1

Temat: dot. podmiotów trzecich

Witam i proszę o Waszą opinię na temat podmiotów trzecich. Czy w przetargu na dokumentację projektową Wykonawca, który polega na zasobach podmiotu trzeciego, tj. projektanta, musi wykazać, iż osoba ta będzie uczestniczyć w wykonywaniu zamówienia jako podwykonawca, czy nie musi uczestniczyć a tylko doradzać, konsultować? Jeżeli ww. osoba posiada odpowiednie uprawnienia do projektowania to czy istnieje możliwość, że nie będzie  brała ona udziału w części zamówienia a wyłącznie doradzała?

2

Odp: dot. podmiotów trzecich

wg mnie nie ma takiej możliwości. Dokumentację może wykonać osoba posiadająca uprawnienia więc nie ma możliwości żeby współpraca ograniczyła się jedynie do doradztwa. Ale to tak na "chłopski rozum", orzeczeń w tym zakresie nie znam smile

3

Trzeba się zastanowić, a rozważania zacząć od sensu i celu stawiania warunku udziału w postępowaniu. W przedmiotowym postępowaniu określono warunek dysponowania odpowiednim potencjałem osobowym, bo tak wynika z opisu przedmiotu zamówienia tzn. że osoby Wykonawcy muszą posiadać szczególne uprawnienia osobowe NIEZBĘDNE DO WYKONANIA ZAMÓWIENIA. Jeżeli Wykonawca, który złożył ofertę, w swoich zasobach takiej osoby nie posiada, to ma prawo skorzystać z art. 26 ust.2b, co też uczynił. Oznacza to, że tylko użyczona osoba znajdująca się w dyspozycji Wykonawcy  posiada uprawnienia niezbędne do wykonania zamówienia (w zakresie warunku) i można jednoznacznie stwierdzić, że będzie uczestniczyć w realizacji zamówienia.
Tylko jest jedno ale. Czy projektant prowadzi we własnym imieniu działalność gospodarczą i sam siebie użyczył jako firma? Jak z treści zobowiązania wynika, że dysponowanie opiera się na STAŁEJ umowie współpracy to de facto Wykonawca samodzielnie spełnił warunek udziału w postępowaniu. Znaczy, że projektant pracuje dla Wykonawcy ale na zasadzie np. samozatrudnienia lub innej swobodnej formie współpracy (umowa zlecenie, dzieło).
Jeżeli projektanta użycza inna firma to wcale nie oznacza, że sama będzie uczestniczyć w realizacji zamówienia. Ale to śliski temat. Osobiście uważam, że każda forma odpłatnego użyczenia swoich zasobów dla Wykonawcy jest podwykonawstwem podmiotu trzeciego, ale jest to zdanie odmienne od linii orzeczniczej KIO i niektórych forumowiczów. Można jednak przyjąć, że jeżeli w treści zobowiązania jest mowa jedynie o odstąpieniu pracownika, to podmiot trzeci nie będzie brał udziału w postępowaniu.

4

Z treści zobowiązania wynika jedynie, iż Pan X zobowiązuje się do podjęcia funkcji projektanta w specjalności .... ,w przypadku wygrania przetargu przez Pana Y. Natomiast jako podstawę dysponowania Wykonawca wskazał zobowiązanie podmiotu trzeciego i jednocześnie oświadczył, iż wykona zamówienie bez udziału podwykonawców.

5

Ciekawy problem. Mam taki sam + podobny z użyczaniem referencji i brakiem podwykonawstwa.

6 (edytowany przez kraina_ozz 2014-03-07 08:55:47)

Arek1980 napisał/a:

Ciekawy problem. Mam taki sam + podobny z użyczaniem referencji i brakiem podwykonawstwa.

Mam to samo sad

Czy dobrze rozumiem: Podmiot trzeci nie musi być podwykonawcą?

7

Nie każdy podmiot trzeci musi być podwykonawcą.
Też mam ten problem niestety ;(