1

Temat: brak ogłoszenia w internecie

Witam!
Proszę o podpowiedź, a mianowicie osoba odpowiedzialna na szczęście nie ja) za postępowanie zapomniała umieścić ogłoszenie o zamówieniu na własnej stronie internetowej (na tablicy wisi). Zgodnie z art. 40 ust. 1 pzp - to źle
Zastanawiam się czy nie należy unieważnić postępowania zgodnie z art.93 ust.1 pkt. 7, ale brak mi dalszej przesłanki z art.146, bo do BZP ogłoszenie o zamówieniu zostało wysłane.
Na pewno po Nowym Roku będzie kontrolę z RIO i nie chciałabym, aby wytkniętą  to przeoczenie.

Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam

2

Odp: brak ogłoszenia w internecie

Przeoczenie już nastąpiło, nie da sie ukryć, trzeba przynajmniej teraz usunąć jego skutki, zamieszczajac ogłoszenie.

3

Zgodnie z art. 40.1. Zamawiający wszczyna postępowanie zamieszczając ogłoszenie o zamówieniu w miejscu publicznie dostępnym w swojej siedzibie oraz na stronie internetowej. Nie ma słowa o tym że na WŁASNEJ stronie. Zamieszczenie (ZGODNIE Z OBECNYM STANEM PRAWNYM)  ogłoszenia o zamówieniu w BZP jest wg mnie równoznaczne z zamieszczeniem go na stronie internetowej (nie własnej bo takiego obowiazku nie ma ale na stronie internetowej UZP). Jeżeli ogłoszenie znalazło się także w miejscu publicznie dostępnym to wg mnie wszystko powinno być ok.

PS. Orzeczenie Reg. KO 0965-DB/142/05 mówi że zaniechanie opublikowania ogłoszenia o przetargu w BZP oraz na stronie internetowej stanowi czyn bedący naruszeniem dyscypliny finansów publicznych określony w art. 17 ust. 1 pkt 2 lit b ustawy z dnia 17 grudnia 2004 r. o odpowiedzialności za naruszenie dyscypliny finansów publicznych. Aby nie narazić kogoś na powyższy zarzut skorzystałbym z sugestii Piotrka i zamieścił ogłoszenie. Co prawda orzeczenie jest z 2005 r. ale lepiej dmuchać na zimne.

Tak więc wydaje się że sytuacja jest niegroźna. Ale niezbadane są wyroki kontroli RIO. Pozdrawiam

4

Tak też zadecydowałam, ale obawiam się czym to może w późniejszym terminie skutkować. Dodam, że dzisiaj miałam otwarcie ofert i na szczęście był 4 oferty.

Dzięki wielkie! smile

5

Poradźcie co robic jestem w kropce. Zapmniałem umiescić ogłoszenia na BZP o wszczęciu postępowania i teraz system woła odemnie nr ogłoszenia jak chce zamieścić ogłoszenie o udzieleniu zamówienia. Zamieściłem ogłoszenie o wszczęciu jedynie na stronie internetowej Zamawiającego. Nie wiem co mam teraz robić. Poradźcie proszę