1

Temat: Podanie nazw podwykonawców

Czy w obecnym stanie prawnym mogę żądać wskazanie w ofercie , oprócz Podanie przez Wykonawcę  części zamówienia również nazwę podwykonawcy, któremu zamierza tę daną cześć zamówienia powierzyć Wykonawca?

2 (edytowany przez lisvitalis 2014-02-24 14:20:47)

Odp: Podanie nazw podwykonawców

Kiedyś tak zrobiłem. Nieopatrznie zamieściłem w SIWZ tabelkę, z której wynikało, ze W powinni podać podwykonawcę  na etapie składania oferty. Efekt - 13 tyś korekty i musiałem oddać. I nie liczyło się to że nikt z oferentów nie korzystał z podwykonawców. Więc ja bym nie ryzykował. A poza tym co Ci to da. Przecież na etapie składania ofert W może nie wiedzieć kto będzie podwykonawcą.

3

Art. 36b. 1. Zamawiający może żądać wskazania przez wykonawcę części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcy, lub podania przez wykonawcę nazw (firm) podwykonawców, na których zasoby wykonawca powołuje się na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1.

4

Nazwę podwykonawcy jeżeli wykonawca powołuje się na zasoby z 26 2b.

5

lisvitalis napisał/a:

Kiedyś tak zrobiłem. Nieopatrznie zamieściłem w SIWZ tabelkę, z której wynikało, ze W powinni podać podwykonawcę  na etapie składania oferty. Efekt - 13 tyś korekty i musiałem oddać. I nie liczyło się to że nikt z oferentów nie korzystał z podwykonawców. Więc ja bym nie ryzykował. A poza tym co Ci to da. Przecież na etapie składania ofert W może nie wiedzieć kto będzie podwykonawcą.

a kto ci  korekte nałożył?

6

RobertR napisał/a:

Art. 36b. 1. Zamawiający może żądać wskazania przez wykonawcę części zamówienia, której wykonanie zamierza powierzyć podwykonawcy, lub podania przez wykonawcę nazw (firm) podwykonawców, na których zasoby wykonawca powołuje się na zasadach określonych w art. 26 ust. 2b, w celu wykazania spełniania warunków udziału w postępowaniu, o których mowa w art. 22 ust. 1.

i właśnie  to jest dla mnie skomplikowane smile tzn. zgubiłam się.. z jednej stron podwykonawca z drugiej podmiot, na zasoby którego W się powołuje

7

Ada napisał/a:

Czy w obecnym stanie prawnym mogę żądać wskazanie w ofercie , oprócz podanie przez Wykonawcę  części zamówienia również nazwę podwykonawcy, któremu zamierza tę daną cześć zamówienia powierzyć Wykonawca?

Tylko w przypadku polegania na zasobach w innym przypadku nie.

8

Marta napisał/a:
lisvitalis napisał/a:

Za to jest 5%

9

dziękuję za pomoc smile

10

Marta napisał/a:

Urząd Marszałkowski- zamówienie finansowane ze środków UE. Może to było 5% nie pamiętam.

11

Do 5%.

12

bipi napisał/a:

Do 5%.

W jej wypadku będzie 5%