1

Temat: pytania dot. sprawozdania

Witam:
Czy w sprawozdaniu uwzględniam:
1. umowy zlecenia - kwotę brutto czy na rękę"
2. opłaty ewidencyjne (Dz. U. 2012 poz. 447)
3. opłaty za dostarczenie przesyłki płacone gotówką kurierowi
4. rejestracja przyczepy
5. opłata skarbowa za pełnomocnictwo
6. ekwiwalent za pranie odzieży?

2

Odp: pytania dot. sprawozdania

1. brutto
4. nie
5. nie
reszta nie wiem

3

3 tak
6 nie

4

Nikt nie odniesie się do pktu 2? Wydaje mi się, że nie uwzględniamy ale wolę się upewnić. Jest to opłata ewidencyjna za wpisanie do dowodu rejestracyjnego przez uprawnionego diagnostę kolejnego terminu badania technicznego pojazdu - 1 zł.

5

gosiak12 napisał/a:

Nikt nie odniesie się do pktu 2? Wydaje mi się, że nie uwzględniamy ale wolę się upewnić. Jest to opłata ewidencyjna za wpisanie do dowodu rejestracyjnego przez uprawnionego diagnostę kolejnego terminu badania technicznego pojazdu - 1 zł.

Ze strony UZP:
"Definicji zamówienia publicznego określonej w art. 2 pkt 13 ustawy Pzp nie odpowiadają opłaty i wpisy sądowe, opłaty administracyjne, mandaty, czy opłaty abonamentowe RTV, itp. Należności te nie są bowiem uiszczane na podstawie odpłatnej umowy cywilnoprawnej, zawartej pomiędzy zamawiającym i wykonawcą. W związku z powyższym, tego rodzaju wydatki nie będą podlegały ujawnieniu w rocznym sprawozdaniu o udzielonych zamówieniach." Więc jeżeli to opłata regulowana ustawą to chyba nie ujmować.

6

Dzięki. Rozchodzi się o całe 16zł smile Jeszcze jedno pytanie często w zamówieniach/zleceniach mam podaną jedynie kwotę brutto. W tej sytuacji chyba muszę przeliczyć te dokumenty zgodnie ze stawkami zawartymi na fakturach ich dotyczących?

7

Tak

8

dzięki

9

ale jak umowę zlecenie masz podać brutto? jeśli sprawozdanie trzeba podać w netto?

10

brutto jeśli chodzi o składki, netto jeśli chodzi o VAT.

11

Czytajcie wyjaśnienia UZP i wcześniejsze wyjasnienia na forum. Co chwile pojawiają się te same pytania.