76 (edytowany przez Katiqq 2014-02-11 18:56:09)

Odp: sprawozdanie rocznezamówienia ponizej 14 000 euro

psz napisał/a:

Na pewno zamawiającym wygodniej traktować aneks niż jako nowe zamówienie.
Jednak czasami aneks będzie nowym zamówieniem.

Np. umowa na 12 miesięcy, na dostawę X, obowiązująca do 04.02.2014 r. zostaje aneksowana i zaczyna obowiązywać na kolejne 12 miesięcy.

Czyż nie jest to udzielenie zamówienia?

bipi napisał/a:

Ja uważam tak jak psz - niby aneks ale zamówienie nowe.

Jeśli umowa na dzierżawę obiektu zawarta w 2009 r. na czas nieokreślony aneksowana jest w 2013 r., a główne zmiany dotyczą zmiany powierzchni (zwiększenie ok 5%) i zwiększenia stawki czynszowej, to rozumiem, że bezpieczniej dla mnie jeśli ten aneks uwzględnię w sprawozdaniu z wartością 48 miesięcy.
Jeżeli w 2014 roku stawka czynszowa zostanie ponownie zwiększona, znowu będę musiała uwzględnić ten aneks w sprawozdaniu z wartością 48 miesięcy?
Dobrze myślę? Jeśli tak, to niezły bajzel z tego wynika roll

77

NIE - nie ma potrzeby przecie realizujecie już zawarte umowy.

78

To jest nowe zamówienie. Inny zakres, inne stawki...

79

Zamawiający udzielający zamówień sektorowych zaczynają dopiero od tabeli nr III. (pomiędzy 14.000 a 5.000.000 dla robót), czy też jak zamawiający "klasyczni" muszą wpisać zamówienia do 14.000 euro w tabeli II.???

80

psz napisał/a:

To zależy i nie jest to regułą.

81

nina napisał/a:
psz napisał/a:

A szerzej? Napisałaś, że nie ma się co tymi zmianami przejmować. One dotyczą jednak parametrów krytycznych - cena, zakres...

82

ArekS napisał/a:

Zamawiający udzielający zamówień sektorowych zaczynają dopiero od tabeli nr III. (pomiędzy 14.000 a 5.000.000 dla robót), czy też jak zamawiający "klasyczni" muszą wpisać zamówienia do 14.000 euro w tabeli II.???

Sektorowcy zaczynają od II.23. Nie ma lekko    smile

83

psz napisał/a:
nina napisał/a:
psz napisał/a:

A szerzej? Napisałaś, że nie ma się co tymi zmianami przejmować. One dotyczą jednak parametrów krytycznych - cena, zakres...

Umowa może to regulować więc wsio mieści się w umowie.

84

Mam takie problemy. Jesteśmy Zamawiającym sektorowym, spółka ciepłownicza.
Przykładowe zamówienia:
1. powyżej progów, dofinansowane z UE
2. zamówienia sektorowe, na rb, usługi, powyżej 14 tys. Euro a mniej niż progowe ( w oparciu o regulamin)
3. zamówienia poniżej 14 tys Euro, również w oparciu o regulamin, w oparciu o który np zamówienia poniżej 10 tys zł (zakupowe, materiały biurowe, itp) udzielana są jako zakup, bez żadnego postępowania
4. co roku mamy umowę z Vattenfallem na dostawę prądu
5. co roku mamy umowę na zakup ciepła z elektrociepłowni (kwoty rzędu kilkadziesiąt mln zł)

I teraz tak:
1. - tabela nr V
2. - tabela nr III
3. - tabela nr II, lp.1
4. i 5. - nie mam pojęcia, to są zamówienia związane z działalnością spółki, to się daje do sprawozdania? a jeśli tak to do której tabeli? ze względu na kwoty wychodzi powyżej progu, ale to odpada, na to nie ma postępowań, nie możemy zakupić nigdzie indziej ciepła
Nie pasuje mi również tabela nr II poz. 27 (nie do końca rozumiem ta pozycję)

I na koniec jeszcze jeden problem. Mamy spółkę "córkę", która wykonuje dla nas część zamówień.
Jeśli są to zamówienia poniżej 14 tys Euro to wrzucam do tabeli nr II poz. 1 ?
Jeśli są wyższe ale mniejsze niż progowe to wrzucam do tabeli nr III ?
Uzyskałem w UZP opinię, że do tabeli II poz. 23 dałbym wtedy gdy byłyby powyżej progu.

Z góry dzięki za wszelką pomoc.

85

A czy w sprawozdaniu ujmujemy wydatki poniesione na szkolenia, studia, naukę pracowników?
Zastanawiam się nad tym ponieważ w zakresie sprawozdania nie ma art. 4 pkt 4) a przecież faktury za szkolenia czy studia pracowników lub zwrot np 50% czesnego  to umowy z zakresu prawa pracy (podnoszenie kwalifikacji) ?

86

kamyczek napisał/a:

A czy w sprawozdaniu ujmujemy wydatki poniesione na szkolenia, studia, naukę pracowników?
Zastanawiam się nad tym ponieważ w zakresie sprawozdania nie ma art. 4 pkt 4) a przecież faktury za szkolenia czy studia pracowników lub zwrot np 50% czesnego  to umowy z zakresu prawa pracy (podnoszenie kwalifikacji) ?

Na szkoleniu powiedziano mi, że wszystkie wydatki wynikające z umów z zakresu prawa pracy nie podlegają ujęciu w sprawozdaniu.

87

Katiqq napisał/a:
kamyczek napisał/a:

Na szkoleniu powiedziano mi, że wszystkie wydatki wynikające z umów z zakresu prawa pracy nie podlegają ujęciu w sprawozdaniu.

Czyli nie?

88

Arek1980 napisał/a:

Mam takie problemy. Jesteśmy Zamawiającym sektorowym, spółka ciepłownicza.
Przykładowe zamówienia:
1. powyżej progów, dofinansowane z UE
2. zamówienia sektorowe, na rb, usługi, powyżej 14 tys. Euro a mniej niż progowe ( w oparciu o regulamin)
3. zamówienia poniżej 14 tys Euro, również w oparciu o regulamin, w oparciu o który np zamówienia poniżej 10 tys zł (zakupowe, materiały biurowe, itp) udzielana są jako zakup, bez żadnego postępowania
4. co roku mamy umowę z Vattenfallem na dostawę prądu
5. co roku mamy umowę na zakup ciepła z elektrociepłowni (kwoty rzędu kilkadziesiąt mln zł)

I teraz tak:
1. - tabela nr V
2. - tabela nr III
3. - tabela nr II, lp.1
4. i 5. - nie mam pojęcia, to są zamówienia związane z działalnością spółki, to się daje do sprawozdania? a jeśli tak to do której tabeli? ze względu na kwoty wychodzi powyżej progu, ale to odpada, na to nie ma postępowań, nie możemy zakupić nigdzie indziej ciepła.

Arek1980 - co prawda nie jestem sektorowcem, ale wydaje mi się, że 1, 2, 3 jest ok. W 4 zastanawia mnie dlaczego nie robicie chociażby WR? co do 5 nie mam pojęcia.

Arek1980 napisał/a:

I na koniec jeszcze jeden problem. Mamy spółkę "córkę", która wykonuje dla nas część zamówień.
Jeśli są to zamówienia poniżej 14 tys Euro to wrzucam do tabeli nr II poz. 1 ?
Jeśli są wyższe ale mniejsze niż progowe to wrzucam do tabeli nr III ?
Uzyskałem w UZP opinię, że do tabeli II poz. 23 dałbym wtedy gdy byłyby powyżej progu.

w II.23 jest mowa o udzieleniu zamówienia podmiotowi powiązanemu z zamawiającym. Co do zasady wszystko poniżej 14 tys.? powinno znaleźć się w II.1. Jeśli wartość przewyższa 14 tys. ?, to tabela III.

89

Wydatki poniesione na szkolenia pracowników - pracodawca wysyła na szkolenie za które płaci na podstawie faktury - zaliczyć do sprawozdania.

Dofinansowanie do studiów czy innego rodzaju podnoszonych kwalifikacji które pracownik robi we własnym zakresie (dopłata do studiów) - nie uwzglądniać w sprawozdaniu.

90

witam, sorki że pytam, bo wiem że temat dotacji i kwot juz był ale nie umiem znaleźć więc zapytam jeszcze raz, jeśli Powiat udzielił kilkunastu dotacji (  dla Stowarzyszeń na org. imprezy, ( z pożytku publicznego) na zakup samochodu pożarniczego czy dla parafii na prace konserwatorskie) to czy bierze się pod uwagę kwotę 1 udzielonej dotacji i jeśli nie przekracza 14 000 to podaję w pkt. 1 spraw. czy zlicza się wszyskie i jak przekracza to pkt. 17?

91

jarosław napisał/a:

Wydatki poniesione na szkolenia pracowników - pracodawca wysyła na szkolenie za które płaci na podstawie faktury - zaliczyć do sprawozdania.

Widzisz i tu mój radca ma odmienne zdanie - upiera się na stanowisku że szkolenia również nie powinny być ujęte w sprawozdaniu - i być tu zdrowy ...

92

kamyczek napisał/a:

Czyli nie?

Czyli nie jak uważa szkoleniowiec. W ustawie jest zresztą mowa, że nie ma ona zastosowania do umów z zakresu prawa pracy, więc przez analogię nie ujmujesz wydatków związanych z tymi umowami. Mój prawnik też potwierdza tę opinię.

93

kamyczek napisał/a:
jarosław napisał/a:

Widzisz i tu mój radca ma odmienne zdanie - upiera się na stanowisku że szkolenia również nie powinny być ujęte w sprawozdaniu - i być tu zdrowy ...

Mój prawnik twierdzi, że nawet odrębna umowa na studia wiążąca pracownika-pracodawcę jest w dalszym ciągu umową wywodzącą się z prawa pracy.

94

A kolejny kwiatek - jak ujmujecie wydatki na telefonie komórkowa i internet w moim przypadku Orange? Ale z umowy wynikają tylko taryfy ??

95

maja2009 napisał/a:

witam, sorki że pytam, bo wiem że temat dotacji i kwot juz był ale nie umiem znaleźć więc zapytam jeszcze raz, jeśli Powiat udzielił kilkunastu dotacji (  dla Stowarzyszeń na org. imprezy, ( z pożytku publicznego) na zakup samochodu pożarniczego czy dla parafii na prace konserwatorskie) to czy bierze się pod uwagę kwotę 1 udzielonej dotacji i jeśli nie przekracza 14 000 to podaję w pkt. 1 spraw. czy zlicza się wszyskie i jak przekracza to pkt. 17?

Maja2009 ja rozpisałam sobie wszystkie dotacje na podstawie danych z KS i sprawdzałam które przekraczają, policzyłam je i wstawiłam w II.17. Pozostałe wrzuciłam do II.1.
Nie sumowałam ich, czyli jeśli podmiot a dostał w roku budżetowym 7 dotacji, to sprawdzałam ile z nich jest powyżej 14 tys. ?.

96

kamyczek napisał/a:

A kolejny kwiatek - jak ujmujecie wydatki na telefonie komórkowa i internet w moim przypadku Orange? Ale z umowy wynikają tylko taryfy ??

To zależy kiedy zawarta umowa. Jeśli w 2013 roku, to musisz wykazać jej wartość, Jeśli umowa z 2012 r. to pomijasz i nie wykazujesz w ogóle.

97

Katiqq napisał/a:
kamyczek napisał/a:

To zależy kiedy zawarta umowa. Jeśli w 2013 roku, to musisz wykazać jej wartość, Jeśli umowa z 2012 r. to pomijasz i nie wykazujesz w ogóle.

Zawarta w 2013 - więc rozumiem że w sprawozdaniu znaleźć się musi ale w umowie jest kwota abonamentu za pakiet. Czyli co ilość miesięcy x wartość netto za miesiąc i do sprawozdania?
A co z wartościami wykorzystanymi ponad abonament ? Nie ujmujemy w sprawozdaniu?

Czy to prawidłowy tok myślenia?

98

Za telefony zliczyłem faktyczne rachunki jakie ponieśliśmy w 2013 i tyle, bardziej rzeczywistego wskaźnika bym nie znalazł.

99

kamyczek napisał/a:
jarosław napisał/a:

Gdybym organizował szkolenie np. z KPA dla pracowników i wartość szacunkowa tego szkolenia przekroczyłaby 14000,00 euro ogłosiłbym na to przetarg.

Nie sądzę żeby umowa z wykonawcą realizujacym szkolenie podlegała regulacji kodeksu pracy. Do takiej umowy ma zastosowanie KC.
Wg mnie to że KP nakazuje pewne działania pracodawcy (umożliwianie podnoszenia kwalifikacji) nie jest jednoznaczne z tym że to umowa z zakresu prawa pracy.

100

jeżeli jako powiat przekazaliśmy powiatowi X w ramach pomocy społecznej w 2013 następujące kwoty:
porozumienie 1 - 30.000 zł na jedno dziecko
porozumienie 2 - 30.000 zł na drugie dziecko
porozumienie 3 - 30.000 zł na trzecie dziecko

to powinienem te 90.000 zł ująć w komórce - art. 4 pkt 8 czy wyszczególnić jako jedną dotację (bo udzieloną temu samemu podmiotowi) w komórce dotyczącej dotacji?