Temat: Sprawozdanie
Zamawiający udzielający zamówień sektorowych zaczynają dopiero od tabeli nr III. (pomiędzy 14.000 a 5.000.000 dla robót), czy też jak zamawiający "klasyczni" muszą wpisać zamówienia do 14.000 euro w tabeli II.???
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zamawiający udzielający zamówień sektorowych zaczynają dopiero od tabeli nr III. (pomiędzy 14.000 a 5.000.000 dla robót), czy też jak zamawiający "klasyczni" muszą wpisać zamówienia do 14.000 euro w tabeli II.???
Sektorowcy zaczynają od II.23. Nie ma lekko
Co jest wartością umowy zlecenie?
1 Netto (bez podatków i zusów)
2 Brutto (z podatkami i ZUS)
3 A może tzw brutto brutto - US + ZUS + ZUS pracodawcy?
Moim zdaniem brutto brutto, ponieważ są to wszystkie koszty jakie zamawiający musi ponieść.
Brutto brutto jest chyba najbardziej prawidłową wersją.
Ja wybrałem opcję 2 - brutto. W razie czego dodatkowe składki potraktuję jako daniny publiczne nie podlegające ustawie Pzp.
W dużym zamówieniu przyjmuję że wartością umowy jest brutto brutto. W SIWZ mam zapis informujacy o tym że cena oferty musi obejmować wszystkie składniki również te do których zapłacenia będzie zobowiązany zamawiający (czyli brutto brutto).
Często spotykam sie z opiniami z jednostek, że wartość umowy zlecenia do sprawozdania to netto. Nie wiem czym argumentują to netto ale wydaje mi się że to zła interpretacja wynikająca z potocznego rozumienia pojęcia NETTO. Tyle że netto w zamówieniach publicznych to tylko i wyłącznie cena - VAT. W umowie zleceniu brak jest vat-u.
Kolejna ciekawostka jaka do mnie dotarła to wyłączenie umów zleceń zawieranych z własnym pracownikiem. Również nie podzielam tej opinii. W/g mnie umowę zlecenie z własnym pracownikiem również należy wykazać w sprawozdaniu.
Jaki macie pomysł na nowe opłaty za wywóz śmieci?
Czy to umowa cywilnoprawna podlegająca ujawnieniu w sprawozdaniu czy inny rodzaj opłaty nie stanowiący umowy wymienionej w Pzp, np podatek, inna opłata?
brutto dla wszystkich umów nie posiadających VAT - netto dla Vatu
Żeby nie zakładać nowego tematu spytam tutaj.
Jak w sprawozdaniu wpisać wartość umowy na usługę obsługi bankowej? W umowie z bankiem nie ma (łącznej) wartości umowy tylko są stawki za poszczególne czynności.
Czy podliczyć ilość np. przelewów z ubiegłego roku i przemnożyć za stawki i za ilość lat trwania umowy itd?
Chociaż przecież nie wiadomo ile zamawiający wykona przelewów w trakcie 3 lat trwania tej umowy.
Odświeżam pytanie, gdyż tez mnie to interesuje.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc