1

Temat: polisa OC

polisa płatna przez 4 spółki z grupy. Okres polisy  01.01.2014-31.12.2014

Faktury za polisę  miały termin płatności do 31.01.2014
Jedna spółka opłaciła swoją fakturę za cześć polisy OC dzisiaj - 14.02.2014,  natomiast na domiar złego  również na 14.02.2014  mam do złożenie ofertę ?

Czy ta data 14.02.2014 opłacenia składki przez spółkę z grupy powoduje że nie nie mam ważnego ubezpieczenia OC ?

2

Odp: polisa OC

Ważna - polisa opłacona.

3 (edytowany przez Marcel 2014-02-14 11:03:46)

Już I rata stanowi jej opłacenie big_smile

4

Brak polisy w ofercie. Wzywam do uzupełnienia . Firma odpisuje ,że nie posiada polisy bo ubezpieczyciel odmówił zawarcia umowy ?.
Oferta  z najniższą ceną . Następna droższa o 150 tys. Wkluczyć i zatrzymać wadium ?

5

Do wykluczenia, ale wadium bym oddał.

6

Ale coś mi się wydaje , że raczej jest niemożliwe żeby nie miał polisy. W tym przypadku wygra drugi wykonawca z ceną  o 150 tys. wyżej ( wadium 5 tys.) Coś mi tu nie gra. Nie za bardzo wiem czy drążyć ? Czy dać spokój ? A może to zmowa ?
Co myślicie  ?

7

Ja bym wykluczył i zabrał wadium. Chyba, że Wykonawca przekazał pismo ubezpieczyciela informujące o odmowie. Poza tym, czy na ubezpieczenia jest monopol? Jak nie jeden to drugi. Nawet jak Wykonawca jest spalony u jednego to u drugiego ma czystą kartę. Jak z OC na samochód.
Co do zmowy, to inna bajka. Praktycznie trzeba zbadać takie elementy:
- czy jest jakiś związek prawny pomiędzy tymi podmiotami (kolejnymi wykonawcami) np. wspólne osoby funkcyjne, wspólna siedziba, telefon, faks itp?
- czy jest podobny charakter pisma i kolor długopisu w ofertach
- czy oferty do kancelarii wpłynęła jedna po drugiej w krótkim odstępie czasu, co może oznaczać, że złożyła je jedna osoba, lub dwie, które przyszły razem?
-  czy oznaczenie na kopercie jest w tym samym stylu (taka sam czcionka, ten sam rodzaj zabezpieczeń, ta sama forma spięcia (zszycia ) oferty?
- czy na otwarciu ofert byli przedstawiciele tych dwóch firm i siedzieli razem na sali?
Jeżeli odpowiedzi brzmią TAK, to masz do czynienia ze zmową cenową i odrzucasz drugiego Wykonawcę za czyn niezgodny z ustawą. Jeśli odpowiedzi są na NIE, to nie drąż. Zmowę trzeba udowodnić solidnie, na pewno będzie odwołanie.

8

Z tym zabieraniem wadium to totalne nieporozumienie!

9

Faktyczne złożyli oferty jeden po drugim . I jeszcze jedno :  drugi oferent ( ten o 150 tys.zł droższy występuje jako podwykonawca u tego pierwszego ( tego co to nie ma "niby" OC.
Takie buty...

10

zamjelcz napisał/a:

Ale coś mi się wydaje , że raczej jest niemożliwe żeby nie miał polisy. W tym przypadku wygra drugi wykonawca z ceną  o 150 tys. wyżej ( wadium 5 tys.) Coś mi tu nie gra. Nie za bardzo wiem czy drążyć ? Czy dać spokój ? A może to zmowa ?
Co myślicie  ?

Dla mnie zmową pachnie na kilometr.
Jak to ubezpieczyciel nie chce zawrzeć umowy. Bzdura na maxa.
Jak wyrzucisz ich za zmowę to chyba trzeba zawiadomić prokuraturę. Więc chyba decyzja o tym co robić musi zapaść u Was na najwyższym szczeblu.

11

W tej sytuacji to ja także zabrałbym wadium i jeszcze UOKiK-iem bym postraszył wink

12

To fakt, śmierdzi z daleka.

13

Tak jak BIPI i ja parę postów wcześniej smile