1

Temat: Równoważność

Czy rolety poziome można uznać za równoważne do pionowych? Funkcje spełniają - zaciemniają. Zamawiający błędnie wpisał, że mają być pionowe podczas gdy miały być poziome. Jest już po otwarciu ofert i Z zastanawia się czy może na etapie realizacji zmienić te rolety właśnie jako równoważne. Czy sądzicie, że to dopuszczalne?

2

Odp: Równoważność

Wg mnie nie może nic zmienić. Chciał pionowe , muszą być pionowe.

3

Na etapie realizacji można zmienić roleta to roleta (zobaczyć jakie zmiany przewidzieliście w umowie lub siwz.

4

Uważam podobnie jak jarosław - nie można. Oferta została złożona na pionowe to pionowe. A co było przedmiotem zamówienia i jaką część % stanowią rolety?

5 (edytowany przez nina 2014-02-24 12:13:40)

A ja mówię, że można jak tylko umowa to przewiduje lub siwz/ogłoszenie (zmiany) jak BIPI zauważył jeśli były by to dostawy rolet w dużym procencie to wówczas bym się bardziej zastanawiała.

6

W siwz dopuszczono rozwiązania równoważne o takich samych parametrach lub je przewyższających. Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne, m.in. o ile spełnione będą minimalne grubości podanych materiałów oraz komponentów.

7

Moim zdaniem nie bardzo jest to do zmiany to tak jak zamówić samochód z napędem na 4 koła a otrzymać na dwa, funkcję raczej spełnia tę samą.

8

Z tym samochodem to trochę za daleko idące porównanie, na pewno osiągi będą inne takich aut, a i przeznaczenie może być inne. Tutaj to raczej jak widelec z trzema zębami czy z czterema, podobny stopień skomplikowania produktu smile

9

Uważam, że "Zamawiający dopuszcza rozwiązania równoważne, m.in. o ile spełnione będą minimalne grubości podanych materiałów oraz komponentów" to jest za mało.

Uzasadnienie stanowiska oparte na przeświadczeniu, że jeden wyrób jest lepszy od drugiego nie zawiera w sobie precyzji której wymaga od zapisów siwz art. 29 ust.1 ustawy Pzp.
KIO nie twierdził, że zamawiający ma określić wszystkie parametry dostępnych na rynku np. rolet, gdyż wiadomo, iż w zależności od producenta jak i materiału z którego są uzyskiwane, posiadają inny wymiar, wygląd, itd. Dlatego też zamawiający powinien określić pewne parametry stanowiące wzorzec i następnie określić dopuszczalne odchylenia od ustalonego wzorca. Parametry te powinny być czytelne dla potencjalnych wykonawców, a zamawiający powinie określić warunki dokonywania ich oceny.

W przedmiotowym zamówieniu zamawiający mógł z łatwością sformułować i zawrzeć adekwatne dla przedmiotu zamówienia i nie ograniczające zasad konkurencji, precyzyjne warunki liczbowe, lub inne ostre kryteria.

10

To tak jak most i tunel - to samo przeznaczenie a jednak chyba całkiem co innego wink

11

Hmm, bipi mnie już powiedziano że z samochodem to za daleko poleciałem a ty teraz z mostem i tunelem big_smile

12

Bo wiesz - samochód może być do warunków "szosowych" albo "terenowych" a obiekt mostowy (tudzież wiadukt czy estakada) i tunel służą ominięciu przeszkody tongue

13

Eh tam, miałem na myśli samochód szosowy.

14

Panowie!!! Może do rzeczy. W końcu jakie żaluzje są w tym samochodzie? Pionowe czy poziome???

15

Pionowe smile