Temat: zobowiazanie do współpracy
Czy należy uznać ofertę za ważną w przypadku gdy wykonawca bazuje w 100% na podmiotach zewnętrznych przedkładając zobowiązania do współpracy
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy należy uznać ofertę za ważną w przypadku gdy wykonawca bazuje w 100% na podmiotach zewnętrznych przedkładając zobowiązania do współpracy
Tak, podwykonawstwo 100% jest jak najbardziej ok.
nawet dla całego zadania
Też mam taką ofertę: referencje wszystkie pożyczone, kasa pożyczona, osoby wszystkie pożyczone.
Oferta najtańsza.
Strach się bać samej realizacji...
nawet dla całego zadania
Tak.
Masakra Ale takie mamy prawo!
Wykonawca polega na doświadczeniu innego podmiotu, w ofercie pisze że nie bedzie korzystał z podwykonawców. Z zażądał wykazania sposobu udostępnienia zasobów przez podmiot trzeci, w odpowiedzi W pisze, że się pomylił, że podmiot trzeci będzie podwykonawcą i przedstawia nowe zobowiązanie i nowy załącznik dotyczący zakresu podwykonawstwa.
Czy to nie jest zmiana treści oferty?
KIO/UZP 1333/10: ?Przepis art. 26 ust. 3 p.z.p. dopuszcza uzupełnienie oświadczeń i dokumentów, ale wyłącznie w zakresie określonym w art. 25 ust. 1 p.z.p. Wprowadzenie nowego podwykonawcy, nie wskazanego wcześniej w treści oferty stanowi niedopuszczalne uzupełnienie treści oferty i zmianę określonego w ofercie sposobu spełnienia świadczenia?.
W wyroku chodzi o uzupełnienie dok., jednak przedstawia sytuację wprowadzenia podwykonawcy który wcześniej nie został wskazany, zmianę treści złożonej oferty.
Czyli w takiej sytuacji wykonawca podlega wykluczeniu? odrzuceniu? na jakiej podstawie prawnej - 24.2.4?
Wykonawca polega na doświadczeniu innego podmiotu, w ofercie pisze że nie bedzie korzystał z podwykonawców. Z zażądał wykazania sposobu udostępnienia zasobów przez podmiot trzeci, w odpowiedzi W pisze, że się pomylił, że podmiot trzeci będzie podwykonawcą i przedstawia nowe zobowiązanie i nowy załącznik dotyczący zakresu podwykonawstwa.
Czy to nie jest zmiana treści oferty?
A ja bym się zastanowiła czy w obecnym stanie prawnym nie jest to dopuszczalne.
W obecnym stanie prawnym w tym wypadku nie zmienia to sprawy.
W obecnym stanie prawnym w tym wypadku nie zmienia to sprawy.
No nie wiem przecie mogę oświadczyć, że sam wykonam zamówienia a 2 dni po podpisaniu umowy mogę zatrudnić podwykonawców bo moja sytuacja się zmieni. Więc jaki to ma sens, że na etapie oceny ofert to komuś przeszkadza a potem nie. A poza tym teraz można wymagać albo zakresu albo nazw podwykonawców w zależności czy polegamy na zasobach czy też nie. Więc wcale nie muszę podawać części zamówienia powierzonych podwykonawcom jeśli polegam na zasobach w celu spełnienia warunków, wówczas wystarczy podanie nazwy podmiotu/podwykonawców.
Oczywiście, co innego zatrudnienie podwykonawcy po podpisaniu umowy, tutaj mówimy o treści złożonej oferty i jej oceny, dlatego też wprowadzenie podwykonawcy wcześniej nie ujętego wedle orzecznictwa jest zmianą treści oferty, moim zdaniem to głupia sprawa.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc