1 (edytowany przez covec 2014-02-18 06:40:06)

Temat: (Nie)jawna informacja z otwarcia ofert.

Chciałbym poznać Wasze zdaNie.
Art. 86 ust 5 stanowi, że informację z otwarcia przekazuje się wykonawcom których Nie było  na otwarciu na ich wniosek. WłaśNie zapis"na wniosek" ostatnio daje mi popalić.
Co chwilę jest kilkanaście ofert i każdy pisze do mNie wniosek a ja każdemu (w różnym czasie dodam) muszę bezzwłoczNie odpowiedzieć.
Czy mogą być jakieś obiekcje kontrolujących jeżeli po otwarciu powieszę na BIP jawne przecież informację z otwarcia i będę odsyłał wykonawców do BIP?. Spotkałem się już z czymś takim w postępowaniu powyżej progów w jednym z urzędów gminy.

Swoją drogą, żadna nowelizacja Nie ruszyła jeszcze tego....

2

Odp: (Nie)jawna informacja z otwarcia ofert.

Witaj.  Jeśli chodzi o radzenie sobie z tymi wnioskami o info mój urząd miasta wrzuca wszystko na stronę. Info z otwarcia i kolejne info o udzieleniu bądź nie udzieleniu zamówienia z wyjaśnieniem dlaczego. Odsyłają wszystkich na stronę i maja święty spokój. Ja w taki sam sposób postępuję. Jedno pisemko z tabelkami więcej ale przynajmniej mam spokój i nie muszę tyle listów pisać.

Pozdrawiam

3

Z samego zapisu ustawy raczej BIP odpada.

4

Trzymając się zapisów ustawy nie ma problemu, aby protokół z otwarcia ofert zamieścić na stronie. Mały konflikt powstaje gdy wykonawca zwraca się bezpośrednio do zamawiającego. Na pewno kontroli nie można się chwalić, że wykonawcy są odsyłani na stronę.

5

Na stronę - miałam na myśli własną stronę www.

6

Czyli jawnie można wrzucić na stronę i liczyć na to, że wykonawcy przestaną pisać wnioski smile,. Może z czasem wykonawcy naucza się gdzie najszybciej znajda informację...
Dzięki za podpowiedzi.

7

Gorzej jak nadal będą pisać wówczas trzeba im odpowiedzieć big_smile