjaśnione.

Sprawozdanie dotyczy zamówień udzielonych w 2013 r. w tym zamówień do 14000 e.
Zamówienie udzielone w 2010 roku, gdyby wtedy obowiązywały aktualne przepisy, powinno być umieszczone w sprawozdaniu z 2010 r.

5

To się jeszcze dopytam gdy nie umowy a faktury na artykuły biurowe mamy z różnych firm, łącznie nie przekraczają progów, ale czy w takiej sytuacji powinnam zliczyć faktury z 2013r i wpisać w 4.8 czy nie bo pierwsze faktury są od 2010r???

6

To zależy od charakteru faktury, tzn czy jest to dokument powiązany z umową (np z 2010 lub 2013) czy jest to dokument wystawiony bez zawartej wcześniej umowy. W drugim przypadku każda z faktur potwierdza fakt zawierania każdorazowo nowego zobowiązania - umowy i należy je ująć w sprawozdaniu. Oczywiście tylko te z 2013 r.