1

Temat: dodatkowe kryterium oceny ofert - jak wykazać doświadczenie

W PN jednym z kryteriów oceny ofert jest doświadczenie wykonawcy. Będzie ono oceniane na podstawie złożonych przez wykonawcę wykazu usług (zgodnie z wymogami zamawiającego). Czy w tym zakresie wykonawca też może się posłużyć potencjałem podmiotu trzeciego (jak przy wykazywaniu spełniania warunku udziału w postępowaniu), czy te usługi musi wykazać samodzielnie? Lub ew. wejść z innym podmiotem w konsorcjum?

2

Odp: dodatkowe kryterium oceny ofert - jak wykazać doświadczenie

Wg mnie powinien do dokładnie opisać tak żeby niebyło wątpliwości jak punktować to kryterium.
Wbrew pozorom to nie takie proste.
Co będzie podstawą ustalenia punktacji do tego kryterium - logiczne ze wykaz ale należy to wskazać w pkt SIWZ dotyczacym kryterium
Co zaliczyc do kryterium? Np czy uwzględnić usługi wskazane w wyniku uzupełnienia dokumentu - wg mnie nalezy ograniczyć taką możliwość w SIWZ w przeciwnym razie może dojść do nadużycia ze strony wykonawców bo w wyniku uzupełnienia dok. przedstawią nowe usługi.
Co z zasobami podmiotów 3. Tu zdania są podzielone, czytałem gdzieś że nie wolno ograniczyć zasobów podm. 3. Ja stosując to kryterium ograniczyłem możliwość zliczania punktów za usługi wykazane jako zobowiązanie podmiotu 3.

3

Z SIWZ wynika, że zamawiający będzie porównywał liczbę usług w wykazie z najwyższą liczbą usług w złożonej ofercie (analogicznie do kryterium ceny: liczba usług w badanej ofercie : największa liczba usług spośród ofert x waga kryterium).
Jest orzeczenie KIO, że doświadczenia potencjału podmiotu trzeciego nie bierze się pod uwagę, jeśli przedstawione zostało w celu uzyskania dodatkowych punktów w rankingu wykonawców w przetargu ograniczonym. Wydaje mi się, że w przypadku kryterium podmiotowego w usługach niepriorytetowych konkluzja KIO ma takze zastosowanie.
Co Wy na to?

4

Wg mnie mozna tak to zastosować (KIO).
Dokładnie opisz zasady przyznawania pkt

5

Do spełnienia podstawowego kryterium to owszem, w celu zdobycia dodatkowych pkt. odpada.

6

Ale dlaczego Marcelku? Są wyroki SO, które mówią, że nie ma nigdzie w Pzp przepisu, który zabraniałby punktowania np. doświadczenia podmiotów trzecich. W PN trudno będzie obronić punktowanie jedynie zasobów własnych, dlatego też lepszym rozwiązaniem jest PO, w którym większą punktację przyznajesz za zasoby własne. W PN na usługi niepriorytetowe też można spróbować taki układ zrobic ale tak jak pisze jarosław na etapie ogłoszenia i SIWZ, bo jeśli tam nic takiego nie ma a minął już TSO, to trzeba punktować równo potencjał własny i potencjał podmiotów trzecich.

7

Z artykułów i opinii, które czytałam, wynikało, że ponieważ w art. 26 ust. 2b Pzp jest mowa o poleganiu na potencjale podmiotów trzecich w zakresie zasobów niezbędnych do realizacji zamówienia, to nie może być mowy o wykorzystaniu tych zasobów w zakresie wykraczającym ponad to, co niezbędne. Innymi słowy chodzi o to, że "niezbędny" jest zakres wymagany w warunkach udziału w postępowaniu, ale w przypadku, gdy wykonawca może "podbić" swoją punktację w dodatkowym kryterium oceny ofert, to taka "niezbędność" nie zachodzi.

8

Dlatego, w przypadku PN tą kwestię należałoby rozstrzygnąć odpowiednimi zapisami w siwz. Jeżeli chodzi o mnie, to bym nie ryzykował przyznając punkty za "cudze" doświadczenie w ramach kryterium wyboru. Ale i prawdą jest, że są wyroki SO, które tego nie zabraniają... .

9

Zbyt duże ryzyko, więc tak jak Apollo.

10

Miałem m.in. taki zapis który to regulował w przypadku obsługi prawnej:

"Zamawiający dopuszcza do ustalenia punktacji usługi przedstawione jako wiedza i doświadczenie innych podmiotów wykazane zgodnie z art. 26 ust. 2b ustawy, jeżeli wiedza i doświadczenie innych podmiotów należą do osób wymienionych w wykazie osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia"

11

Głosy na TAK:
KIO 2357/2012 - KIO 2369/2012 - SO w Katowicach XIX Ga 461/12 - SO w Białymstoku II Ca 373/12 - KIO 2816/10 - KIO 14/11 - KIO 1099/11 - KIO 133/12 - KIO 223/12 - KIO 248/12 - KIO 261/12.

Głosy na NIE:
KIO 2359/10 - KIO 1549/11 - KIO 1569/11 - KIO 232/12 - KIO 243/12 + opinia prawna UZP ... .

12

jarosław napisał/a:

Miałem m.in. taki zapis który to regulował w przypadku obsługi prawnej:

"Zamawiający dopuszcza do ustalenia punktacji usługi przedstawione jako wiedza i doświadczenie innych podmiotów wykazane zgodnie z art. 26 ust. 2b ustawy, jeżeli wiedza i doświadczenie innych podmiotów należą do osób wymienionych w wykazie osób, które będą uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia"

Kupuję wink