1

Temat: Sprawozdanie - dotacje

Mam taką wątpliwość dotyczącą dotacji wykazywanych w sprawozdaniu.

Czy wg was należy wykazać wszystkie dotacje? Mam np grupę dotacji przekazywanych własnym jednostkom na kwotę paru mln zł, których nijak nie można uznać za zamówienia publiczne (nie ma umowy nie ma dowolności w przyznawaniu tych dotacji tak jak w przypadku wsparcia dla różnego rodzaju instytucji pozarządowych gdzie zamawiający samodzielnie decyduje o możliwości udzielenia lub nie udzielenia takiej dotacji)

Czy może chodzi tylko o dotacje przekazywane podmiotom zewnętrznym w oparciu o zawierane umowy gdzie zamawiający samodzielnie decyduje o możliwości udzielenia lub nie udzielenia takiej dotacji?

W jednym z wyjaśnień pojawiła się opinia ze dotacje nie przekraczające wartości 14000 należy traktować jak zamówienie do 14000.
Czy waszym zdaniem będzie błędem wykazanie wszystkich dotacji, również tych do 14000 w pozycji - dotacje?

2

Odp: Sprawozdanie - dotacje

1. Jeśli dotacja nie jest zamówieniem publicznym to jej nie zamieszczamy w spr.

2. Tak, chodzi o dotacje przekazywane podmiotom zewnętrznym w oparciu o umowy.

3. Ja się z tym zgadzam. Jeśli mamy jakiekolwiek zamówienie poniżej 14000 to trafia do rubryki zam. pon. 14 000, nawet jeśli gatunkowo pasuje gdzie indziej.

4. W świetle 3 jest to jakiś błąd

3

No właśnie. Taki przykład to dotacje przekazywane szkołom. Brak jakiejkolwiek możliwości zmiany należnej kwoty wynikającej z algorytmu, brak porozumienia/umowy.

4

dotacje przekazywane szkolom ja ujmuje

5

Tylko jakie dotacje?, na bieżące działanie instytucji?, wówczas nie ujmujesz te środki wydatkuje szkoła.

6

np. dotacja podmiotowa z budzetu dla niepublicznej jednostki systemu oswiaty
wliczac czy nie?

7

ale mam tez dotacje na zadania bieżące-takich nie ujmujemy?

8

Tam gdzie nie ma możliwości regulowania zasad przyznawania oraz wysokości dotacji to nie jest to dotacja w rozumieniu zamówienia publicznego.

Chyba smile

9

hmm no ale te dotacje tez sa przyznawane na podstawie jakiejs ustawy..wiec chyba tylko tym bede sie kierowac i wrzucac wszystkie

10

I dobrze, niech mają jak chcieli.
Dlatego moje inne pytanie, czy można te małe dotacje (do 14000) dodać do dotacji. Wolałbym mieć dotacje jako dotacje, te małe i duże.

11

pytalam o to na szkoleniu-osobno czyli te do 14 tys w pkt II.1.
bezsens

12

a jak traktujecie ubezpieczenia grupowe dla pracownikow na zycie???

13

Kto jest ubezpieczającym?

14

no nie ma 100- nazwisk  w umowie tylko nasz pracodawca wiadomo...

15

Nie, nie wiadomo, nie zawsze pracodawca występuje jako ubezpieczający.

W takiej sytuacji wrzuć umowę do sprawozdania.

16

a jak takie umowy inaczej podpisywac zeby nie bylo ta zamowienie publiczne?

17

Jakkolwiek inaczej i nie będzie to zamówieniem publicznym.

18

Marta napisał/a:

bezsens

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2822

"W części odnoszącej się do podania liczby i wartości zamówień udzielonych bez stosowania przepisów ustawy Pzp, w związku z zastosowaniem wyłączenia z treści w art. 4 pkt 1-3, 6, 7 i 10-13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, zamawiający uwzględnia wyłącznie te zamówienia (bez względu na formę prawną zawartej umowy), których wartość przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty z art. 4 pkt 8 ustawy Pzp.

Innymi słowy, jeżeli zamawiający udzielił zamówienia bez stosowania przepisów ustawy Pzp powołując się przy tym na jedną z przesłanek określonych art. 4 pkt 1-3,6,7 i 10-13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, zaś wartość tak udzielonego zamówienia nie przekraczała równowartości kwoty z art. 4 pkt 8 ustawy Pzp, zamawiający nie uwzględnia przedmiotowego zamówienia w tabeli II w części dotyczącej wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na inne przesłanki niż wartość zamówienia. W powyższej sytuacji zamówienie to powinno zostać włączone do tabeli II w części odnoszącej się do wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na wartość zamówienia."

19

szad napisał/a:
Marta napisał/a:

bezsens

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2822

"W części odnoszącej się do podania liczby i wartości zamówień udzielonych bez stosowania przepisów ustawy Pzp, w związku z zastosowaniem wyłączenia z treści w art. 4 pkt 1-3, 6, 7 i 10-13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, zamawiający uwzględnia wyłącznie te zamówienia (bez względu na formę prawną zawartej umowy), których wartość przekracza wyrażoną w złotych równowartość kwoty z art. 4 pkt 8 ustawy Pzp.

Innymi słowy, jeżeli zamawiający udzielił zamówienia bez stosowania przepisów ustawy Pzp powołując się przy tym na jedną z przesłanek określonych art. 4 pkt 1-3,6,7 i 10-13 oraz art. 136-138 ustawy Pzp, zaś wartość tak udzielonego zamówienia nie przekraczała równowartości kwoty z art. 4 pkt 8 ustawy Pzp, zamawiający nie uwzględnia przedmiotowego zamówienia w tabeli II w części dotyczącej wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na inne przesłanki niż wartość zamówienia. W powyższej sytuacji zamówienie to powinno zostać włączone do tabeli II w części odnoszącej się do wyłączenia procedur określonych przepisami ustawy z uwagi na wartość zamówienia."

wiem wiem
ale nadal bezsens

20

Znam tą opinię ale mimo wszystko uważam że skoro zamawiający zdecyduje że podstawą udzielenia zamówienia było zastosowanie art 4.7 a nie 4.8 to może je umieścić w odpowiedniej części sprawozdania nie popełniając błędu.
Mam dotacje opisane w dokumentach ze wskazaniem właśnie art 4.7 jako podstawy do nie stosowania procedur Pzp (dotacje do 14000)

21

psz napisał/a:

podaj konkretny przykład pliss

22

całe to sprawozdanie to bezsens

23

Marta napisał/a:
psz napisał/a:

podaj konkretny przykład pliss

Jan Kowalski

24

szad napisał/a:

całe to sprawozdanie to bezsens

Nieprawda. Sprawozdanie ma głęboki sens. Ja np zobaczyłem ile pieniędzy jest wydawane bez stosowania ustawy Pzp. Wcześniej nikt na to kompleksowo nie patrzył.
Problem polega na tym że przy okazji sporządzania sprawozdania pojawiło się milion pytań dotyczących podstaw ZP KC które dla przeciętnego zamawiającego nie stanowią wiekszego problemu (co to jest zamówienie, kiedy zostało udzielone itp). Pytania na które każdy musi znaleźć odpowiedz żeby sprawozdanie było poprawne.
Wg mnie niepotrzebnie do sprawozdania zbiera sie inne dane, np te nieszczęsne dotacje. Ale cóż, wielki brat i to sprawdzi, oceni i wyciągnie wnioski. Chociaż w tym ostatnim wypadku nie wiem po co.

25 (edytowany przez golavox 2014-04-15 13:33:30)

x