101

Odp: sprawozdanie rocznezamówienia ponizej 14 000 euro

jarosław napisał/a:
kamyczek napisał/a:
jarosław napisał/a:

Wydatki poniesione na szkolenia pracowników - pracodawca wysyła na szkolenie za które płaci na podstawie faktury - zaliczyć do sprawozdania.

Widzisz i tu mój radca ma odmienne zdanie - upiera się na stanowisku że szkolenia również nie powinny być ujęte w sprawozdaniu - i być tu zdrowy ...

Gdybym organizował szkolenie np. z KPA dla pracowników i wartość szacunkowa tego szkolenia przekroczyłaby 14000,00 euro ogłosiłbym na to przetarg.

Nie sądzę żeby umowa z wykonawcą realizujacym szkolenie podlegała regulacji kodeksu pracy. Do takiej umowy ma zastosowanie KC.
Wg mnie to że KP nakazuje pewne działania pracodawcy (umożliwianie podnoszenia kwalifikacji) nie jest jednoznaczne z tym że to umowa z zakresu prawa pracy.

Jarosław ma rację. Szkolenia należy ująć, ale bez kosztów delegacji.
Studia to co innego, bo pracodawca nie jest związany umową z uczelnią tylko pracownik. Co innego w sytuacji gdyby pracodawca ogłosił przetarg na dokształcanie pracowników i związał się umową z wykonawcą.

102

Marcel napisał/a:

Za telefony zliczyłem faktyczne rachunki jakie ponieśliśmy w 2013 i tyle, bardziej rzeczywistego wskaźnika bym nie znalazł.

ale czy tu chodzi o logikę, poddanie faktyczne wydatki czy wartość udzielonego zamówienia?
Ma być zgodnie z przepisami tak?

103

Ma być, ale czasami są takie umowy że nie obliczy się dokładnie, wówczas trzeba zastosować inną technikę zliczania wydatków.

104

odnośnie mojego poprzedniego postu to doszedłem do wniosku, że te 90.000 wpiszę w art. 4 pkt 8.

mam teraz inne 3 pytanka:
1. jeżeli porozumienie w sprawie dotacji było zawarte w 2009 roku na czas aż dane dziecko będzie w placówce i co roku ponosimy koszty to koszty poniesione w 2013 ująć w sprawozdaniu?

2. jeżeli porozumienie w sprawie dotacji było zawarte w 2009 roku a corocznie jest aneks  zmieniający kwotę dotacji na dany rok, np. w 2013 roku był aneks ustalający kwotę dotacji to należy to ująć w sprawozdaniu za 2013?

3. czy w sprawozdaniu należy ująć tylko dotacje celowe czy podmiotowe (przyznane na podstawie uchwał rady) też?

105

nikt mi nic nie poradzi? sad

106 (edytowany przez ewikk 2014-02-18 10:10:42)

witam mam problem ze sprawozdaniem, czy faktury za okulary dla pracowników tez brac pod uwagę czy nie?? nadmieniam iż nie były one wliczone do wartości umowy o badania lekarskie

107

szad napisał/a:

3. czy w sprawozdaniu należy ująć tylko dotacje celowe czy podmiotowe (przyznane na podstawie uchwał rady) też?

JA UJMUJE PODMIOTOWE TEZ

108

ewikk napisał/a:

witam mam problem ze sprawozdaniem, czy faktury za okulary dla pracowników tez brac pod uwagę czy nie?? nadmieniam iż nie były one wliczone do wartości umowy o badania lekarskie

A czemu nie? pewnie.

109

czy jednostki które nie sa zarejestrowane w BZP muszą wystąpić o te loginy i hasła aby złożyć sprawozdanie. Nigdy nie występowały bo nie posiadały zamówień powyżej 14 000 euro

110

muszą

111

Bez loginu i hasła sprawozdania nie złożą.

112

czy macie jakiś wykaz co wchodzi a co nie w zakres umów prawa pracy?

113

nina napisał/a:
ewikk napisał/a:

A czemu nie? pewnie.

Wg mnie nie. Dofinansowanie do zakupu okularów wynika z przepisów prawa pracy i w związku z tym nie podlega właczeniu do sprawozdania.

114 (edytowany przez Eliza09 2014-02-18 13:24:54)

no właśnie też mnie to zastanowiło, zarówno ZFŚS, czy zakup napojów lub posiłków dla pracowników z zakresu BHP, lub badanie lekarskie też jest moim zdaniem z zakresu prawa pracy

115

Marta napisał/a:
szad napisał/a:

JA UJMUJE PODMIOTOWE TEZ

a odnośnie 1 i 2 coś doradzisz?

tak na logikę, to powinno się tylko wykazać dotacje udzielone w 2013 na podstawie umów, porozumień zawartych w 2013. skoro tamte porozumienia są przed 2013 to powinienem je pominąć, ale pewności nie mam.

116 (edytowany przez Marta 2014-02-18 14:38:27)

nie mam takich, mam tylko porozumienia  lub umowy zawarte w 2013
ale na logike poszlabym w strone taka, zeby nie wykazywac tych dotacje dot. porozumien sprzed 2013roku

117

Eliza09 napisał/a:

no właśnie też mnie to zastanowiło, zarówno ZFŚS, czy zakup napojów lub posiłków dla pracowników z zakresu BHP, lub badanie lekarskie też jest moim zdaniem z zakresu prawa pracy

Czym innym jest zakup posiłków, napojów, usługi badań lekarskich, szkoleń, paczek świątecznych itp przez zamawiającego a czym innym bezpośrednie wypłaty na rzecz pracownika np. ryczałt samochodowy, dieta, refundacja okularów (wg mnie to nie zakład pracy kupuje okulary a pracownik, wszelkie faktury wystawiane na zakład pracy są wg mnie błędem) dofinansowanie do wczasów z ZFŚS, pensja.

Róznica polega na tym że w 1 wypadku zamawiający - zakład pracy zawiera umowy na realizację usług / dostaw, a w 2 wypadku zakład pracy pokrywa nalezności wynikające z KP / regulaminów wypłacając je bezpośrednio pracownikowi.

118

jarosław napisał/a:
Eliza09 napisał/a:

Czym innym jest zakup posiłków, napojów, usługi badań lekarskich, szkoleń, paczek świątecznych itp przez zamawiającego a czym innym bezpośrednie wypłaty na rzecz pracownika np. ryczałt samochodowy, dieta, refundacja okularów (wg mnie to nie zakład pracy kupuje okulary a pracownik, wszelkie faktury wystawiane na zakład pracy są wg mnie błędem) dofinansowanie do wczasów z ZFŚS, pensja.

Róznica polega na tym że w 1 wypadku zamawiający - zakład pracy zawiera umowy na realizację usług / dostaw, a w 2 wypadku zakład pracy pokrywa nalezności wynikające z KP / regulaminów wypłacając je bezpośrednio pracownikowi.

Jak Jarosław a z tymi okularami to nie tak do końca jeśli jest refundacja to ok a jeśli jest faktura na zakład (je tego nie praktykuję) to należy umieszczać jeśli jest refundacja to jasna sprawa że nie. Ja się odnoszę do pierwszego przypadku mamy do czynienia z zamówieniem. A paczki świąteczne czy posiłki, badania lekarskie to obowiązkowo należy wykazać w sprawozdaniu.  Resztę wskazaną pow. nie trzeba.

119

Witam! Proszę o pomoc, czy w sprawozdaniu  ujmować:
1. prowziję bankową?
2. odzież roboczą zgodnie z przydziałem odzieży roboczej?
3. opłatę roczną za dozór techniczny windy?
4. szkolenia pracowników?
5. wywóz śmieci?
6. podpis elektroniczny - tzn. odnowienie certyfikatu?
Dziękuję.

120

moje pytanie: czy stowarzyszenia musza sporządzić sprawozdanie?

121 (edytowany przez gosiak12 2014-02-19 11:04:53)

Madzialenka napisał/a:

Witam! Proszę o pomoc, czy w sprawozdaniu  ujmować:
1. prowziję bankową?
2. odzież roboczą zgodnie z przydziałem odzieży roboczej?
3. opłatę roczną za dozór techniczny windy?
4. szkolenia pracowników?
5. wywóz śmieci?
6. podpis elektroniczny - tzn. odnowienie certyfikatu?
Dziękuję.

Wydaje mi się, że:
2. tak (jest wykonawca, który wystawił fakturę)
4. tak (szkolenie - faktura firmy szkolącej - tak, delegacja nie w każdym przypadku)
5. tak (jeżeli umowa z 2013 roku)

122

Bardzo proszę o odpowiedź czy do rocznego sprawozdania należy wykazać koszty, którymi obciąża nas kasa zapomogowo-pożyczkowa, co z prowizjami bankowymi , bardzo proszę o o odpowiedź, z góry dziękuję

123

a co ze stowarzyszeniami?

124 (edytowany przez Madzialenka 2014-02-24 13:34:51)

A jeszcze jedno pytanko: przetarg nieograniczony na energię elektryczną wiadomo gdzie pisać, a gdzie dystrybucję energii elektr. zawartą na czas nieokreślony ? i Napewno wyszłaby kwota powyżej 14000 euro.
I co z tą odzieżą roboczą dla pracowników?

125

Czy w  rubryce sprawozdania:

Numer ogłoszenia (numery ogłoszeń) o udzieleniu zamówienia w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej
[nr]-[rok]

1. podaje tylko nr ogłoszenia o udzieleniu zamówienia czy też nr ogłoszenia o zamówieniu
2. co jeżeli nie wejdą wszystkie kody CPV?

--------------------

czy wypełniam

VI. Sposób wykonania zamówień, których wartość jest równa lub przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty 20.000.000 euro dla robót budowlanych albo 10.000.000 euro dla dostaw lub usług

jak wypełniłam

V. Zamówienia o wartości równej lub przekraczającej kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 ustawy