1

Temat: Nie otrzymane wezwanie

Witam,
w przetargu w trybie Nieograniczonym zostaliśmy wykluczeni ze względu na brak uzupełNienia dokumentów. Wezwania takiego jednak Nie otrzymaliśmy ani drogą mailową, ani faksową (obie były dopuszczalne).
I tu moje pytaNie: czy Zamawiający wysyłając wezwaNie ma prawo domNiemywać, że ono doszło, dotarło, zostało odebrane itp., skoro od Niego wyszło (zakładam, że wyszło)?

2

Odp: Nie otrzymane wezwanie

Tak. Skoro ma potwierdzenie że wysłał to wasza sprawa udowadniać że tego nie zrobił. Ale skoro ma potwierdzenie to raczej będzie to trudne.

3

jarosław napisał/a:

Tak. Skoro ma potwierdzenie że wysłał to wasza sprawa udowadniać że tego nie zrobił. Ale skoro ma potwierdzenie to raczej będzie to trudne.

Wystąp o udostępnienie protokołu wraz z załącznikami to będziesz wiedział czy ma takowe potwierdzenie.

4

jarosław napisał/a:

Ale jest różnica pomiędzy wysłaniem, a doręczeniem. Wysyłając coś można się pomylić w adresie, numerze. Ja mogę udowodnić, że nie dostałem. Oni, że wysłali - to ewidentna luka w przepisach.
Gdyby wysłali e-mailem to ja miałbym to na serwerze, albo oni otrzymaliby info zwrotne o niedostarczeniu. W tym wypadku wszystko można udowodnić, bo wszystko jest automatycznie rejestrowane.
Gorzej z faksem. Wystarczy, że u mnie nie ma prądu przez 5 minut, albo pamięć w faksie mam pełną - i nawet nie wiem, że ktoś coś wysłał.
Będę wyjaśniał tę sprawę i żądał duplikatu wysłanego wezwania - może się okazać, że jest w nim formuła o potwierdzeniu otrzymania.

Swoją drogą: czy mając dwie możliwości kontaktowania się z Zamawiającym mogę nie podawać numeru faksu, a jedynie adres e-mail?

5

A która była oferta? Czy były inne powody wykluczenia/ odrzucenia oferty?

6

jarosław napisał/a:

Oferta była druga, więc i tak nie wygrałem. Jednak Zamawiający już ogłosił kolejne przetargi i nie chcę mieć znowu takich niespodzianek. Tym bardziej, że wyniki otrzymałem mailem, a jak przypuszczam wezwania - faksem.
Wezwanie i brak reakcji to był jedyny powód odrzucenia.

7

DarekCz napisał/a:
jarosław napisał/a:

Oferta była druga, więc i tak nie wygrałem. Jednak Zamawiający już ogłosił kolejne przetargi i nie chcę mieć znowu takich niespodzianek. Tym bardziej, że wyniki otrzymałem mailem, a jak przypuszczam wezwania - faksem.
Wezwanie i brak reakcji to był jedyny powód odrzucenia.

Jak cwaniak Zamawiający to następnym razem nie wpisuj maila ani faksu będzie ci musiał listem wysłać nawet ja puści zwykłym to będziesz miał parę dni (faks, mail 5 dni inny sposób 10 dni).

8

W czym to miałoby pomóc? Jak zamawiający cwaniak to weźmie maila np. ze strony wykonawcy.

9

nina napisał/a:

Jak cwaniak Zamawiający to następnym razem nie wpisuj maila ani faksu będzie ci musiał listem wysłać nawet ja puści zwykłym to będziesz miał parę dni (faks, mail 5 dni inny sposób 10 dni).

Tu mam wątpliwości. Jeżeli Zamawiający nie dopuszcza możliwości kontaktu przez pocztę, a jedynie przez mail i/lub faks, to nie mogę niczego nie podawać.

Tak jak przypuszczałem. Zleceniodawca przesłał wezwanie faksem, otrzymałem protokół transmisji.

Niestety z faksem tak może być: brak prądu lub pełna pamięć i nawet nie wiadomo czy coś zostało wysłane. Zrezygnuję z podawania faksu.

10

Darku, jest prosty sposób, w SIWZ  Z zawsze pisze, jaką drogą jest kontakt, jak nie będzie poczty, to Dajesz zapytanie do SIWZ, czy może być lub czy musi być potwierdzenie zwrotne przesłania faksem i tyle

11

Zawsze można ograniczyć się do formy pisemnej, ale naprawdę Nino uważasz że to jest dobre dla postępowani, jego sprawności tempa?

12

DarekCz napisał/a:

Tu mam wątpliwości. Jeżeli Zamawiający nie dopuszcza możliwości kontaktu przez pocztę, a jedynie przez mail i/lub faks, to nie mogę niczego nie podawać.

Nie ma takiej możliwości - droga pisemna zawsze jest dopuszczona.

Ja będąc zamawiającym nie dopuszczam faksów, tylko pisemnie i mailowo.

13

psz napisał/a:

W czym to miałoby pomóc? Jak zamawiający cwaniak to weźmie maila np. ze strony wykonawcy.

I właśnie będzie jego błąd np. w przypadku pełnomocnika bo to z nim jest kontakt. Miałam taki przypadek i wiem co mówię.

14

psz napisał/a:
DarekCz napisał/a:

Nie ma takiej możliwości - droga pisemna zawsze jest dopuszczona.

Ja będąc zamawiającym nie dopuszczam faksów, tylko pisemnie i mailowo.

a ja tylko faksem i pisemnie i zawsze mam mało pytań.

15

jarosław napisał/a:

Zawsze można ograniczyć się do formy pisemnej, ale naprawdę Nino uważasz że to jest dobre dla postępowani, jego sprawności tempa?

Jest to bardzo złe ale czasem konieczne.

16

Ehh tam, poczta działa szybko, póki co zawsze wysyłam pocztą + faks czy email.

17

A ja od dłuższego czasu pocztę w ogóle wykluczyłem.

18

Nie dopuszczasz?

19

Dopuszczam - przecie nie mogę zabronić wink Ale wszystko wysyłam mailem.

20

bipi napisał/a:

Dopuszczam - przecie nie mogę zabronić wink Ale wszystko wysyłam mailem.

A co robisz jak wykonawca Ci nie da meila ani faksu ?

21

Mi w ciągu ostatnich kilku lat brak maila się nie zdarzył.

22

No a mnie dość często i to duże firmy zatrudniające prawników i lubiące się odwoływać.

23

Ja daję wszystkie możliwości i też mi się nie zdarzyło aby coś nawaliło.

24

nina napisał/a:

Albo dzwonię do wykonawcy i upominam się o podanie maila, lub też biorę maila ze strony.

25

bipi napisał/a:
nina napisał/a:

Albo dzwonię do wykonawcy i upominam się o podanie maila, lub też biorę maila ze strony.

Czasem ich reprezentuje pełnomocnik i podaje dane kontaktowe tylko listowne lub fax.