26

Odp: Formularz ofertowy - błędy popełnione przez wykonawcę

MarekK napisał/a:

Mogłem, ale zaznaczyłem, że mogą ale nie muszą się pojawić.

Nie szkodzi, cenę chcesz znać w przypadku gdy zamówienie pojawi się, to czy będziecie z niego korzystali czy też nie uregulować należy w umowie.

27

jarosław napisał/a:

Nie rób nic  ta ofertą.
W czasie realizacji umowy nie korzystaj z pozycji oznaczonych ilością zero.
W razie problemów z kontrolą (których raczej nie będziesz miał) wyjaśnisz że ta część oferty miała charakter informacyjny.
A i dodaj że jesteś świeży w przetargach wink

Tak naprawdę to nawet nie wiadomo co z tym zrobić. I to nie jest problem wykonawcy a zamawiającego. Nie odrzucisz oferty PP bo powie ci że nie mozna odrzucić za brak czegoś czego w ofercie nie ma.

Panowie!

Wyraźnie w siwz zaznaczyłem, że Rodzaje i liczba przesyłek w ramach świadczonych usług są szacunkowe (orientacyjne - na podstawie historii usług pocztowych Zamawiającego) i mogą ulec zmianie w zależności od potrzeb Zamawiającego, na co Wykonawca wyraża zgodę tym samym oświadczając, że nie będzie dochodził roszczeń z tytułu zmian rodzajowych i liczbowych w trakcie realizacji niniejszej umowy. Zamawiający przyjął ilość przesyłek każdego rodzaju w oparciu o analizę potrzeb ....................... Zamawiający nie jest zobowiązany do  realizowania podanych ilości przesyłek. Faktyczne ilości realizowanych przesyłek mogą odbiegać od podanych ilości.
Więc moim zdaniem jak najbardziej mogłem wpisać zero jako liczbę przesyłek. Ułatwiłbym sobie wpisując 1 ale 0 też nie powinno stanowić problemu.
Problemem jest to że oni nie wpisali cen tam gdzie miałem zero przesyłek. A zdanie "Liczba zero dla danych przesyłek, paczek i usług oznacza, że Zamawiający ich nie realizował i w związku z tym nie może wskazać ich przewidywanej ilości, jednak zakłada, że mogą się one pojawić w okresie realizacji umowy." Wyraźnie informuje, że takie przesyłki mogą się pojawić i ceny powinny zostać podane

28

Brawo. Piszesz po raz kolejny to samo, a my piszemy, że tak nie można.

Co z tego, że obstawiasz się zapisami. Nie każdy zapis można zastosować.

A zdanie "Liczba zero dla danych przesyłek, paczek i usług oznacza, że Zamawiający ich nie realizował i w związku z tym nie może wskazać ich przewidywanej ilości, jednak zakłada, że mogą się one pojawić w okresie realizacji umowy." Wyraźnie informuje, że takie przesyłki mogą się pojawić i ceny powinny zostać podane

Wyraźnie informowaliśmy, że taki zapis jest nieuprawniony.

Masz obowiązek stosować ustawę Prawo zamówień publicznych.

Odsyłam Cię do lektury odnośnie prawa opcji.

29

Masz radcę prawnego? Niech ci napisze opinię i będziesz miał jasność.

30

jarosław napisał/a:

Masz radcę prawnego? Niech ci napisze opinię i będziesz miał jasność.

Radcę ma (patrz #10), ale chyba lepiej nie mieć żadnego niż takiego...

31

psz napisał/a:

A zdanie "Liczba zero dla danych przesyłek, paczek i usług oznacza, że Zamawiający ich nie realizował i w związku z tym nie może wskazać ich przewidywanej ilości, jednak zakłada, że mogą się one pojawić w okresie realizacji umowy." Wyraźnie informuje, że takie przesyłki mogą się pojawić i ceny powinny zostać podane

Dobra...rozumiem że jestem w czarnej d.... i już wszystko spaprane.
Teraz to ja już nie wiem co zrobimy.

32

Bez przesady. Nic wielkiego się nie stało- nie odrzuciłeś tej oferty.

33

MarekK napisał/a:
psz napisał/a:

Dobra...rozumiem że jestem w czarnej d.... i już wszystko spaprane.
Teraz to ja już nie wiem co zrobimy.

Nie odrzuciłem, ale co teraz.
Tam gdzie oni skopali cenę jednostkową brutto to uznam to jako oczywista omyłka rachunkowa. Zawiadomimy ich o poprawkach, ale z tymi zerami to faktycznie zawaliłem

34

Nic nie rób. Zostaw. Jak unieważnisz będzie jeszcze gorzej. Jak ci kontrola zarzuci błędy to się będziesz martwił.

35

jarosław napisał/a:

Nic nie rób. Zostaw. Jak unieważnisz będzie jeszcze gorzej. Jak ci kontrola zarzuci błędy to się będziesz martwił.

Jak dla mnie można unieważnić ponieważ opis przedmiotu zamówienia nie był wystarczający co mogło/doprowadziło do złożenia ofert których nie można porównać. Jak można wyceniać coś czego nie było i nie wiadomo czy będzie i w jakiej ilości taż to czysta fantazja (jest to błąd którego już nie można poprawić). Jestem za unieważnieniem a co do poprawy omyłek to koledzy odpowiedzieli jak to zrobić.

36

Jest już po fakcie i wiemy, że nikt inny nie złożył oferty, czyli OPZ nie wpłynął na nieporównywalność ofert.

37 (edytowany przez jarosław 2014-02-22 09:28:05)

Nina, a jaką podstawę prawna wskażesz do unieważnienia?
Ja uważam że unieważnienie w tej sytuacji nie ma żadnych podstaw. A za to już niestety należy się odpowiedzialność za naruszenie DFP.

Wg mnie są dwie drogi:
1 uznać ofertę i podpisać umowę
2 odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ (brak wymaganego w SIWZ składnika którego wycena powinna znaleźć się w ofercie)

Ja pewnie bym podpisał umowę ale jedno co by mnie martwiło to pkt 2 który zawsze mógłby mi być wytknięty.

Inne pytanie, czy mozna odrzucić ofertę za brak czegoś czego nie zamawiamy?

38

Popieram, brak przesłanek do unieważnienia, wybrać ofertę i podpisać umowę jak jarosław, jestem za.

39

jarosław napisał/a:

Nina, a jaką podstawę prawna wskażesz do unieważnienia?
Ja uważam że unieważnienie w tej sytuacji nie ma żadnych podstaw. A za to już niestety należy się odpowiedzialność za naruszenie DFP.

Wg mnie są dwie drogi:
1 uznać ofertę i podpisać umowę
2 odrzucić ofertę jako niezgodną z SIWZ (brak wymaganego w SIWZ składnika którego wycena powinna znaleźć się w ofercie)

Ja pewnie bym podpisał umowę ale jedno co by mnie martwiło to pkt 2 który zawsze mógłby mi być wytknięty.

Inne pytanie, czy mozna odrzucić ofertę za brak czegoś czego nie zamawiamy?

Jarosław nie zamawiamy ale każemy wycenić czyż to nie ma wpływu na końcową cenę oferty?
Można próbować unieważnić 93.1.7  oraz należy podkreślić zgodnie z linią orzeczniczą (możecie sobie poszukać), że może być wiele przyczyn wpływających na unieważnienie postępowanie i nie muszą to być przesłanki wymienione w art. 93. lecz inne  mające wpływ na wynik postępowania.

40

A czy wskazany przez ciebie przepis nie należy stosować łącznie z art 146?

41

Tak ale nie mogę na razie nic więcej napisać ale troszkę z wyroku:
"Orzecznictwo i doktryna stoi na stanowisku, ze Zamawiający unieważniając
postępowania na podstawie przepisu art. 93 ust. 1 pkt 7 ustawy są uprawnieni do brania pod uwagę nie tylko okoliczności skutkujących unieważnieniem zawartej umowy wynikających z art. 146 ust. 1 ustawy, ale mogą i powinni brać również pod uwagę okoliczności skutkujące unieważnieniem umowy mieszczące się w klauzuli generalnej art. 146 ust. 6 ustawy. Przyznanie wyłącznej kompetencji Prezesowi UZP do wzruszania zawartych już umów, nie powinno ograniczać możliwości Zamawiających niedopuszczenia do ich zawarcia przez unieważnienie postępowania, w razie stwierdzenia, że jest ono obarczone takimi poważnymi i nieusuwalnymi wadami, wpływającymi na ważność umowy w sprawie zamówienia publicznego, choć wykraczającymi poza dyspozycje przepisów art. 146 ust. 1 pkt 1-6".