Odp: Czy uzupeł. pełnomocnictwo?
Jeśli mówisz o pierwszym przypadku to tak.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum portalu NowePrzetargi.pl → Zakres stosowania ustawy Prawo Zamówień Publicznych → Czy uzupeł. pełnomocnictwo?
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jeśli mówisz o pierwszym przypadku to tak.
no to znów się czego nauczyłem
ma to sens! dzięki !
Fragment wyroku KIO na potwierdzenie mojej tezy KIO 1993/10: (...)Złożenie oferty jest złożeniem oświadczenia woli o gotowości zawarcia umowy na warunkach określonych przez zamawiającego w siwz za cenę podaną w ofercie przez wykonawcę. Jednakże dopiero podpisanie umowy w sprawie zamówienia publicznego jest zaciągnięciem zobowiązania, do którego, ponieważ cena oferty przekracza kwotę 25 tys. zł. w przypadku uznania oferty za ofertę najkorzystniejszą wymagane byłoby łączne działanie dwóch członków zarządu, członka zarządu z prokurentem lub dwóch prokurentów. Tym samym Izba stoi na stanowisku, że w przedmiotowej sprawie zgodne z zasadami reprezentacji odwołującego było jednoosobowe działanie prezesa zarządu.(...)
Koncepcja jak najbardziej prawidłowa. Szkoda, że nie jest ona jasno wyartykułowana.
Nie rozumiem - przecież jest jasno i klarownie: (...)Złożenie oferty jest złożeniem oświadczenia woli o gotowości zawarcia umowy na warunkach określonych przez zamawiającego w siwz za cenę podaną w ofercie przez wykonawcę. Jednakże dopiero podpisanie umowy w sprawie zamówienia publicznego jest zaciągnięciem zobowiązania(...)
Chodzi mi o przepisy. Sam napisałeś, że w innych systemach prawnych jest ten wyraźny podział. U nas go nie ma, więc potem są wątpliwości i dyskusje co pokazuje ten wątek.
Ach o to chodzi - tu masz rację
A to ty takiego asa miałes w rękawie (KIO 1993/10).
No cóż, zaufałem ci wcześniej i nie pomyliłem się
Dzięki za zaufanie - uf, uf
czy umowe może podpisać prezes spółki jesli oferte zlozyl jego pelnomocnik i z pelnomocnictwa wynika ze pelnomocnik moze podpisac umowe?
Umowę może podpisać każdy uprawniony do reprezentacji - jeśli z KRS wynika, że spółkę reprezentuje prezes samodzielnie, to jak najbardziej jest ot wskazane
PS. Najczęściej pełnomocnicy są od czarnej roboty (oferty) a prezesi od wzniosłych celów (np. podpisywanie umów, przecinanie wstęgi itp.)
No oczywiście, że tak. Pełnomocnictwo to nie jest żadne zrzeczenie się jakichkolwiek praw.
Podpisanie umowy to już sama wisienka na torcie, to już należy do prezesa
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc