1

Temat: Wątpliwość

Witam czy przy tym zapisie Wykonawca musi złożyć CEIDG?
aktualnego odpisu z właściwego rejestru, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału  w postępowaniu o udzielenie zamówienia albo składania ofert, a w stosunku do osób fizycznych oświadczenia w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy,

2

Odp: Wątpliwość

jeśli nie jest os. fizyczną to tak lub oświadczenie

3

jest to przedsiębiorstwo

4

A co to jest przedsiębiorstwo?

5

Przecież powyższy zapis nie jest zgodny z obecnym rozporządzeniem!

6

Wiem? i co z tym fantem zrobić

7

Już jest po złożeniu oferty?

8

tak

9

już mam pietra!

10

Więc dwie opcje, ratować postępowanie i wzywać do uzupełnienia lecz będzie problem gdy wykonawcy nie zechcą uzupełnić, lub unieważniać postępowanie.

11

nie nie ma opcji unieważniać! polecę z roboty! będę prosił wykonawców o uzupełnienie, myślę że przejdzie. a jak do tego podejdzie kontrola??? będzie to rażące naruszenie Pzp?

12

marcel ale ta firma przedstawiła mi KRS to nie wystarczy?

13

A nie chciałeś CEIDG? (post #1)

14

nie właśnie zapis był taki wyżej

15

Jeżeli wszystkie firmy mają KRS to nie ma źle, jakie firmy składały oferty?, tylko spółki na KRS?

16

Sp. Z o. o.
jakieś przedsiębiorstwo w nazwie imię nazwisko i s.c.

17

Wzywaj do uzupełnienia, próbuj.

18

napiszę wprost że mają dostarczyć ceidg i będzie dobrze?

19

Hmm, możesz, niech będzie.

20

Obserwuję  wątek od rana i się nadziwić nie mogę ....

21

To nie dziw wink

22

Tylko pomóż braci zamawiającej!

23

To nie jest wielki kłopot izawin, bywają znacznie gorsze informacje na forum, zamawiający25 ma kłopot i ile można trzeba służyć radą.

24

dziękuje marcel. kończe prace do poniedziałku

25

Nawet jeśli w SIWZ nie było nic o CEIDG to na pewno było to w ogłoszeniu, jeżeli tylko jest to postępowanie podprogowe (bo tam jak się zaznacza aktualny odpis w doumentach żądanych , to dalej jest mowa o CEIDG).  A to, co jest w ogłoszeniu o zamówieniu jest przede wszystkim wiążące dla Wykonawców, SIWZ tylko uzupełnia wiadomości, uszczegółowia. Wielu o tym zapomina i nie zapoznaje się z treścią ogłoszenia.
Co do charakterystyki Wykonawców:
O ile Sp. z .o.o. jest podmiotem prawa handlowego, dla którego istnieje obowiązek rejestracji w KRS, o tyle w przypadku s.c. wymagana jest rejestracja wszystkich wspólników z imienia i nazwiska w CEIDG i umowa spółki cywilnej regulowana kodeksem cywilnym.
Wobec powyższego:
1. Sp. z o.o. jest w porządku;
2. Wezwij do uzupełnienia w trybie art.26 ust.3 spółkę cywilną do uzupelnienia wyciągów z CEIDG dla WSZYSTKICH wspólników spółki cywilnej.
Zapewne prześlą Tobie w odpowiedzi wyciągi z CEIDG wygenerowane po  dniu  TSO (prawy dolny róg -data wygenerowania dokumentu).
Wtedy trzeba ich wezwać do złożenia wyjaśnienia, w trybie art. 26 ust.4, czy stan przedstawiony wyciągach z CEIDG był aktualny na dzień składania ofert zgodnie z oświadczeniem Wykonawcy złożonym wraz z ofertą o braku podstaw do wykluczenia z udziału w postępowaniu.
Jak oni odpowiedzą, że tak to w porządku, uznaj i kończ sprawę. Później tylko pozostaje podpisać umowę i modlić się, żeby faceci w kominiarkach, którzy obudzą Cię w środku nocy byli tylko złodziejami:)