1

Temat: podwykonawca w handlu

mój znajomy produkuje śruby. jego partner handlowy startuje w przetargu i jednym z warunków wiedzy i doświadczenia jest wskazanie dostawy pewnej partii śrub. z racji tego że partner nie posiada doświadczenia poprosił znajomego o oddanie mu do dyspozycji doświadczenia na zasadzie pisemnego zobowiązania i jeszcze partner będzie opisywał zakres i charakter współpracy. wszystko szło dobrze do momentu określenia podwykonawcy.
czy partner ma go wpisać jako podwykonawcę? zamówienie jest dość złożone a partner to jest tylko punkt handlowy. w doświadczeniu nie była produkcja tylko dostawa. do tego tam nie ma żadnej umowy pisemnej tylko zamówienia i to na telefon.
jak to ugryźć?

2

Odp: podwykonawca w handlu

Uważam że najlepszym rozwiązaniem było by wskazanie jako podwykonawcy lecz nie jest to konieczne.

3 (edytowany przez nina 2014-03-03 12:38:26)

Jak dla mnie   w tym wypadku nie musi być podwykonawcą można go wskazać firmę biorącą udział ale nie na zasadach podwykonawstwa lecz np. koordynatora wraz z doradztwem. Podwykonawstwa tutaj ie widzę bo nie będzie świadczył pewnego zakresu dostaw .

4

Inaczej:
Dla wykazania dysponowania zasobami podmiotu trzeciego przy ocenie spełniania warunków wiedzy i doświadczenia, niezbędne jest powołanie się na udział podmiotu trzeciego w wykonaniu zamówienia. Jednak charakter łączącego podmioty stosunku nie jest narzucony przez przepisy ustawy i może być zarówno związany z podwykonawstwem, jak i doradztwem czy konsultacjami itp. W dużej mierze będzie to zależeć od specyfiki przedmiotu zamówienia.
A więc nina dobrze pisze.

5

dzięki, mam nadzieję, że Zamawiający nie będzie się tam czepiał. nie każdy podmiot ma nerwy do startowania w przetargach i jednym z nich jest właśnie mój znajomy. i tak dość ciężko zniósł te cyt. "oddawania do dyspozycji"
dzięki i pozdrawiam