1

Temat: Oswiadczenie (Grupa kapitałowa)

Przetarg opublikowany w grudniu 2013r.-otwarcie w lutym 2014r. Zamawiający w oświadczeniu Wykonawców (dotyczy grupy kapitałowej) miał datę -dotyczy roku- 2013. Wykonawcy składając ofertę w lutym 2014r. wpisywali np.07.02.2013r.(zostawiali rok taki jak był na oświadczeniu).
Czy zgodnie z  art.26ust.3 żądam uzupełnienia na podstawie tego, że jest w dacie wpisany rok 2013? Czy mam takie prawo, czy nic nie robię uznając oświadczenie z data (rok 2013) Proszę o pomoc (odpowiedź)

2

Odp: Oswiadczenie (Grupa kapitałowa)

rada na przyszłość: nie wpisuj we wzorach oświadczeń dat, niech wykonawca sam wpisze.

tak faktycznie to ci oświadczyli stan na 07.02.2013, a przez rok to mogło dużo się wydarzyć.
ja bym wezwał do uzupełnienia.

3

wezwać do uzupełnienia, a powód co napisać?

4

powodem jest jedynie ten rok 2013. wykonawcy oczywiście mogą mieć ale, że zamawiający wpuścił ich trochę w maliny. lepiej chyba wysłuchać ich narzekań niż się potem tłumaczyć kontrolerowi.

5

z drugiej strony wykonawca też powinien zajarzyć, że coś z tą datą jest nie tak, a nie bezmyślnie wpisywać.

6

no właśnie

7

no a jak mi nie uzupełni to co zrobić wówczas

8

No cóż raczej jestem daleki od wzywania w tym wypadku, nie uzupełni i co?, osobiście potraktował bym to jako oczywistą pisarską i tyle.

9

Marcel napisał/a:

No cóż raczej jestem daleki od wzywania w tym wypadku, nie uzupełni i co?, osobiście potraktował bym to jako oczywistą pisarską i tyle.

Jestem skłonna też tak postąpić w tym wypadku.

10

Oczywista omyłka pisarska i pozostałe odnosi się do oferty a nie dokumentów potwierdzających spełnianie warunków udziału w postępowaniu.

Ja bym tego nie ruszał, potraktował jako omyłkę pisarską ale nic bym z tym nie robił. To logiczne że oświadczenie nie jest z 2013 r.

11

A już na pewno nie wezwanie do uzupełnienia.

12

ok, ale postępowanie (powyżej progu) opublikowane zostało 27 grudnia 2013r., otwarcie w lutym i wykonawcy wpisują w oświadczeniu np.07.02.2013r, gdzie jeszcze nie wiedzieli, ze będzie przetarg-data w oświadczeniu przed publikacja ogłoszenia?!

13

No i dlatego jest to takie oczywiste tym bardziej że sam zamawiający przyczynił się w znacznym stopniu do powstania tego błędu.

14

już sama nie wiem co robić, a co na to by kontrolujący powiedzieli-myślę, ze by na pewno się do tego przyczepili

15

Na jakiej podstawie wezwiesz?
Jeżeli już tak bardzo ci zależy na tym żeby coś z tym zrobić to zrób poprawkę oczywistego błędu pisarskiego. Co prawda uważam ze ten przepis dotyczy wyłącznie oferty ale to nie będzie jakimś poważnym błędem.
Bałbym się wykluczyć wykonawcę po braku odpowiedzi na wezwanie, tym bardziej że to zamawiający namieszał w całej sprawie określając w taki sposób wzory dokumentów.

16

A ja sugerowałbym wykorzystanie art. 26 ust.4 ustawy i wezwał do złożenia wyjaśnienia, czy stan faktyczny przedstawiony w liście podmiotów należącej do tej samej grupy kapitałowej  jest aktualny również na dzień składania ofert.
W przeciwieństwie do dokumentów z Rozporządzenia, które mają " termin ważności", lista podmiotów nie posiada takiej właściwości  i nie można z automatu uznać, że jest ona niewłaściwa lub przedstawia informacje nieważne na dzień składania ofert.
Art. 87 ust.1 pkt.2 nie ma zastosowania w przypadku treści dokumentów składanych wraz z ofertą.

17

sebek napisał/a:

Art. 87 ust.1 pkt.2 nie ma zastosowania w przypadku treści dokumentów składanych wraz z ofertą.

?????????????????

18

Pewnie chodzi o art 87 ust 2 pkt 1-3.

19

W tej sytuacji przyjąłbym sztywną postawę. Wezwać do uzupełnienia, nie uzupełnią to do widzenia.

Wpisanie przez zamawiającego "2013" szczególnie roztropne nie było, ale nie róbmy z wykonawców bezwolnych lemingów. Jeżeli zauważyli "2013" i przyjęli, że tak ma być to mogli wpisać choćby 30 grudnia i wszystko byłoby ok.

20

dokładnie

21

jarosław napisał/a:

Pewnie chodzi o art 87 ust 2 pkt 1-3.

Oczywiście, że tak. Pomylało mi się:)

22

a czemu nie art26 ust.4

23

Co chcesz wyjaśniać? Tu wszystko jest jasne. Jakie scenariusze w ewentualnych wyjaśnieniach przewidujesz?

Czy później będziesz kolejną osobą, która na wezwanie do wyjaśnień dostaje nowe oświadczenie i pyta co z nim zrobić?

24

Definitywnie art. 26 ust.4. Dlatego, że do złożenia tego oświadczenia Wykonawcy użyli wzoru Zamawiającego. Dam sobie coś uciąć (ale w ramach bezpieczeństwa na razie tylko paznokcie u rąk:)), że na samym druku jest takie coś jak numer postępowania, albo w treści jest, że to dotyczy tego  postępowania.
Oznacza to, że Wykonawca składał oświadczenie jednocześnie z ofertą do TEGO postępowania.  Złożył prawidłowe oświadczenie z nieprawidłową (niemożliwą do osiągnięcia) datą. Stąd zasadne jest wyjaśnienie, a potem dopiero wezwanie jakby co.

25 (edytowany przez psz 2014-02-27 12:53:18)

Użyłeś świetnego sformułowania - Wykonawcy użyli WZORU Zamawiającego.
Nie ma obowiązku korzystać z tych wzorów.

Zadam moje wcześniejsze pytania Tobie - co chcesz wyjaśniać? Jakie scenariusze w ewentualnych wyjaśnieniach przewidujesz? Czy oczekujesz innej odpowiedzi niż, że się pomylili/tak było to zostawili?