1

Temat: zmiana w zakresie podwykonastwa

w art. 143 b ust. 2 mówi się, że "Termin zapłaty wynagrodzenia podwykonawcy lub dalszemu podwykonawcy przewidziany w umowie o podwykonawstwo nie może być dłuższy niż 30 dni od dnia doręczenia wykonawcy, podwykonawcy lub dalszemu podwykonawcy faktury lub rachunku, potwierdzających wykonanie zleconej podwykonawcy lub dalszemu podwykonawcy dostawy, usługi lub roboty budowlanej.

Pytanie: czy to oznacza, że mogę ten termin skrócić np do 14 dni?

2

Odp: zmiana w zakresie podwykonastwa

moim zdaniem tak.

3

Pytam, ponieważ wydawało mi się to oczywiste, ale zwrócono mi uwagę, że absolutnie nie, a odpowiedz znajdę w uzasadnieniu do wprowadzonych zmian do ustawy. I rzeczywiście w uzasadnieniu jest już mowa o ustawowym 30 dniowym terminie.

4 (edytowany przez Marcel 2014-02-18 13:07:28)

A w uzasadnieniu pisze że nie może być np.20 dni?

5 (edytowany przez hektor 2014-02-18 13:23:22)

cytuje fragment uzasadnienia: "W przypadku podwykonawstwa na dostawy lub usługi, wykonawca, podwykonawca lub dalszy podwykonawca będzie przedkładał, do wiadomości zamawiającego, poświadczony przez przedkładającego za zgodność z oryginałem odpis zawartej umowy o podwykonawstwo w terminie 7 dni od dnia jej zawarcia, wyłącznie w celu sprawdzenia zgodności przewidzianych w niej terminów zapłaty z ustawowym 30 dniowym terminem. W przypadku stwierdzenia naruszenia ww. terminu, zamawiający będzie wzywał wykonawcę do zmiany, w tym zakresie, umowy pod rygorem nałożenia kary umownej w wysokości przewidzianej w umowie w sprawie zamówienia publicznego na roboty budowlane".

6 (edytowany przez psz 2014-02-18 13:35:54)

"W przypadku podwykonawstwa robót budowlanych, zamawiający będzie nie
tylko  badał  zgodność przewidzianego  w  niej  terminu  płatności  wynagrodzenia
podwykonawcy  lub  dalszego  podwykonawcy  z  30  dniowym terminem,..."

"W przypadku przewidzenia w umowie o podwykonawstwo  terminu  płatności  wynagrodzenia,  dłuższego  niż 30  dni  albo niespełnienia  warunków  dotyczących  podwykonawców  lub  wymagań w  zakresie  treści umowy  o  podwykonawstwo,  określonych  w  SIWZ,  zamawiający  będzie  zobowiązany zgłosić zastrzeżenia  do  projektu  umowy  lub  sprzeciw  do  umowy"

DŁUŻSZEGO, a nie innego niż 30 dni.

"W  przypadku podwykonawstwa  na  dostawy  lub  usługi,  wykonawca,  podwykonawca  lub  dalszy podwykonawca będzie przedkładał, do wiadomości zamawiającego, poświadczony przez przedkładającego za zgodnośćz oryginałem odpis zawartej umowy o podwykonawstwo w  terminie  7  dni  od  dnia  jej  zawarcia,  wyłącznie  w  celu  sprawdzenia  zgodności przewidzianych  w  niej  terminów  zapłaty  z  ustawowym  30  dniowym  terminem."

Dla mnie "ustawowy 30 dniowy termin" brzmi tak, że trzeba odnieść się do ustawy, do fragmentu, który zacytowałeś.
Ustawowy, czyli taki termin 30 dniowy jak określony w ustawie, czyli w tym przypadku - maksymalny.
Jeśli ktoś inaczej zinterpretuje te fragmenty to jest to o ograniczonym znaczeniu skoro będzie to sprzeczne z jasnym zapisem ustawowym.

"nie może być dłuższy niż 30 dni" - czy może być jaśniejsze sformułowanie?

7

Dla mnie to również termin maksymalny.

8

NIC JUŻ Z TEGO NIE ROZUMIEM
zapis ustawy jest dla mnie jasny i też uważam, że może to być termin krótszy, ale na spotkaniu stowarzyszenia konsultantów ZP, które odbyło się w tym miesiącu wyraźnie podkreślono, że autorzy tych zmian nie dopuszczają innego terminu niż 30 dni.

9

Czy mówili to owi autorzy czy osoby, które zapoznały się tylko z cytowanym przez nas uzasadnieniem?

10 (edytowany przez hektor 2014-02-18 14:07:58)

autorzy!
i niestety nie mieli do tego żadnych wątpliwości