1

Temat: Tytuł innego zadania w wadium

Hejka
Dwa "otwarcia" ofert w jednym tygodniu, oba na drogi, kwoty wadium różne.

Wykonawca złożył tylko ofertę w postępowaniu II, w dniu pomiędzy  terminami składania ofert przelał wadium na konto z kwotą wadium II, ale w tytule przelewu pojawiła się nazwa zadania I.

Czy Zamawiający może domniemywać, że wadium zostało wpłacone dla zad. II ?

Czy Tytuł przelewu to oświadczenie woli, a wpłacone wadium musi mieć charakter jednoznaczny i niebudzący wątpliwości ? 

Żeby było trudniej - jest to oferta z najniższą ceną.

Co radzicie?

Pozdrawiam

2

Odp: Tytuł innego zadania w wadium

Ja bym uznał za prawidłowe.

3

Ja również.

4 (edytowany przez jarosław 2014-02-20 09:26:11)

A ja nie. smile
Zgodnie z oświadczeniem woli wykonawcy kwotą wadium zabezpieczone jest postępowanie nr 1 a nie postępowanie nr 2.
Czy waszym zdaniem zamawiającemu przyznane zostanie wadium w przypadku sporu w którym wykonawca wykaże że wadium było zabezpieczeniem oferty nr 1 a nie nr 2?

5

Dwa do jednego ... ja się wstrzymuję. Nadal mam wątpliwości

=/

6

No to możesz działać, w razie czego przedstawisz wynik głosowania wink

7

dzięki, tak zrobię  big_smile

8

jarosław napisał/a:

A ja nie. smile
Zgodnie z oświadczeniem woli wykonawcy kwotą wadium zabezpieczone jest postępowanie nr 1 a nie postępowanie nr 2.
Czy waszym zdaniem zamawiającemu przyznane zostanie wadium w przypadku sporu w którym wykonawca wykaże że wadium było zabezpieczeniem oferty nr 1 a nie nr 2?

Ja  bym nie uznała zgadzam się z Jarosławem.

9

A ja bym uznał. To tak jak z oznaczeniem koperty, np. że oferta składana na zadania 3 and 4, a w ofercie zadania 1 and 2. I co, odrzucić bo zła koperta?
Zapytam też inaczej. Jak udowodnić Wykonawcy, że nie wpłacił wadium?
Wykonawca zapewne załączył kopię potwierdzenia złożenia wadium (te z błędnym oznaczeniem tytułu przelewu) do oferty i je podpisał (a przynajmniej zaparafował).Można porównać dokument złożony do oferty i wyciąg z konta Zamawiającego. Jeżeli tytuł operacji jest taki sam, to jednoznacznie wskazuje, że to wadium dotyczy właściwego zadania tj. tego, na które Wykonawca złożył ofertę.
Podsumowując, w moim odczuciu, jest to błąd niepowodujący odrzucenia.

10

W ofercie jest załączony wydruk przelewu. Dodatkowo w formularzu oferty oświadcza, iż wniósł wadium ....

Skłaniam się do uznania.

11

Twoja wola.