1 (edytowany przez kraina_ozz 2014-03-03 06:03:25)

Temat: Zabezpieczenie NWU TERMINY PILNE!!!

Witam,
bardzo proszę o pomoc w określeniu terminów gwarancji bankowej na Zabezpieczenie należytego wykonania umowy.
Otóż termin realizacji zamówienia to 31.07.2014 r.  Gwarancja/rękojmia 36 miesięcy.

W projekcie gwarancji otrzymanym od Wykonawcy są poniższe daty:

Gwarancja jest udzielona do kwoty:
a) ..........  zł na okres od dnia 05.03.2014r do dnia 31.07.2014r. stanowiącej górną granicę odpowiedzialności Banku z tytułu należytego wykonania umowy przez Zleceniodawcę,
b) ...........zł na okres od dnia 01.08.2014r do dnia 31.07.2017r. stanowiącej górną granicę odpowiedzialności Banku z tytułu rękojmi za wady z tytułu w/w umowy.

Jakie powinny być TERMINY gwarancji, czy np.:

a) od dnia 05.03.2014r do dnia 31.08.2014r.
b) od dnia 01.09.2014r do dnia 16.09.2017r.

Chodzi o to, że na tym etapie nie wiem kiedy będzie odbiór końcowy. Ewentualnie daty po odbiorze można zmienić na polisie np. w przypadku kiedy odbiór będzie 15.08.2014r.

Proszę o pomoc.

2

Odp: Zabezpieczenie NWU TERMINY PILNE!!!

Jak się coś przedłuża  to się aneksje polisę  pod warunkiem, że masz to w umowie.

3 (edytowany przez kraina_ozz 2014-03-02 20:20:12)

w  istotnych zmianach nie mam

4

kraina_ozz napisał/a:

w  istotnych zmianach nie mam

To się nie wpisuje do istotnych zmian tylko przy wniesieniu zabezpieczenia np.:

4. W przypadku należytego wykonania robót 70% zabezpieczenia zostanie zwrócone lub zwolnione w ciągu 30 dni po odbiorze końcowym całego przedmiotu umowy potwierdzającym jego należyte wykonanie. Pozostała część, tj. 30%, zostanie zwrócona lub zwolniona w ciągu 15 dni po upływie 60 miesięcznego okresu rękojmi liczonego od daty odbioru końcowego, o którym mowa w § 7 ust. 1 niniejszej umowy.
5. W sytuacji gdy wskutek okoliczności, o których mowa w § 4 niniejszej umowy wystąpi konieczność przedłużenia terminu realizacji zamówienia w stosunku do terminu przedstawionego w ofercie przetargowej, Wykonawca przed podpisaniem aneksu lub najpóźniej w dniu jego podpisywania, zobowiązany jest do przedłużenia terminu ważności wniesionego zabezpieczenia należytego wykonania umowy, albo jeśli nie jest to możliwe, do wniesienia nowego zabezpieczenia na okres wynikający z aneksu do umowy.

5

ok, źle zrozumiałam. Mam zapis odnośnie przedłużenia terminu ważności wniesionego zabezpieczenia należytego wykonania umowy.

Proszę o weryfikację terminów złożonej gwarancji bankowej.

6 (edytowany przez nina 2014-03-03 12:21:23)

To jeszcze zależy jak masz odpisane odbiory czy:
1. 31.08.2014 to termin zakończenia robót i od dnia tego jeszcze dokonujesz odbiorów czy do dnia tego już masz wykonane roboty z odbiorem końcowym robót.  Różnie z tym bywa. jak to drugie to należy doliczyć dni na wszczęcie odbioru i jego okres trwania np. 7 +14 (to tylko przykład). Jeśli wariant pierwszy to ok.

7

Ja piszę już w siwz, że zabezpieczenie ważne 30 dni po umownym zakończeniu .... i jeszcze, że w przypadku zwłoki w odbiorze W. przedłuża o następne 30 dni bez dodatkowego wezwania