1

Temat: vat

w przypadku gdy wykonanwca zamiast 8% stawki podał 23% vat oferte taką należy odrzucić czy poprawić jaka omyłke rachunkową? W innych ofertach stawka poprawna (8%)
znalazłam  taki ciekawy artykulik
http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1565;uchwala_sadu_najwyzszego_w_sprawie_zastosowania_blednej_stawki_podatku_vat_przy_obliczeniu_ceny_ofertowej.html

A jezeli postępowanie  ponizej 14 000 euro to mozna poprawić?

2

Odp: vat

No, i zgodnie z tą opinią.

3

w przypadku postępowania poniżej 14 000 też?

4

Zależy co masz w regulaminie wink

5

o poprawianiu takich omyłek nie ma nic

6

A jak sądzisz? Należy taką ofertę odrzucić czy nie? Dlaczego tak/nie?

7

odrzucić, ponieważ pomimo że poniżej 14000 to i tak zamówienia publiczne, dobrze myślę

8

Skoro nie ma w regulaminie - to lipa - a cokolwiek o poprawianiu omyłek w ogóle jest?

9

nie ma nic

10

Niestety nie. Zamówienie publiczne to jest, ale przepisów ustawy nie stosuje się.
Nie ma problemu, żeby poprawić ten błąd.

11

dziekuję

12

Ja bym taki pewien tego nie był - bez odpowiednich zapisów w regulaminie nie wiem co jest prawidłowe - czy poprawić, czy odrzucić - kwestia "widzimisię" zamawiacza wink

13

Nie ma w regulaminie, więc - racjonalnie, rzetelnie, oszczędnie...
Jak będziesz robił zakup drukarki za 2000 i oferta będzie z błędnym vatem to powiesz oferentowi, że odrzucasz jego ofertę i "idziesz" gdzieś indziej gdzie dostaniesz prawidłową ofertę?
Oczywiście zakładam, że nie pozwolisz złożyć oferentowi drugiej oferty bo jak to tak? Dwie oferty? Do odrzucenia!

14

psz napisał/a:

Nie ma w regulaminie, więc - racjonalnie, rzetelnie, oszczędnie...
Jak będziesz robił zakup drukarki za 2000 i oferta będzie z błędnym vatem to (...)odrzucasz jego ofertę(...)

Tak - dla mnie to oznacza rzetelnie wink

15 (edytowany przez psz 2014-02-12 11:58:10)

O, mamy. Mamy punkt zapalny. Dla mnie to nierzetelnie wink

16

mi368 napisał/a:

w przypadku postępowania poniżej 14 000 też?

Skoro jest brak szczegółowych zapisów to ja bym poprawił.

17

No widzicie - sprawa wcale nie jest taka prosta big_smile

18

Czyli jak by nie zrobić i tak będzie ŹLE big_smile i wychodzi jak zawsze wink

19

A jaka masz pewność że stawka 8% jest zła? Moze najpierw wyjaśnij zanim cokolwiek poprawisz.

20

Można wyjaśnić nic nie stoi na przeszkodzie, o ile jest to uzasadnione.

21

Słuchajcie nie wiem w czym problem. Do 14000 - poprawiasz, negocjujesz, zmieniasz i.t.d ważnym jest tylko jedno aby uzyskać jak najlepszy efekt końcowy - oczywiście dla siebie jako Zamawiacza. Nic nie stoi na przeszkodzie