1

Temat: Zamówienie uzupełniające

Witam,
zaistniała konieczność udzielenia zam. uzupełniających na usługę ochrony. W zamówieniu podstawowym podzielonym na 5 zadań przewidziano do 50% zam. uzupełniające. Zawarto 5 umów. Jeżeli dopuszczona została możliwość składania ofert częściowych, wówczas zam. podstawowym, od którego należy obliczać wartość zam. uzupełniającego jest każda z części zamówienia, na którą można złożyć ofertę częściową to wiem, ale nie wiem w jakich progach przeprowadzić procedurę z wolnej ręki.
Chcąc udzielić zam. uzupełniającego dokonaliśmy szacowania zgodnie z art. 32 i  wartość szac. dla każdej z części wynosi:
część I - 510 000, 00
część II - 88 000,00
część III - 10 000,00
część IV - 6 500,00
część V - 8 000,00
czy w przedstawionej sytuacji każdą z części potraktować osobno i udzielić zamówienia do progów wynikających z każdej części? Chodzi mi o to, czynność  poinformowania Prezesa o wszczęciu postęp. z wolnej ręki bo powyżej progów trzeba. proszę o pomoc.

2

Odp: Zamówienie uzupełniające

skoro dla każdej części są przewidziane uzupełniające to w ramach tych części liczyć kwoty - to wg. mnie

3

Tak, do każdej części osobno.

4

Dziękuję bardzo

5

A jeszcze jeden dylemat z uzupełniającymi. W opisanej  powyżej sytuacji w części I zamówienia, gdzie szacunkowa wynosi 510 000 zł  - jest to już drugie zamówienie uzupełniające już wcześniej udzieliliśmy jednego zamówienia uzupełniającego. Czy należałoby zsumować to udzielone zamówienie z tym które teraz chcemy udzielić i udzielić tego drugiego zamówienia w progach wynikających z zsumowania obydwóch zamówień?

6

Witam
Bardzo proszę o pomoc.
Sytuacja wygląda tak  : w 2013r. przeprowadziłam postępowanie  na budowę dróg osiedlowych  etap I i  II  ( projekt na budowę  przewiduje 4 etapy) wartość  projektu to ok. 10 mln. zł.  Wartość kosztorysowa  etapu I i II  to 4 800 000zł. Przewidziała zamówienia uzupełniające do wysokości 50% czyli 2 400 000zł.  W Wyniku przetargu oferta była dużo niższa.
W chwili  obecnej mogłabym zlecić wykonanie  następnej części ( wartość kosztorysowa tej części wynosi 3 000 000zł. czyli przekracza 50% wartości podstawowego zamówienia)
Po przedstawieniu przedmiaru Wykonawcy , wycenił to zamówienie na 1 500 000zł.
I tu jest pytanie czy powinnam się sugerować  kosztorysem inwestorskim czy wyceną wykonawcy.
Bardzo proszę o pomoc.

7

Wartość zamówienia uzupełniającego należy odnosić do wartości szacunkowej zamówienia publicznego.

8

Twoje uzupełniające to 2 400 000,00zł.

9

nina napisał/a:

Tak, tylko zamjelcz pyta czy liczy się wartość szacunkowa czyli 300000 czy wartość z umowy 150000 wink

10

Spokojnie, wszcząć postępowanie (uzupełniające) możesz nawet gdy wartość szacunkowa przekracza 2.4 mln (50% wartości zamówienia podstawowego), ale zamówienie możesz udzielić jedynie do tej kwoty (wartość netto umowy nie może przekroczyć 2.4 mln PLN).

11

Marcel napisał/a:
nina napisał/a:

Tak, tylko zamjelcz pyta czy liczy się wartość szacunkowa czyli 300000 czy wartość z umowy 150000 wink

Czyli Marcelku z szacunkowej smile